Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Σπύρος Ταραπόσος:''Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο'' Aπό τούς τελευταίους λατερνατζήδες..

 ''Γαρύφαλλο στ' αφτί και τσαχπινιά στο μάτι'' ήχος ενός παλιού γνώριμου τραγουδιού που ακούμε στα δρομάκια της Αθήνας από την λατέρνα του κυρίου Σπύρου.
 Έναν από τους λίγους λατερνατζήδες που απέμειναν δυστυχώς στην Ελλάδα.(τον βρήκα στην οδό Βουκουρεστίου να διασκεδάζει τον κόσμο γυρίζοντας την μανιβέλα, γεμίζοντας τα γύρω στενά με ωραίες μελωδίες)
Η βαριά λατέρνα κυλάει αργά στα δρομάκια της πόλης και η σκέψη γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω ακούγοντας τις υπέροχες μελωδίες.
Σπύρος Ταραπόσος ο Μακεδόνας λατερνατζής που προσπαθεί να ζήσει την οικογένεια του με την λατέρνα, αφού μετά από πολλές προσπάθειες και  αιτήσεις για δουλειά , ακόμη και στον τόπο του δεν καρποφόρησαν.
Και του ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσει την κληρονομιά από τον παππού του, την λατέρνα, η οποία είναι πολύ παλιά, κατασκευής του 1942.
Όπως μας είπε ο κύριος Σπύρος, ο παππούς του με την λατέρνα είχε γυρίσει σε πολλά μέρη πηγαίνοντας σε γάμους, πανηγύρια, βαπτίσεις και με τα λίγα χρήματα που έβγαζε ζούσε την οικογένεια του αξιοπρεπώς.

Ο κύριος Σπύρος μας λέει για το επάγγελμα του λατερνατζή πως δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας.
Χρειάζεται μαεστρία, να εμπνέεις στον άλλον φιλικότητα, να τον κερδίσεις με το παίξιμο σου και με το χαμόγελο σου.

(ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ  ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ, ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ, ΣΤΟ ΓΑΜΟ, ΣΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ Κο ΣΠΥΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ. 
Τηλ Επικοινωνίας 6931080272)

photo by parapona-rodou.
photo by www.pinnokio.gr 
photo by George Gyrnas 






Next page