Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

«Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο» Βιβλιοπαρουσίαση στον Βόλο, του νέου βιβλίου του Στέφανου Λουκά.

Το Ρεμπέτικο στον Βόλο: Βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφανου Λουκά ‘‘Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο’’ την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 8.00μμ. στο βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΣ.(Π. Μελά 25β, απέναντι από το πάρκο πανεπιστημίου). 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Στέφανος Λουκάς και ο δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής. Οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα για το ρεμπέτικο αλλά και την σχέση του με τους μουσικούς και μουσικόφιλους και κυρίως με την κοινωνία.

Τελικά το ρεμπέτικο είναι λαϊκό τραγούδι; Είναι τραγούδι των λούμπεν ή των λαϊκών στρωμάτων; Προωθεί τα ναρκωτικά; Πως παρουσιάζει τη γυναίκα; Το τραγούδησαν αστοί ή εργάτες; Ποια η πορεία του στο πλάι του εργατικού κινήματος;

Το ρεμπέτικο είναι συνυφασμένο με την πορεία και την εξέλιξη που διαγράφει η ζωή των εργατριών και των εργατών, όλων των ανθρώπων του μόχθου στα αστικά κέντρα, στις πόλεις, από την εμφάνιση των πρώτων μικρών τμημάτων του προλεταριάτου στα γεωγραφικά σημεία που ζουν Έλληνες.

Η μελέτη του Στέφανου Λουκά απαντάει σε όλα για το τραγούδι που τόσο πολύ έχει αγαπηθεί από το λαό, αλλά και τόσο πολύ έχει κυνηγηθεί από την άρχουσα τάξη. Στις σελίδες του γίνεται αναφορά για το ρεμπέτικο ως το λαϊκό τραγούδι των αστικών κέντρων και στις ρίζες του, αλλά και την ετυμολογία της λέξης Ρεμπέτικο. Όπως ασχολείται και με την εθνικότητα του, την λαϊκή παράδοση, τις μελωδίες και τους σκοπούς του.

Η εξέλιξη του ρεμπέτικου αλλά και οι ‘ταμπέλες που του κόλλησαν’ αποτελούν επίσης αντικείμενο της μελέτης αυτής καθώς και η έμπνευση των δημιουργών ρεμπέτικων από την εργατική τάξη, τη γυναίκα, τα ναρκωτικά κ.ά. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί ακόμη και την σχέση του ΚΚΕ με το ρεμπέτικο και τον καπιταλισμό.

Παράλληλα με τη βιβλιοπαρουσίαση οι φίλοι του ρεμπέτικου και της ανάγνωσης θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν και τα υπόλοιπα βιβλία των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή για το τραγούδι: O Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι, Το φαινόμενο Τσιτσάνης, Ρεμπέτικο και Πολιτική, Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα (Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω), Από το Βυζάντιο στο Μάρκο Βαμβακάρη κ.α.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page