«Καρπός» της πολύχρονης έρευνας σχετικά με το έργο και τη ζωή του μεγάλου ρεμπέτη
|
Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας |
Το ταξίδι στις αναμνήσεις της ζωής του Πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκου Βαμβακάρη και η ξενάγηση στις έρευνες που επιχειρούν να εξηγήσουν τη μοναδικότητα του ταλέντου του, ξεκινούν μέσα από το δίτομο βιβλίο του Δημήτρη Βαρθαλίτη «Μάρκος Βαμβακάρης: Από τον μύθο στην ιστορία (1600-2017)».
Η παρούσα έκδοση, που πραγματοποιήθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Άγιος Παύλος στην Αθήνα, είναι τα αποτέλεσμα της πολύχρονης και εμπεριστατωμένης ενασχόλησης του κ. Βαρθαλίτη με το έργο και τη ζωή του μεγάλου ρεμπέτη. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «το βιβλίο αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό στη διαδρομή προς την ίδρυση Ιδρύματος Μάρκου Βαμβακάρη με έδρα τη Σύρα», επιθυμία την οποία έχει εκφράσει και σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη».
Σημειώνεται μάλιστα, ότι το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Η Σύρος το οφείλει στον Μάρκο» περιλαμβάνεται στις τελευταίες σελίδες του δεύτερου τόμου.
Μία πρώτη γεύση από το βιβλίο του κ. Βαρθαλίτη πήρε το κοινό της Σύρου κατά τη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το καλοκαίρι του 2016, ενώ η ολοκληρωμένη και καλαίσθητη έκδοση θα παρουσιαστεί από τον συγγραφέα στις 30 Αυγούστου 2017, στην έναρξη της δεύτερης διοργάνωσης, στην Έπαυλη Τσιροπινά.
Αποδείξεις της μοναδικότητάς του
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται έρευνες γύρω από το έργο του μεγάλου ρεμπέτη, μια σπουδαία και μοναδική μελέτη για το γενεαλογικό δέντρο του Μάρκου Βαμβακάρη από το 1600 ως σήμερα, μια ξεχωριστή έρευνα για όλα τα τοπωνύμια της Σύρας που αναφέρονται μέσα στην «Αυτοβιογραφία» του, μια συλλογή από επίσημα έγγραφα του Μάρκου Βαμβακάρη, ένα ταξίδι στον χωροχρόνο της Σύρας μέσα από μια διαδρομή στο παρελθόν στην ώριμη ηλικία του Μάρκου και στο παρόν σε μια φανταστική αναβίωση του Μάρκου σήμερα.
Για τη συγγραφή του βιβλίου αντλήθηκε υλικό από τα Αρχεία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Σεβαστιανού Απάνω Σύρας, του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Παύλου Πειραιά, του Ιστορικού Αρχείου Κυκλάδων, του Ληξιαρχείου Άνω Σύρας, του Υποθηκοφυλακείου Ερμούπολης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη της Απάνω Σύρας, του Ληξιαρχείου του Δήμου Νικαίας και του Ληξιαρχείου του Πειραιά.
Στον πρόλογό του, ο κ. Βαρθαλίτης ευχαριστεί όλους εκείνους που του παραχώρησαν μελέτες, συνεντεύξεις ή σκίτσα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα περιεχόμενα και στα ευρετήρια του βιβλίου με μαύρα γράμματα.
Όπως υπογραμμίζει «οι συνεντεύξεις των απλών ανθρώπων αυτού του βιβλίου, μας ωθούν να δούμε τον Μάρκο πίσω από τον Βαμβακάρη και να γνωρίσουμε αθέατες πτυχές της ψυχής του. Η κάθε συνέντευξη είναι μοναδική, καμία δεν επαναλαμβάνει την άλλη και χαρίζει μια ξεχωριστή οπτική στην προσωπικότητά του».
«Σύγκριση» με τον Ζαν-Ζακ Ρουσσώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες σελίδες του Α’ Τόμου, ο συγγραφέας επιχειρεί έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις αυτοβιογραφίες του Μάρκου Βαμβακάρη και του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, με σκοπό να αναδείξει τη σοφία και το μεγαλείο της ψυχής του μεγάλου ρεμπέτη. Η πνευματική «συνάντηση» των δυο τους στα προοίμια των έργων τους, με κοινό κίνητρο, την εξομολόγηση, αλλά και η καταγεγραμμένη επιθυμία τους να εκθέσουν τις προσωπικές αλήθειες τους στον κόσμο, αναγνωρίζοντας το παράτολμο του εγχειρήματός τους, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου