Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

«ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σμύρνη
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα και τους δημιουργούς του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει το πορτρέτο του τραγουδιού «ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ».

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο τραγούδι «ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ» που ηχογραφήθηκε το 1935 σε στίχους και μουσική του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ και πρώτη εκτέλεση της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΗΤΤΑΚΗ. Η ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ και ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, καταθέτουν στο φακό της εκπομπής, τις δικές τους μαρτυρίες για τη Σμύρνη.

Η ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής, νοσταλγεί τη ζωή πριν το 1922, τον πλούτο και τον πολιτισμό εκεί, ξαναζεί τη φρίκη της καταστροφής και της προσφυγιάς ενώ θυμάται με πίκρα τί βρήκε στην Ελλάδα.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ, απόγονος του πρόσφυγα ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, μιλάει για τον πρόγονό του και τη μουσική του συγκεκριμένου τραγουδιού. Τέλος, ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, με μητέρα Σμυρνιά, εξομολογείται το γοητευτικό μύθο της Σμύρνης που γεννήθηκε μέσα από τις αφηγήσεις και τα ενθύμια των συγγενών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page