Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ: Η τελευταία ρεμπέτισσα (29 Αυγούστου 1921 - 27 Αυγούστου 1997)

Η τελευταία ρεμπέτισσα
Η Σωτηρία Μπέλλου αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου ελληνικού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στο χωριό Δροσιά κοντά στη Χαλκίδα στις 29 Αυγούστου 1921. Τα τραγούδια της όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τα Καβουράκια» και «Όταν πίνεις στην ταβέρνα» του Βασίλη Τσιτσάνη, την καθιέρωσαν ως κορυφαία λαϊκή τραγουδίστρια.
Παντρεύτηκε μόλις σε ηλικία 17 ετών, ενάντια στις επιθυμίες των γονιών της. Ο άντρας της ήταν μέθυσος, άπιστος και την κακοποιούσε. Κατά τη διάρκεια ενός από τους ξυλοδαρμούς, η Σωτηρία έριξε βιτριόλι στο πρόσωπό του και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση από τα οποία τελικά εξέτισε μόνο τέσσερις μήνες. Μετά την αποφυλάκιση της αποφασίζει να πάει στην Αθήνα το 1940. Συμμετέχει στην Αντίσταση, οργανώνεται στο ΕΑΜ αλλά συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Βούρλα, ένα τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο δήμος του Πειραιά και φρουρούσε η αστυνομία

photo
Οι πελάτες και το ψώνισμα, τι ήταν το μπανιστήρι, πώς αντιμετώπιζαν οι πόρνες τις θεούσες, σε τι χρησίμευε η σφυρίχτρα, ουσίες, οινοπνεύματα, η τραγική ιστορία του Ανέστη Δελιά με την Κούλα τη Σκουλαρικού και προσωπικές ιστορίες γυναικών των Βούρλων
Η πελάτες και το ψώνισμα
Τα Βούρλα ήταν ανοιχτά για τους πελάτες από το πρωί που άνοιγε η πορτάρα, μέχρι τη νύχτα που ξανάκλεινε. Σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη τη χειμερινή περίοδο (από Σεπτέμβρη μέχρι Απρίλη) τα Βούρλα έκλειναν στις 11 το βράδυ και τη θερινή στις 12. Ένα κουδούνι ειδοποιούσε δέκα λεπτά πριν και ξαναχτυπούσε δέκα λεπτά μετά. Οι πελάτες έπρεπε να τα μαζέψουν και να φύγουν. Οι κοπέλες τηρούσαν το ωράριο, γιατί η παράβαση σήμαινε τιμωρία.
Μερικοί αγαπητικοί διανυκτέρευαν στο δωμάτιο της αγαπητικιάς τους. Σοβαρή παράβαση, αλλά καμία από τις άλλες γυναίκες δεν κάρφωνε.
Η είσοδος στους ανήλικους κάτω των 18 απαγορευόταν. Επίσης και σε όσους εμφανώς έπασχαν από αφροδίσιο. Οι υπόλοιποι υποβάλλονταν σε ιατρική εξέταση. Τουλάχιστον έτσι όριζε ο κανονισμός.
Οι πελάτες πήγαιναν κατευθείαν στην κάμαρα της πόρνης της προτίμησής τους και χτυπούσαν την πόρτα. Αν είχε άλλον πελάτη μέσα, η κοπέλα φώναζε: «Άλλος είναι μέσα!».
Μία κουφή πόρνη είχε κρεμάσει έξω από την πόρτα της ένα ρόπαλο, για να χτυπάνε οι πελάτες δυνατά και να τους ακούει.



Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ

https://i.ytimg.com/vi/IdCgk3w5ZDc/maxresdefault.jpg
14 Αυγούστου 1925 - 17 Δεκεμβρίου 1974
Ο Σταύρος Τζουανάκος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1925 στον Πειραιά. Κατά τον Τάσο Σχορέλη γεννήθηκε το 1921, όμως η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή.
Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και είναι γόνος του Μανιάτη Θανάση και της Κυπαρισσιώτισσας Ελένης Γεωργακοπούλου.
Ο Σταύρος Τζουανάκος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωμένου δημιουργού. Τη χρονική περίοδο από το 1948 έως και το 1964 πρόσφερε στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι περίπου 140 όμορφα τραγούδια (δικά του και άλλων δημιουργών) που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Είναι αναμφίβολα σημαντικός συνθέτης του Ρεμπέτικου και εκφραστικότατος τραγουδιστής του.
Ανήκει στην τελευταία «φουρνιά» των δημιουργών του νεώτερου ρεμπέτικου τραγουδιού (1940 - 1955) και θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ο τελευταίος των «Μοϊκανών»-Ρεμπετών σαν συνθέτης και στιχουργός.
Αποτελεί σοβαρό κεφάλαιο για το Ρεμπέτικο Τραγούδι, που είναι άγνωστο τι διαστάσεις θα είχε πάρει το έργο του αν δεν έφευγε τόσο νέος από τη ζωή. Μάλλον δεν πρόλαβε να δώσει στο έργο του την πλήρη διάστασή του από άποψη όγκου και ποικιλίας. Η ποιότητά του όμως, στις υπάρχουσες δημιουργίες του, είναι αναμφίβολα δεδομένη.
- Η φωνή του ήταν υπέροχη, με τεράστιες δυνατότητες και σαν πρώτη και σαν δεύτερη. Γνήσια ρεμπέτικη, φωνάρα, εκφραστική και νταλγκαδιάρικη. Την ακούς και σε «πειράζει» στην καρδιά, «φτιάχνεσαι» ......

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΣΤΗΣ ΜΑΣΤΟΥΡΑΣ ΤΟ ΣΚΟΠΟ… ΤΑ AΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ «ΧΑΣΙΚΛΙΔΙΚΑ» ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ -
Πηγή zenithmag.wordpress.com
«Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα
και στη σπηλιά του Δράκου βγήκα
Βλέπω τρεις μαστουρωμένοι
και στην άμμο ξαπλωμένοι.
Ήταν ο Μπάτης και ο Αρτέμης
και ο Στράτος ο τεμπέλης
Βρε συ Στράτο, βρε συ Στράτο
φιάξε αργιλέ αφράτο
να φουμάρει το Μπατάκι
που είναι χρόνια ντερβισάκι
να φουμάρει και ο Αρτέμης
που πάει και μας φέρνει
Μας φέρνει μαύρο από την Πόλη
και μαστούρια είμαστε όλοι
τουμπεκί απ’ την Περσία
πίνει ο μάγκας με ησυχία»…

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Στα στενά που περπάτησε ο Μάρκος...

Για δεύτερη φορά πραγματοποιείται φέτος, από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Σύρο, τείνοντας έτσι να μετατραπεί σε θεσμό. 

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου διοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και έχει τον υπότιτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», τιμώντας έτσι τον κατά τεκμήριο σημαντικότερο από τους αυθεντικούς δημιουργούς του ιδιώματος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λαϊκής μουσικής μας και ο οποίος γεννήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Έτσι, για ένα πενταήμερο σχεδόν όλες οι γειτονιές του μεγάλου λιμανιού της Ερμούπολης -σε χώρους που ξεκινούν από το Θέατρο Απόλλων και την έπαυλη Τσιροπινά και φτάνουν μέχρι την πηγή του Αγίου Αθανασίου και την Πιάτσα της Άνω Σύρου - θα φιλοξενήσουν φυσικά πολλές συναυλίες ρεμπέτικου, αλλά ταυτόχρονα και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και έκθεση λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων.

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ιωάννα Γεωργακοπούλου..

IOANNA_GEORGAKOPOULOU.jpg
Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών σαν σήμερα, την Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Γεννήθηκε στα 1920 στον Πύργο της Ηλείας. Μόλις δύο χρονών χάνει τον πατέρα της. Στη συνέχεια η οικογένειά της μετακομίζει στην Αθήνα (στα Θυμαράκια επί της Λιοσίων ήταν το σπίτι τους), όπου η μητέρα της Ελευθερία, δουλεύοντας ως παραδουλεύτρα, τους εξασφαλίσει το καθημερινό φαγητό.

Από οκτώ χρονών η Ιωάννα συμμετέχει στη χορωδία της ενορίας του Αγίου Παύλου, όπου την ανακαλύπτει αργότερα η τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού Αγγέλα Λυκιαρδοπούλου που εργαζόταν τότε στη «Μάντρα του Αττίκ».

«Η ηλικία σου είναι μικρή, αλλά η φωνή σου μεγάλη! Δεν κάνεις όμως για ελαφρά τραγούδια. Θα μπορούσες θαυμάσια να τραγουδήσεις λαϊκά. Εκεί πιστεύω πως θα κάνεις θαύματα», της είχε πει η Λυκιαρδοπούλου, μόλις την πρωτοάκουσε.

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μαριώ Κωνσταντινίδου (ΜΑΡΙΩ)

mariw.jpg Μαριώ Κωνσταντινίδου -  Ρεμπέτικη ιστορία
 Oι Τimes την παρομοίασαν με την Μπέτυ Σμιθ, η Telegram με την Έντιθ Πιαφ και ο ελληνικός τύπος με «Καθιστή Τίνα Τάρνερ της Ελλάδας». Η Μαριώ από την άλλη, δεν φαίνεται να πολυδίνει σημασία: «Ψευδεπίγραφα όλα» λέει. Τέλος πάντων, ο δίσκος «50 χρόνια Μαριώ» καταφτάνει σύντομα, χωρίς επιγραφές, να αποδείξει ότι στις φλέβες της δεν κυλά αίμα πλέον…  αλλά το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου (ένα μήνα πριν την απελευθέρωση) του 1945 στη Θεσσαλονίκη από μητέρα μικρασιάτισσα και πατέρα «Καθαρόαιμο Μακεδόνα» όπως λέει η ίδια. Πρωτότοκη, με μια μικρότερη αδελφή και δύο αγόρια που μεγάλωσαν «δίπλα στη διεθνή έκθεση στην Κάτω Αγία φωτεινή. Ήταν απέναντι από το πάρκο. Ζεστά πράγματα, ανθρώπινα…» όπως θυμάται.

Next page