Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Κυκλοφόρησε η έκδοση της βιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη στα γαλλικά.

Ο μεταφραστής και μουσικός Χρήστος Πουλάκης, που ανέλαβε ιδίοις εξόδοις το όλο εγχείρημα, μιλάει στο koutipandoras.gr 
Απέναντι μου έχω τον 31χρονο Χρήστο Πουλάκη, ένα νέο άνθρωπο, στον οποίο οφείλουμε τη γαλλική μετάφραση της βιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη. «Ήταν χρονοβόρα η όλη διαδικασία» μου εξηγεί, «αφού δούλευα για ένα εξάμηνο τη μετάφραση εκτός απ' την έρευνα που έπρεπε να κάνω. Συνολικά μου πήρε ενάμισι χρόνο». Ο Πουλάκης εκτός από επαγγελματίας μεταφραστής είναι και μουσικός, μπουζουκτσής. «Μια και κάνω μεταφράσεις και έχω ένα κόλλημα με τον Μάρκο, όπως και με το ρεμπέτικο γενικότερα, μου ήρθε η ιδέα να αναλάβω τη μετάφραση στα γαλλικά της ογκώδους αυτοβιογραφίας του».
Ο Χρήστος Πουλάκης σπούδασε δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στην Αθήνα σε ένα πρόγραμμα του Στρασβούργου. Η ευρυμάθεια του στις ξένες γλώσσες οφείλεται στο ότι μεγάλωσε στο εξωτερικό, λόγω της εργασίας του πατέρα του στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Πήγα σε γαλλόφωνο σχολείο και όχι σε ελληνόφωνο. Στην αρχή ήμασταν στη Βενεζουέλα, αν και γεννημένος στην Ελλάδα. Εκεί δεν υπήρχε ελληνικό σχολείο κι έτσι με έγραψαν οι γονείς μου στο γαλλικό. Μεγάλωσα με γαλλικά. Όταν ο πατέρας μου μετατέθηκε και τον ακολουθήσαμε στο Μαρόκο, πάλι γαλλικά μιλούσαμε εκεί. Ήρθαμε στην Ελλάδα αλλά ως διάλειμμα, αφού ξαναφύγαμε για Βρυξέλλες, μία επίσης γαλλόφωνη χώρα. Σχολείο τελείωσα στο Βέλγιο».


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

«Το Ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι» - Ένα βιβλίο του Θεόδωρου Ευθ. Ακρίδα παρακαταθήκη για το ρεμπέτικο στην Ελλάδα!

Στο βιβλίο του «Το Ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι», ο Μουσικολόγος Θεόδωρος Ευθ. Ακρίδας αναλύει τις ρίζες του καθαρόαιμου ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού καθώς και όλες τις πτυχές του και την ιστορία του.

Από την ετοιμολογία της ίδιας της λέξης «ρεμπέτικο» μέχρι τους στίχους, τη μουσική, τον ρυθμό,  τους χορούς, τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται, τους τεράστιους Έλληνες μύθους του ρεμπέτικου τραγουδιού και την γενικότερη ιστορία του.

Μια μελέτη που σε πολλά της σημεία εκθειάζει την κληρονομιά της ελληνικής μουσικής, από τους προγόνους μας μέχρι και σήμερα, τοποθετώντας το ρεμπέτικο τραγούδι ακριβώς εκεί που του αρμόζει και είναι η θέση του!

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

«ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σμύρνη
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα και τους δημιουργούς του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει το πορτρέτο του τραγουδιού «ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ».

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο τραγούδι «ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ» που ηχογραφήθηκε το 1935 σε στίχους και μουσική του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ και πρώτη εκτέλεση της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΗΤΤΑΚΗ. Η ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ και ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, καταθέτουν στο φακό της εκπομπής, τις δικές τους μαρτυρίες για τη Σμύρνη.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Σπύρος Γκούμας - Γιώργος Μακρής: «Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της Κατοχής»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 στις 20:30 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη, τηλ  2108613739 / 6977986185. www.dieleusis.gr

«Όχι», …Πόλεμος, λοιπόν («Alors, c’ est la guerre»), ήταν  η  απάντηση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά προς την όμορη ιδεολογικά φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι. M’αυτό τον τρόπο ο Μεταξάς έκφρασε, με παράδοξο τρόπο, το φρόνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Ένα «Όχι» στα μούτρα του φασισμού…που ζητούσε προκλητικά να καταλάβει  Ελληνικές περιοχές ως ««εγγύηση της ουδετερότητας της Ελλάδας»

Τι θα παρουσιάσετε στη νέα σας εκδήλωση;

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Λογοτεχνικά κείμενα για το έπος του ΄40 και ρεμπέτικα της εποχής στον "Παλαμήδη"

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" και η "Ενωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ) θα πραγματοποιήσουν σε εκδήλωση για την επέτειο τον έπους του 1940 την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19.00 στην αίθουσα πολιτισμού του Συλλόγου (Στάίκοπούλον 52 - Ναύπλιο). 

Οι λογοτέχνες θα αναγνώσουν και θα απαγγείλουν. Οι φίλοι προσκεκλημένοι θα τραγουδήσουν τα ρεμπέτικα της εποχής με τον Νίκο Πρίγγουρη και την συντροφιά του.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ξεκινά αύριο Παρασκευή στην Καρδίτσα το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αστικές Λαϊκές Μουσικές»

Ξεκινά την Παρασκευή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αστικές λαϊκές μουσικές», το οποίο οργανώνουν από κοινού το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Μουσικών Σπουδών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές προκειμένου να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του συνεδρίου, οι εισηγητές, και να αναδειχθεί η σημαντική θεματολογία του, αφού οι αστικές λαϊκές μουσικές από ακαδημαϊκής άποψης άργησαν να προσελκύσουν την έρευνα, η δε Καρδίτσα συνεισέφερε σε όλα τα είδη του αστικού τραγουδιού.

Διάλεξη : «Η αγάπη θέλει φίλημα και ο πόλεμος τραγούδια» – Τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα του ’40

Στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» Σήμερα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Διάλεξη με παράλληλη ακρόαση πρωτότυπων ηχογραφήσεων από δίσκους 78 στροφών διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» με θέμα τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα τραγούδια του ’40. 

Ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα αναφερθεί στο πώς τραγούδησε η λαϊκή μούσα (δημοτική και ρεμπέτικη) το Αλβανικό Έπος. Ο τίτλος της διάλεξης είναι «”Η Αγάπη θέλει φίλημα και ο Πόλεμος τραγούδια!” – Τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα του ‘40» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ.  στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Ευριπίδου 18 & Αιόλου (3ος όροφος), είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ο Αγάθωνας με όλη την πορεία του ρεμπέτικου στο Αγρίνιο, στον πολυχώρο Emileon


Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου ο Αγάθωνας  στήνει μια ζωντανή παράσταση στην μουσική σκηνή του πολυχώρου Emileon γεμάτη ρεμπέτικο, μνήμες και ιστορίες!
Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και την δύναμη της μουσικής του φέρνει υπόσχεση για μια ξεχωριστή βραδιά στο Αγρίνιο.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι ένας τραγουδιστής αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο τραγούδι. Έχοντας εντρυφήσει στο έργο του Κώστα Σκαρβέλη τραγουδά για χρόνια τα ακούσματά του από αυτή την γεμάτη μνήμες μουσική κι από την Μικρά Ασία από όπου κρατά η καταγωγή του.
Με γονείς πρόσφυγες από την Μικρά Ασία έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών και το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατέχει πολλούς σπάνιους δίσκους από την εποχή του γραμμοφώνου ακόμα και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ο Μάικ Πομπέο ξετρελάθηκε στην Αθήνα με το μπουζούκι και τα ρεμπέτικα (video)

Ο Μάικ Πομπέο, εκτός από τις πολύ σημαντικές επαφές του, κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα, βρήκε χρόνο για να γνωρίσει, έστω και για λίγο, την ελληνική κουλτούρα και μουσική.
Αυτό έκανε γνωστό η Μόργκαν Ορτέιγκους, που είναι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η 36χρονη γυναίκα ανέβασε μάλιστα, σχετικό θέμα στη σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός της.

Όπως έκανε γνωστό και το «OPEN TV», όλη η αμερικάνικη αποστολή με επικεφαλής τον Μάικ Πομπέο έμαθαν για το… μπουζούκι μέσω του Βασίλη Σεϊτανίδη. Ο τελευταίος είναι οδηγός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και όπως ο ίδιος τόνισε, έπαιξε τη «Φραγκοσυριανή». Τραγούδι που αποτελεί γνωστό ρεμπέτικο.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η… Σεβιλλιάνα Στέλλα Χασκίλ στη Θεσσαλονίκη μετά από 55 χρόνια.

Κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο. Είχαν αφήσει μια καρέκλα κι ένα μικρόφωνο στη μέση για εκείνην. Όπως ακριβώς στο ρεμπέτικο πατάρι δεκαετίες πριν.

Η Στέλλα, ντυμένη με ένα μαύρο φόρεμα, περίμενε στην άκρη της κουΐντας. Οι τέσσερις μουσικοί είχαν πάρει τη θέση τους στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο. Είχαν αφήσει μια καρέκλα κι ένα μικρόφωνο στη μέση για εκείνην. Όπως ακριβώς στο ρεμπέτικο πατάρι δεκαετίες πριν.
 
Η αίθουσα κατάμεστη, τα φώτα χαμηλωμένα, η ησυχία απόλυτη. Η ίδια είχε πολλά χρόνια να τραγουδήσει στη Σαλονίκη. Να τραγουδήσει γενικώς. Νόμιζε ότι την έχουν ξεχάσει, μέχρι που της ζήτησαν να εμφανιστεί στο Μέγαρο. Μεγαλεία. Είπε ναι προς χάριν του παλιού καιρού. Αλλά και προς χάριν των τραγουδιών, που τόσο είχε αγαπήσει, και των ανθρώπων που τα είχαν γράψει και τους οποίους, επίσης, είχε πολύ αγαπήσει.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης ανακαλύπτει τον «Άγνωστο Τσιτσάνη»

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης ανακαλύπτει τον «Άγνωστο Τσιτσάνη» | tanea.gr
Ο ιδιοφυής τραγουδοποιός που αναμόρφωσε το ρεμπέτικο τραγούδι, το έβγαλε από τους τεκέδες και τα καταγώγια, διεύρυνε τη θεματολογία του και έφτιαξε τραγούδια που ένωσαν για πρώτη φορά μεταπολεμικά τους διχασμένους Έλληνες.
Διονυσία Μαρίνου

Βασίλης Τσιτσάνης είναι, για πολλούς, ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός συνθέτης. Ο ιδιοφυής τραγουδοποιός που αναμόρφωσε το ρεμπέτικο τραγούδι, το έβγαλε από τους τεκέδες και τα καταγώγια, διεύρυνε τη θεματολογία του και έφτιαξε τραγούδια που ένωσαν για πρώτη φορά μεταπολεμικά τους διχασμένους Έλληνες.
 Έγραψε πάνω από 500 τραγούδια, από τα οποία περίπου 100 προπολεμικά και είναι ο συνθέτης με τις περισσότερες επιτυχίες από κάθε άλλο συνθέτη. Τα τραγούδια του ακούγονται ανελλιπώς, κάθε βράδυ, σε μουσικές σκηνές, αίθουσες συναυλιών, ταβέρνες, σε προγράμματα ρεμπέτικης, λαϊκής, έντεχνης αλλά και σύγχρονης μουσικής.
Τραγούδια που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο πολιτιστικό μας DNA, κομμάτια όπως «Αρχόντισσα», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Αχάριστη», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Μπαξέ Τσιφλίκι», «Κάνε λιγάκι υπομονή» και πολλά άλλα των οποίων ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος.


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Ιστορικός περίπατος: Το ρεμπέτικο και η προσφυγική εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Δραπετσώνα, η ατέλειωτη παραγκούπολη, οι προσφυγικές γειτονιές και τα τοπόσημά τους, τα εργοστάσια στην παραλιακή μετώπη, οι πρόσφυγες ως φτηνά εργατικά χέρια, το ρεμπέτικο, η Τετράς, η Ξακουστή του Πειραιώς, το πορνείο των Βούρλων, η μάντρα του Σαραντόπουλου, τα Σφαγεία.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία, Πρώτο και Δεύτερο Πρόγραμμα, μέσα από τις εκπομπές της "Αφύλαχτη Διάβαση" και "Λαϊκοί Δρόμοι", σε συνεργασία με τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, την Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης και το Ιωνικό Θέατρο διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στον ελεύθερο χώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, ανιχνεύοντας την ιστορία του ρεμπέτικου μέσα από την προσφυγική εγκατάσταση τη δεκαετία του 1920 και στις αρχές του 1930. Αμέσως μετά το τέλος του ιστορικού περιπάτου θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση στον όρμο Σφαγείων.
Η δράση "Λιπάσματα Project" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στον ελεύθερο χώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, από 17:30 έως 21:30.
Σημείο συνάντησης: Υδατόπυργος Δραπετσώνας (παραπλεύρως γηπέδου Δραπετσώνας), ώρα 17.00.
Πρόσβαση:

Next page