ΡΕ.-Λ.Α.-ΡΕ.
Όλοι οι μήνες είναι όμορφοι κι ωραίοι αλλά ορισμένοι απ’ αυτούς είναι ιδιαίτεροι. Είναι μάρτυρες τελετών λήξης, τελετών έναρξης, φέρουν βαρύ φορτίο με απολογισμούς της χρονιάς που πέρασε αλλά και με πλάνα για το καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών. Ένας τέτοιος μήνας είναι ο Ιούνιος που διανύουμε και μας βρίσκει στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας. Πρόκειται για ένα Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα που όμως δεν θέλουμε να έχει ετήσιο ορίζοντα αλλά να πηγαίνει πολύ πιο πέρα στον χρόνο και να μεγαλώνουμε παρέα.

Ο λόγος για το: ΡΕμπέτικο Λαϊκό Αστικό ΡΕπερτόριο.  « ΡΕ. – Λ.Α. – ΡΕ,»

Είναι γνωστό ότι το Ρεμπέτικο ανήκει επίσημα στον κατάλογο μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Με μοναδικό οδηγό την αγάπη μας και το αγνό ενδιαφέρον για την Ρεμπέτικη μουσική, φιλοδοξούμε να κάνουμε την μετάβαση από το άυλο σε κάτι «χειροπιαστό» και να πραγματοποιήσουμε στην πόλη της Κοζάνης το 1ο Ρεμπέτικο Αντάμωμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, διοργανώνεται μια διήμερη μουσική συνάντηση. Το εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του Ξάνθη Γιώργου (Στου Αιώνα Την Παράγκα) και του Πολύζου Θάνου (Κλεψύδρα).

Στις 19 και 20 Ιουνίου, στον πεζόδρομο Κομπανίας όπου βρίσκονται τα δύο αυτά καταστήματα, από τις 21:00 ως τις 24:00, πέντε διαφορετικά μουσικά σχήματα και περίπου είκοσι μουσικοί, αφιλοκερδώς, θα προσπαθήσουν να μας μεταφέρουν έναν αιώνα περίπου πίσω. Δεν πρόκειται απλά για μια μεταφορά στα χρόνια αλλά είναι το πλέγμα ηθών και το σύστημα αξιών που περιγράφεται μέσα στους στίχους των τραγουδιών του Ρεμπέτικου.
(και κάτι για τους συναδέλφους μουσικούς): Είναι ελάχιστα τα τραγούδια στο λαϊκό μας ρεπερτόριο που βγαίνουν πλέον σε δρόμο Κιουρντί, Πειραιώτικο, Χιτζασκιάρ. Σε πολύ λίγα τραγούδια αλλάζουν δρόμο οι συνθέτες, ούτε καν εμείς ως μουσικοί δεν το κάνουμε στο ταξίμι μας. Όλα αυτά συνιστούν μια σταδιακή υποβάθμιση και συρρίκνωση της μουσικής μας φρασεολογίας. Κατά συνέπεια, τα εργαλεία που έχουμε ως μουσικοί, οι φράσεις μας οι μουσικές, οι λέξεις που αρθρώνουμε με το όργανο, είναι πιο φτωχές. Το Ρεμπέτικο παραμένει θησαυρός που μας καλεί να γευτούμε τις ομορφιές του. Αρκεί να εμβαθύνει ο καθένας μας και να αντλήσει πληθώρα εργαλείων.

Μαζευτήκαμε, λοιπόν, αρκετοί μουσικοί, συντονισμένα και με οργάνωση, προκειμένου να χαρούμε αυτό που αγαπάμε στην όσο το δυνατόν καλύτερή του μορφή. Να καλέσουμε φίλους της μουσικής αυτής – και όχι μόνο – και να τους παρουσιάσουμε μέσα σε δύο ημέρες ένα μικρό αφιέρωμα στην Ρεμπέτικη μουσική.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν είναι αρκετές οι δυο μέρες και ακόμη το ότι δεν θα είμαστε παρόντες όλοι οι μουσικοί, όλοι όσοι αγαπάμε το Ρεμπέτικο. Υπάρχουν κι άλλοι, πολλοί. Υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή ικανότατο ανθρώπινο καλλιτεχνικό δυναμικό που μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα και με σεβασμό από μια μουσική βραδιά μέχρι ένα αφιέρωμα και μια συναυλία. Θα θελα προσωπικά να διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση αποκλεισμού οποιουδήποτε μουσικού. Από την πρώτη στιγμή όλοι αγκάλιασαν με πολλή θέρμη την προσπάθεια, αν μη τι άλλο, εκφράστηκαν με πολύ θετικό τρόπο.

Φαντάζει μικρό το εν λόγω εγχείρημα αλλά έστω είναι κάτι. Ευελπιστούμε να ανθίσει και να φέρει κι άλλα. Παραμένει πάντα ανοιχτό το κάλεσμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτό το μουσικό είδος και την σύσταση μιας ομάδας, μιας οντότητας, μιας κοινότητας, που θα μπορεί στο μέλλον να οργανώνει ακόμη πιο μεγάλες προσπάθειες.

Και τώρα οι ευχαριστίες. Πρώτα απ’ όλα θα ΄θελα να ευχαριστήσω αυτούς που θέλανε αλλά δεν μπορέσανε να είναι λόγω τεχνικών και πρακτικών δυσκολιών.

Ευχαριστούμε τους:
– ΕΝΑΡΕ από τα Γρεβενά και τον Αναγνώστου Τάσο, δυστυχώς δεν θα είναι μαζί μας αλλά δόθηκε η υπόσχεση στο μέλλον να είναι παρόντες με ένα αφιέρωμα στον Τούντα Παναγιώτη!
– Γαβριά Νίκο από την Καστοριά
– Πέτρο Παπαδόπουλο
– Πεσλή Τάσο
– Ζυγανιτίδη Γιώργο
– Παυλίδου Νάντια
– Αργύρη Γκάτο
– Δαγκλή Παναγιώτη

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
19 – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ
19 – 6 – 2023                 ΣΧΗΜΑΤΑ                     ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ
21:00 – 22:00              ΠΟΛΥΖΟΣ Θ.                  ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ ΜΑ.
22:00 – 23:00             ΜΠΑΝΤΩΛΑΣ Μ.           ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙ.
23:00 – 24:00           ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ    ΑΠ ΣΚΑΡΒΕΛΗ ΚΩ

ΤΡΙΤΗ
20 – 6 – 2023               ΣΧΗΜΑΤΑ                       ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ
21:00 – 22:00             APTALICA                        ΤΣΙΤΣΑΝΗ Β. προπολ.
22:00 – 23:00             ΧΟΝΤΟΣ ΚΩ.                   ΜΗΤΣΑΚΗ ΓΙΩ.
23:00 – 24:00           ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Συμμετέχοντες μουσικοί (κατά αλφαβητική σειρά):

Τρίχορδο μπουζούκι και τραγούδι: Αποστολόπουλος Αποστόλης
Μπαντώλας Μανώλης
Περπερίδης Γιάννης
Πολύζος Θάνος
Χόντος Κώστας

Κιθάρα Ακουστική και τραγούδι: Νήρας Αποστόλης
Μπαντώλας Κυριάκος
Παπαβασιλείου Αννίβας
Πεσλής Τάσος
Τσίμας Σίμονς

Μπαγλαμαδάκι: Δεληορίδης Δημήτρης
Κουντουράς Γιάννης
Πεσλής Τάσος
Πολύζος Θάνος

Ακουστικό μπάσο: Νήρας Αποστόλης

Τραγούδι: Ηλιάδου Μάρθα
Κεχαγιόγλου Χρυσούλα
Τσιάρα Κατερίνα

Ακορντεόν: Μαραμής Βαγγέλης
Χαϊτίδης Βασίλης

Πηγή fb: Vangelis Maramis

Aναδημοσίευση: www.prlogos.gr