Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Μάρκος Βαμβακάρης: Ο ιερός βράχος της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου.

Μάρκος Βαμβακάρης

Στις 10 Μαΐου του 1905 γεννήθηκε στην Άνω Χώρα της Σύρου ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο «ιερός βράχος» της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου.

Όταν σε ηλικία 12 ετών αφήνει τη Σύρο και εγκαθίσταται στον Πειραιά, δεν έχει ανακαλύψει ακόμα το πεπρωμένο του, τον δρόμο του στη μουσική.

Μοναδικό του μέλημα ο βιοπορισμός. Εργάζεται ως αχθοφόρος στο λιμάνι και ως εκδορέας (γδάρτης) στα σφαγεία. Είχε εξάλλου από πολύ μικρός δουλέψει, μεταξύ άλλων, ως λούστρος, εφημεριδοπώλης και χασαπάκι (βοηθός σε χασάπικο).

Σε ηλικία ήδη 18 ετών παντρεύεται την Ελένη Μαυροειδή, που ο ίδιος αποκαλούσε Ζιγκουάλα και με την οποία μετά από κάποια χρόνια καθώς όπως ο ίδιος ο Βαμβακάρης έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του, υπήρξε άπιστη.

Η στιγμή όμως που θα αλλάξει όχι μόνο τη ζωή του Βαμβακάρη, αλλά και ολόκληρη την πορεία της ελληνικής λαϊκής μουσικής είναι όταν ο Μάρκος γνωρίζει τον συριανό μπουζουξή Νίκο Αϊβαλιώτη.

Στο «ΒΗΜΑ» της 6ης Δεκεμβρίου 1966 ο Βαμβακάρης αφηγείται:

«Στα 1925 ήμουνα εκδορεύς στα Σφαγεία του Πειραιώς. Τότε ήλθε στο σπίτι μας ένας Αϊβαλιώτης, φίλος του πατέρα μου, που πρωτοέφερε μπουζούκι στον Πειραιά. Τρελλάθηκα. Μου άρεσε τόσο πολύ, ώστε ωρκίσθηκα να… κόψω το χέρι μου αν δεν το μάθαινα.

»Μετά από έξη μήνες είχα μάθει, έκανα το πρώτο μου συγκρότημα και άρχισα να παίζω».

Έτσι, ο ανθρωπος από τον οποίο ξεκίνησε το ρεμπέτικο τραγούδι, θα μάθει σιγά – σιγά να παίζει μπουζούκι και θα γράψει τα τραγούδια που αποτέλεσαν τη «βίβλο» του λαϊκού μας τραγουδιού.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.tovima.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page