Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

«Μες στον τεκέ της Μαριγώς»: Η επιτυχία του καλοκαιριού, για μία ακόμη βραδιά στην Καβάλα [βίντεο-φωτογραφίες]

Μια μουσικοθεατρική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Ξεριά για τη «χρυσή» περίοδο του αστικού μας τραγουδιού στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας- www.kavalapost.gr

Μετά από μία άκρως επιτυχημένη πορεία και έχοντας ήδη «κερδίσει» τους θεατές όπου κι αν παρουσιάστηκε, η ιδιαίτερα άρτια και καλοδουλεμένη μουσικοθεατρική παράσταση «Μες στον τεκέ της Μαριγώς» παρουσιάζεται και μέσα στην πόλη της Καβάλας, για μία βραδιά, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, στις 20:30, στο Αμφιθέατρο «Γιώργος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (πρώην Νομαρχία).
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία «υπογράφει» η Θεοπίστη Αναστασιάδου, την επιλογή των τραγουδιών έκαναν ο Απόστολος Αποστολίδης και ο Παναγιώτης Αμπεριάδης, τη μουσική επιμέλεια είχε ο Απόστολος Αποστολίδης, τα σκηνικά δημιούργησε ο Γιάννης Κοτζαπαναγιώτης (σχεδίαση και κατασκευή επάνω σε μια ιδέα του Α. Κώστα), ενώ την ευθύνη της οπτικοακουστικής παρουσίασης (μελέτη, κείμενα, επιμέλεια βίντεο) είχε ο Θανάσης Τσολούφης.

Ο Βαμβακάρης χορεύει τανγκό και ο Γαρδέλ ζεϊμπέκικο

Μια Αργεντινή καλλιτέχνιδα αναμειγνύει δύο μουσικά είδη με κοινή κοινωνική αφετηρία. 
Κείμενο Πατρίσια Μαλάνκα, Συνθέτρια και Ερμηνεύτρια τάνγκο
Ενώ το 1933 στο Μπουένος Αϊρες ο Κάρλος Γαρδέλ, πατέρας του τανγκό, φωνογραφούσε το βαλς «Noches de Atenas» (Νύχτες της Αθήνας), το 1935 ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο επονομαζόμενος και πατριάρχης του ρεμπέτικου, κυκλοφορούσε σε δίσκο την περίφημη «Φραγκοσυριανή». Σχεδόν ένας αιώνας συμπληρώνεται από τότε που τανγκό και ρεμπέτικο έκαναν την εμφάνισή τους, διαγράφοντας παράλληλη πορεία. Γεννήθηκαν στα λιμάνια της Μπόκα και του Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα· «παιδί» των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στη μία περίπτωση και των μεταναστών από την Ευρώπη στην άλλη.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Βιογραφία: Πόλυ Πάνου, η μουσική διαδρομή μιας μεγάλης λαϊκής φωνής

ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ: «σώπασε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου 2013
Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, η ευρέως γνωστή ως Πόλυ Πάνου, μια από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, όμως μεγάλωσε στην Πάτρα. Το πραγματικό της όνομα είναι Πολυτίμη Μπίθα (κατά άλλους Πολυτίμη Κολιοπάνου) και είναι μια από τις σημαντικότερες λαϊκές τραγουδίστριες.
Με πρώτο της δάσκαλο ένα «jukebox» όταν βρισκόταν ακόμη σε νεαρή ηλικία κατάφερε να εξελιχθεί με τα χρόνια και να αποτελέσει ένα λαϊκό αστέρι της ελληνικής μουσικής δισκογραφίας, που μέχρι σήμερα ξεχωρίζει για την καθαρά λαϊκή φωνή της και τις ανεξίτηλες επιτυχίες της.
Η Πόλυ Πάνου άφησε το στίγμα της τραγουδώντας πρώτη τα «Παιδιά του Πειραιά», που έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία.
Διάβασε την συνέχεια στο: www.tralala.gr

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μάρκος Βαμβακάρης περνάει στην ψηφιακή εποχή

Πρόταση και αίτηση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών επαφής με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη προτίθεται να υποβάλει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του τουρισμού της εμπειρίας μέσω της εγκατάστασης ενός ψηφιακού – πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου.

Η προτεινόμενη πράξη με τίτλο: «Λες κα μάγια μου ‘χεις κάνει» θα αναπαριστά εικονικά στο κοινό μια ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας, με βάση τον βίο και το έργο του Συριανού συνθέτη, Μάρκου Βαμβακάρη.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Amerika: Παρουσίαση του νέου δίσκου του Δημήτρη Μυστακίδη


Ο Δημήτρης Μυστακίδης δισκογραφεί τον τρίτο προσωπικό του δίσκο, «Amerika» (Απρίλιος 2017), τον οποία θα παρουσιάσει επίσημα στο ελληνικό κοινό τον Οκτώβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μετά τα, «16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα» του 2007 και το «Εσπεράντο» του 2015, ο Δημήτρης Μυστακίδης με το Amerika ολοκληρώνει έναν κύκλο, στον οποίο διασκευάζει και επανεκτελεί ρεμπέτικα τραγούδια, αποκλειστικά με λαϊκή κιθάρα.
Η καλλιτεχνική επιτροπή της WOMEX (World Music Expo) επέλεξε αυτήν την πρόσφατη δουλειά του Δημήτρη Μυστακίδη, να παρουσιαστεί ζωντανά, ως showcase στις 27 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης που θα γίνει στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (25-29 Οκτωβρίου). Η παρουσία του Δημήτρη Μυστακίδη στη WOMEX είναι μια μοναδική ευκαιρία για την προβολή αυτής της σημαντικής πτυχής του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

13 βιογραφίες στη σκηνή.


Γιώτα Δημητριάδη Από
Μάρκος Βαμβακάρης, η ψυχή του ρεμπέτικου

Η αγάπη για το παλιό ελληνικό τραγούδι φαίνεται πως επηρέασε τον Θανάση Παπαγεωργίου που θα ερμηνεύσει τον «Πατριάρχη» του ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη. Μόνος στη σκηνή του θεάτρου Στοά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα δώσει σάρκα και οστά στο έργο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης»που έγραψε η Νάνση Τουρμπακάρη, βασισμένο στις αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου όπως έτσι όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ «Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία». Χάρης στο Βαμβακάρη και την τεράστια επιτυχία, που γνώρισαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του, υπολογίζονται περίπου 150 στο σύνολο, το ρεμπέτικό έγινε γνωστό και καθιερώθηκε ως μουσικό είδος. 
Ο γιος του Στέλιος θα επενδύσει μουσικά την παράσταση με τις μελωδίες του πατέρα του, έτσι όπως τις άκουσε και τις διδάχτηκε από εκείνον.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Θέατρο Βράχων.


Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Θέατρο Βράχων
Η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγουδά τις μούσες του Ρεμπέτικου μαζί με την Ανατολή Μαργιόλα, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα.
Πηγή: www.in2life.gr
«Η Φωτεινή Βελεσιώτου συνεχίζει τη διαδρομή της κρατώντας την ίδια συνέπεια, τη χαμηλών τόνων παρουσία και την προσήλωση στα κλασσικά λαϊκά και έντεχνα τραγούδια», αναφέρει το δελτίο τύπου της συναυλίας της γνωστής ερμηνεύτριας στον Βύρωνα.

Φέτος στη μεγάλη της συναυλία στο θέατρο Βράχων, τη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, μας προτείνει μια μουσική αναδρομή στις γυναίκες που ενέπνευσαν τους συνθέτες του Ρεμπέτικου να γράψουν τα πιο ωραία λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια μας. Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Χαρούλα Λαμπράκη, Στέλλα Χασκίλ, Καίτη Γκρέυ και άλλες, που δίπλα σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου στα πάλκα μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Ελλάδας, άφηναν τα ίχνη τους, που ακόμα και σήμερα μένουν ανεξίτηλα για να τα ακολουθούμε και να τα τραγουδούμε.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Καραβάν Σεράι: Ένα έντεχνο-ρεμπέτικο συγκρότημα από την Αμφιλοχία (ΦΩΤΟ)


Ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο ταλέντο τους και το αμείωτο κέφι που ξεσηκώνει το κοινό τους. Ο λόγος για το συγκρότημα Καραβάν Σεράι εξ Αμφιλοχίας ορμώμενο!
Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009 και αποτελείται από 5 άτομα: κιθάρα και μπαγλαμά ο Νίκος Πρεβεζάνος, ηλεκτρικό μπάσο και φωνητικά ο Αντώνης Πρεβεζάνος, μπουζούκι ο Γιώργος Τσούμας, φωνητικά, κρουστά και ντραμς ο Νίκος Τρομπούκης και πλήκτρα ο Γεράσιμος Χαρίτος.
Η μουσική που παίζουν έχει μια ευρεία γκάμα από έντεχνο κάλπικο μέχρι ρεμπέτικο. Τον προηγούμενο χειμώνα εμφανίστηκαν σε διάφορα μαγαζιά στο Αγρίνιο και στην Αμφιλοχία. Εν συνεχεία πήγανε σε φεστιβάλ στη Σερβία για 15 μέρες, στην πόλη Jagodina και σε Φεστιβάλ Χορευτικών στην πεδιάδα της Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Η κομπανία Φα Τριάς αναδεικνύει τον πλούτο του ρεμπέτικου

 
Χρησιμοποιώντας τη λέξη Ρεμπέτικο ως πρώτο συνθετικό του ονόματός της, η κομπανία Φα Τριάς πρωτοεμφανίζεται το καλοκαίρι του 2015 με σκοπό να μελετήσει και να προωθήσει με σεβασμό το ρεμπέτικο, αλλά και άλλα είδη όπως σμυρναίικα, πολίτικα, μουρμούρικα και άλλα αδέσποτα τραγούδια που δεν έχουν στενή μουσικολογική σχέση μεταξύ τους.
 

Οι εμφανίσεις της στην πόλη πολλές, τόσο σε μαγαζιά όσο και σε φεστιβάλ, με τον κόσμο που αγαπά το ρεμπέτικο να τη στηρίζει με την παρουσία του σε κάθε περίσταση.
Μια κουβέντα με τη Ρεμπέτικη Φα Τριάς ήταν αρκετή για να μάθουμε περισσότερα για το σχήμα που τιμά δεόντως την προγενέστερη λαϊκή μουσική (αρχές του 1900), αναδεικνύοντας τον πλούτο της σε διάφορα στέκια στην πόλη!

Προς τι το λογοπαίγνιο με το Φα Τριάς; Ποιανού έμπνευση ήταν και τι σημαίνει ακριβώς;

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Περπινιάδης (1/9/1927 - 12/5/2003)


Πριν από λίγα χρόνια συνομιλώντας με τον Μάκη Μάτσα μου είχε πει: «Μεγάλος τραγουδιστής. Μην κοιτάς που σήμερα οι νέοι δεν το ξέρουν. Αν δεν ήταν αυτός η Minos δεν θα είχε σταθεί σαν εταιρεία. Ο Περπινιάδης με τις επιτυχίες του στήριξε την Odeon / Parlophone στα πρώτα χρόνια του '60 και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να έχουμε τη μετέπειτα διαδρομή που όλοι γνωρίζουμε».

Βαγγέλης Περπινιάδης - Βιογραφία

Ο Βαγγέλης Περπινιάδης υπήρξε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Πολύπλευρος χαρακτήρας (ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού) με εκατοντάδες τραγούδια και δυνατές επιτυχίες, χάραξε για περισσότερο από 50 χρόνια την δική του ξεχωριστή ιστορία στο μουσικό μας στερέωμα.
Γεννήθηκε την 1/9/1927 στην Κοκκινιά Πειραιώς. Πατέρας του ήταν ο θρυλικός τραγουδιστής Στελλάκης Περπινιάδης. Από μικρό παιδί ψέλνει στην Οσία Ξένη της Κοκκινιάς και το 1943 χειροτονείται αναγνώστης.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Άννα Χρυσάφη 6 Δεκεμβρίου 1921 – 1η Σεπτεμβρίου 2013 (sansimera.gr)

Από τις μεγάλες κυρίες του κλασικού λαϊκού τραγουδιού, που έλαμψε στο πάλκο και τη δισκογραφία.

Η Άννα Χρυσάφη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 (πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2013), από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Ξεκίνησε να δουλεύει ως μοδίστρα της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας (έραβε μάλιστα και τη Σοφία Μινέικο-Παπανδρέου, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά γρήγορα την κέρδισε το τραγούδι.
Το 1949 το άστρο της άρχισε να λάμπει, όταν τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Μανώλη Χιώτη Πεταλάκια και εμφανίστηκε στην αθηναϊκή κοσμική ταβέρνα Ροσινιόλ δίπλα στον Γιώργο Μητσάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '50. Το μεγάλο της παράπονο ήταν ότι ενώ τραγουδούσε τραγούδια στο πάλκο και τα έκανε επιτυχίες, όπως Το δαχτυλίδι του Μητσάκη, ο συνθέτης τα ηχογραφούσε με άλλες τραγουδίστριες.
Υπήρξε η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ελληνική ταινία, στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου Ο Πύργος των Ιπποτών του 1952, με το τραγούδι Μια γυναίκα, δύο άντρες του Γιώργου Μητσάκη.

Next page