Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

"ΙΣΑ ΡΕ...ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ..,!". (Γράφει ο *Μπάμπης K. Μώκος)

Αν οι Περιστέρης, Τούντας, Σέμσης, Γιάννης Δραγάτσης (Ογδοντάκης) ηγήθηκαν στον χώρο του ελληνικού Λαϊκού τραγουδιού διαμορφώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το μουσικό ύφος και την αισθητική των τραγουδιών την περίοδο του Μεσοπολέμου, δηλαδή την δεκαετία 1920-1930, το ίδιο διάστημα εμφανίζεται ταυτόχρονα και μεσουρανεί σε πληθώρα ηχογραφήσεων ο Κ. Σκαρβέλης στιχογραφώντας, συνθέτοντας και παίζοντας με τρόπο ιδανικό την λαϊκή κιθάρα σε τραγούδια δικά του αλλά και άλλων δημιουργών (π,χ Μάρκος, Περιστέρης).

Έτσι φθάνει στα 1930 και γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής Columbia.

Η συμβολή του στο ελληνικό Λαϊκό Αστικό Τραγούδι τεράστια. Η παιχτική του ιδιομορφία,το εκπληκτικό του ταλέντο στη σύνθεση και η εκφραστικότητά του στην εκτέλεση των τραγουδιών τον καθιστούν πρώτο (η παραδοχή των μουσκολογικά ειδικών ως τα σήμερα), εφευρετικά ανεπανάληπτο, δεινό εκτελεστή - πρωτοπαίχτη της λαϊκής  κιθάρας ως οργάνου, αλλά και απαράμιλλο  ως συνθέτη.

Ο σπουδαίος όμως αυτός Κωνσταντινουπολίτης τραγουδοποιός, δεν άντεξε στα χρόνια της κατοχής και πέθανε στις 8 Απριλίου του 1942 σε ηλικία  62 ετών από πείνα.

Ως τα σήμερα διασώζονται  λιγότερα από 170 τραγούδια του.

Ένα απ΄αυτά ιδιαίτερα εντυπωσιακό εκτός από έκφραση η παίξιμο, ξεχωρίζει αποτυπώνοντας θεματολογικά σε απόλυτο βαθμό επισήμανσης ευκρινή εικόνα ανθρώπινων σχέσεων - συνήθως διενέξεων - χωρισμού ανάμεσα σε ζευγάρια..

Στιχουργικά το τραγούδι έχει χιουμοριστικό - καυστικό χαρακτήρα. Αφηγείται τα πάθη μιας γυναίκας, η οποία μπόρεσε να ξεφύγει από τον άντρα της, τον λεγόμενο Καράμπελα, του τα...ψέλνει  και
ανακουφισμένη πλέον από τον χωρισμό της, προμηνύει πως τα ίδια θα πάθει και η όποια επόμενη θα βρεθεί δίπλα του και τον πιστέψει.


Το τραγούδι με τίτλο "Στρίβε ρε...Καράμπελα...!" η αλλιώς "Καράμπελας" ηχογραφήθηκε το 1936 για την εταιρεία parlophone. Είναι σε μουσική και στίχους Κ. Σκαρβέλη και τραγουδήθηκε για πρώτη φορά από τον Γ. Κάβουρα. Είναι σε αρμονία σολ μαντζόρε, σε ρυθμό καρσιλαμά 9/8 και κινείται σε μουσικό δρόμο Σεγκιάχ.

Εκείνο που πάντως εδώ κάνει εντύπωση είναι οι λέξεις - οι φράσεις της ...μαγκιάς, της πιάτσας που στιχουργικά χρησιμοποιεί ο Σκαρβέλης όπως ίσα ρε...(κάνε μας τη χάρη), τράβα ρε (φύγε
τώρα), στρίβε ρε (κοπάνα την εξαφανίσου αμέσως τώρα).

Υ.Γ. Η λέξη-έκφραση " Ισα ρε" χρησιμοποιείται όχι μόνο από τους ρεμπέτες, αλλά και ως τα σήμερα πότε ως απαξιωτική, πότε ως προτρεπτική κυρίως σε διενέξεις. Στη καθομιλούμενη νεοελληνική λέμε¨-Ίσα ρε φίλε, ίσα ρε μάγκα, ίσα ρε παλληκαρά κ.λ.π.


 


Όποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον κύριο Μώκο στο mail: bamoko50@gmail.com  η στο τηλέφωνο  6974395736





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page