Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το ''ρεμπέτικο'' επιστρέφει στη Μελβούρνη .

Ξανάνοιξε το «Retreat»! Aυτό και αν είναι είδηση! Για τους μουσικόφιλους και φίλους του ρεμπέτικου δηλαδή. Βέβαια, η αυστραλέζικη μπυραρία επί της Sydney Rd., στο Brunswick, η επονομαζόμενη Retreat, δεν έκλεισε ποτέ, ανοιχτή ήταν, απλώς άλλαξε χέρια και έκτοτε και συνήθειες. 

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που το «Retreat» καθιέρωσε τα ρεμπέτικα ως την αγαπημένη συνήθεια της Παρασκευής και έγινε στέκι, έγινε θρύλος, έγινε ταινία (το «Head On» της Άννας Κόκκινου).
Φιλοξένησε και καθιέρωσε μουσικά σχήματα όπως η Απόδημη Κομπανία, η Αναδρομική Κομπανία, ανέδειξε και ενέπνευσε νέους μουσικούς να εκφράσουν την αγάπη τους για το ρεμπέτικο τραγούδι και το ταλέντο τους στη μουσική. Καταλυτικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε το κοινό, ένα πολυπολιτισμικό κοινό όλων των ηλικιών, όλο παλμό και πάθος καθώς και ο τότε ιδιοκτήτης, ο Κώστας Τρικαλιώτης, που το στήριξε μέχρι τέλους και το καθιέρωσε ως ρεμπετάδικο.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Μπάμπης (Λάμπρος) Μπακάλης ('Εφυγε σάν σήμερα στις 26 Μαρτίου 2007) ΒΙΝΤΕΟ

Μπάμπης Μπακάλης

Ο Μπάμπης (Λάμπρος) Μπακάλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και συνάμα εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, που σημάδεψε με τις επιτυχίες του το λαϊκό πεντάγραμμο για δεκαετίες ολόκληρες, τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες του Έλληνα και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μετέπειτα ερμηνευτές.

 

Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1920 στα Κανάλια Καρδίτσας. Η μουσική τον κέρδισε σύντομα, καθώς από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να δουλεύει ως μπουζουξής στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις. Το 1944 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και για πρώτη φορά εργάστηκε στο μαγαζί του Γιγουρτόπουλου στον Πειραιά. Το 1958 εμφανίστηκε στο Μενίδι, στου Γκίκα, παρέα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Σπύρο Ζαγοραίο και τον Γιώργο Λαύκα.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πέθανε ο σολίστ του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου (Video)


Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σολίστ του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου, η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις 16:00, στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο κατεχόμενο Αργάκι της Μόρφου το 1950. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονταν από την παραδοσιακή δημοτική μουσική, από τον βιολάρη πατέρα του, που τον ώθησαν μάλιστα να αρχίσει μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 χρονών, στον Πετράκη στη Μόρφου.
Το 1962 μετανάστευσε στο Λονδίνο όπου συνέχισε τα μαθήματα βιολιού και άρχισε παράλληλα μαθήματα στο τρίχορδο μπουζούκι. Πολύ σύντομα άρχισε να παίζει μπουζούκι επαγγελματικά, στα διάφορα παροικιακά κέντρα, όπου γνώρισε τον Λουκά Νταράλα και συνεργάστηκε μαζί του.
Σε ηλικία 19 χρονών συμμετείχε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έκανε τότε, επί Χούντας, περιοδείες στο εξωτερικό. Από τότε συνεργάστηκαν πολλές φορές. Το 1971 μετακόμισε στην Ελλάδα.

Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού, δέκα χρόνια μετά (Βίντεο)

Η ερμηνεύτρια που σφράγισε την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού «έφυγε» στις 16 Αυγούστου 2005. Στις 30 Μαρτίου, ένα μεγάλο αφιέρωμα, στο Passport.

mosxolioy
ΦΩΤΟ : peiraiko-kyma.gr

Mάνος Χατζιδάκις είχε χαρακτηρίσει τη φωνή της ως «Το βιολοντσέλο της ελληνικής μουσικής», ενώ ο Γιώργος Zαμπέτας μιλούσε πάντα με θαυμασμό για τη «μεγάλη Bικάρα».

«Είμαι περήφανος που μου έκανε την τιμή να ερμηνεύσει το καλύτερο τραγούδι μου, τη "Μαρκίζα"» έχει πει ο Μάνος Ελευθερίου, ενώ «Δωρική τραγουδίστρια. Ογκόλιθος», ήταν το εύσημο που της είχε απονείμει με τη σειρά του ο Μίκης Θεοδωράκης.
 
Άμεση, ντόμπρα, περήφανη

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς) - video

Γεννήθηκε στα 1892 στο προάστιο Αρναούκιοϊ της Πόλης.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, έπαιζε ούτι και κιθάρα, και άρχισε γύρω στα 1910 να εργάζεται επαγγελματικά ως τραγουδιστής. 
 
Με αφορμή τα όμορφα "τσακίσματα", και τους "κυματισμούς" της φωνής του, απέκτησε το παρατσούκλι Νταλγκάς (που στα ελληνικά σημαίνει "πάθος", και στα τουρκικά "κυματισμός")

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Γιώργος Μαργαρίτης: «Ο αδερφός μου πέθανε από πείνα» (video)


Αυθεντικός, όπως πάντα, ο Γιώργος Μαργαρίτης μίλησε για τις κακουχίες των παιδικών χρόνων του, τον χαμό του αδελφού του και τα «απαγορευμένα».

Ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης που έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις δυσκολίες που έχει βιώσει στη ζωή του, αναφέρθηκε στις κακουχίες που πέρασε όταν ήρθε στην Αθήνα με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια του, στην εκπομπή «Αργά» με τον Θοδωρή Αθερίδη.
Συγκινημένος περιέγραψε εκείνη την εποχή. «Κοιμόμουν έξω από την εκκλησία την Ανάληψη, στο Κορωπί. Ήμουν 14 χρόνων», είπε και συνέχισε, αποκαλύπτοντας το μυστικό του: «Ο ένας αδελφός μου πέθανε από πείνα. Πολλά παιδιά είχαν πεθάνει από πείνα τότε».
Χωρίς να διστάζει απάντησε και στην ερώτηση του Θοδωρής Αθερίδη σχετικά με το αν έχει χρησιμοποιήσει ουσίες.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης είπε ανοιχτά «Κανά τσιγαράκι ναι. Αλλά τέλος με αυτά εδώ και 12 χρόνια. Και το ποτό, πριν από 5 χρόνια είπα τέλος».

Πηγή ανάρτησης www.thetoc.gr


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη το 2000! (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) )


Αναδημοσίευση από: www.ogdoo.gr
Γράφτηκε από τον 

Το 2000 κυκλοφόρησε μια βιντεοκασέτα με ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου, Μάρκος Βαμβακάρης 1905-1972», αφιερωμένο στο Συριανό λαϊκό δημιουργό.

Ένα πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη που - όπως αναγράφεται στο σημείωμα του οπισθόφυλλου- υπήρξε ο σημαντικότερος δημιουργός της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η ταινία περιέχει σημαντικά και σπάνια ντοκουμέντα, οπτικά, ηχητικά, οπτικοακουστικά, που φωτίζουν την περίπτωσή του και το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε. Μαρτυρίες ειδικών, φίλων και συγγενών για τη ζωή και το έργο του. Ρεμπέτικα τραγούδια και χορούς. Κυρίως όμως το περιβάλλον, τους χώρους, την ατμόσφαιρα όπου έζησε ο Βαμβακάρης και οι οποίοι διατηρούν ακόμη σήμερα αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα της μουσικής του: μια σκληρότητα που ενίοτε συναντιέται με μια μεγάλη τρυφερότητα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ (Ντοκιμαντέρ)

Ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του ρεμπέτικου. 

Η αναδρομή ξενικά με αναφορά στα μουσικά καφενεία του Πειραιά της δεκαετίας του 1930 και πιο συγκεκριμένα στο καφενείο του Γιώργου Μπάτη στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου το ρεμπέτικο τραγούδι εκφράζει τους απόκληρους της κοινωνίας της εποχής.

Στη συνέχεια γίνεται διάκριση στις τρεις κυριότερες φάσεις της ρεμπέτικης ιστορίας: στην προ του 1922 περίοδο, στην περίοδο από το 1922 ως το 1940, οπότε και επέρχεται ο συγκερασμός με το ύφος των σμυρναίικων τραγουδιών που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και στην τελευταία φάση από το 1940 ως το 1953, που συμπίπτει με την πλήρη άνθηση και εμπορευματοποίηση του ρεμπέτικου, και τελικά με την παρακμή του.

Βέμπο: Σαν σήμερα σβήνει η φωνή που χώρεσε πόνο, χαρά και πολύ Ελλάδα

sofia vempo
Δεν ήταν μόνο η Τραγουδίστρια της Νίκης των συμμαχικών στρατευμάτων. Ήταν και εκείνη που έκρυψε φοιτητές τη βραδιά του Πολυτεχνείου. Κρυφές ματιές στη ζωή της Βέμπο.
 
΄Ηταν 11η Μαρτίου του 1978 όταν η Σοφία Βέμπο άφηνε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 68 ετών. Μια ζωή που «συμπορεύτηκε» με μεγάλους σταθμούς του 20ου αιώνα και «χώρεσε» χαρά, λύπη και πολύ Ελλάδα...
«Τη φωνή μου και τα τραγούδια μου τα γνωρίζουν πολλοί. Τη ζωή μου όμως ελάχιστοι», είχε πει εξιστορώντας την αυτοβιογραφία της στην εφημερίδα  «Εθνικός Κήρυξ» με τίτλο «Η ζωή μου». Η αυτοβιογραφία της αυτή δημοσιεύτηκε  από την Πέμπτη 15 Μαΐου ως το Σάββατο 25 Ιουλίου 1947, όταν βρισκόταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης με το όνομα ΄Εφη Μπέμπο.Το 1912 η οικογένειά της μετ εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1914 με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, όπου και επέστρεψε στη Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βόλο όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Στην υγειά μας ρε παιδιά - Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Αυτό το Σάββατο, το ρεμπέτικο τραγούδι έχει την τιμητική του. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μας λέει «Στην υγειά μας ρε παιδιά» με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τους λάτρεις του ρεμπέτικου τραγουδιού και όχι μόνο!
 
Οι Αντώνης Αινίτης, Θοδωρής Μέρμηγκας, Σταύρος Σιόλας, Απόστολος Ρίζος, Ρία Ελληνίδου και Φώτης Βεργόπουλος ερμηνεύουν γνωστά και πολύ αγαπημένα τραγούδια, δημιουργών που δεν είναι ευρέως προβεβλημένοι, όπως: «Μισιρλού», «Ήσουνα ξυπόλυτη», «Το βουνό», «Πέντε μάγκες στον Πειραιά», «Μες στης πόλης το χαμάμ», «Μανταλένα».  
 
Η καλή μουσική όμως θέλει και την κατάλληλη παρέα. Έτσι, οι Άννα Παναγιωτοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Βάνα Μπάρμπα, Τάκης Σπυριδάκης, Ελένη Φιλίνη, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Πάνος Σαββόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, Nικόλας Βαφειάδης, Θεοδώρα Σιάρκου, Αργύρης Παυλίδης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ειρήνη Αναστασίου και Γιώργος Δαμιανός, συμπληρώνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα και απολαμβάνουν μαζί μας τα αξέχαστα τραγούδια.
 

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Μουσική παράσταση για τα χρόνια της εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη

Θα ακουστούν τραγούδια από την Ικαρία αλλά και τα ωραιότερα και γνωστότερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, λαϊκά, ζεϊμπέκικα, επαναστατικά αλλά και λυρικές μελωδίες του συνθέτη- Την Κυριακή 15 Μαρτίου στο Βοτανικός Live Stage

  «Ο Μίκης στην Ικαρία 1947-1948» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που ακολουθεί τον σπουδαίο 'Ελληνα συνθέτη, στα χρόνια της εξορίας του στην Ικαρία (1947-1948). Είναι ένα οδοιπορικό μνήμης που ταξιδεύει στην Ικαρία, παντρεύοντας τα τραγούδια του Έλληνα συνθέτη με τα τραγούδια της Ικαρίας.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Έβδομο σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι στη Σκύρο.


Photo www.inskyros.gr
Για μια ακόμη χρόνια θα πραγματοποιηθεί στη Σκύρο από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου 2015 το 7ο σεμινάριο για το ρεμπέτικο τραγούδι. 

Το 7ο Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί στη Σκύρο, στο λαογραφικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς», το καλοκαίρι από 12 έως 19 Ιουλίου 2015.
Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, οι ομιλίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν αργότερα στους σχετικούς ιστοχώρους.
 Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail για να δηλώσετε καταρχήν την πρόθεση σας να συμμετέχετε στο σεμινάριο.

Πληροφορίες στα τηλ: 210-6410211 6972335227 e-mail: makres@otenet.gr info@spirosgoumas.gr
Η Εύβοια στην οθόνη σας [eviaportal.gr] Ειδήσεις, Νέα από την Εύβοια  


Ανέστος Αθανασίου (Γύφτος)

Από τους ιστορικούς μπουζουξήδες της δεκαετίας του ’50.

Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «Γύφτος», λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του.
Συνέθεσε δικά του τραγούδια, έπαιξε σε πάρα πολλά πολλές ηχογραφήσεις ως εκτελεστής και έκανε ταξίμια που σφραγίστηκαν από το χαρακτηριστικό παίξιμό του.

Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1912 στην Κωνσταντινούπολη και έζησε το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι από τη γέννησή του. Ακολούθησε το δρόμο της Αμερικής αφήνοντας κενό στην ελληνική δισκογραφία.

Πέθανε το 1984.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πλατεία Ηρώων - Ψυρρή-κουτσαβάκηδες (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Πλατεία Ηρώων. Συνοικία Ψυρρή. Περίοδος Belle Époque (1880-1910)

Είναι Μάιος του 1920. Ο Δημοσιογράφος Π. Κατηφόρης γράφει στην εφημερίδα «Σφαίρα» για τους θρυλικούς Κουτσαβάκηδες και τη συνοικία του Ψυρρή όπου έδρασαν.
«Αν η Ελλάς του παρελθόντος αιώνος είχε στα βουνά τους ληστοφυγόδικούς της, στην πρωτεύουσά της είχε τους κουτσαβάκηδες.
Έδρα και κρυσφήγετό τους ήταν η συνοικία “Ψυρρή” και πρωτεύουσά τους η “Πλατεία των Ηρώων”. Ιδεολογία τους η ιταλική ρήσις “vivere pericolosamente” [ζειν επικινδύνως] κ’ επειδή τότε πόλεμοι δεν εγίνονταν, είχανε κηρύξη πόλεμο κατά της αστυνομίας, που την εποχή εκείνη δεν είχε και σπουδαία διαφορά ως προς τα κατώτερα στελέχη.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Έτη φωτός μπροστά η Φινλανδία. Στέλνει στη Eurovision, punk μπάντα με σύνδρομο Down(Vids)


Ένα punk συγκρότημα με σύνδρομο Down θα εκπροσωπήσει τη Φινλανδία στον διαγωνισμό της Eurovision για το 2015.
Η Φινλανδία συγκινεί και δίνει το παράδειγμα. Η Σκανδιναβική χώρα στέλνει στον διαγωνισμό της Eurovision για το 2015 ένα συγκρότημα τα μέλη του οποίου έχουν σύνδρομο Down και αυτισμό.
Οι  ΡΚΝ (Pertti Kurikan Nimipäivät) που το μουσικό τους ύφος κινείται μεταξύ heavy metal και punk θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που θα γίνει στη Βιέννη το Μάιο με το "I Always Have To".
Το τραγούδι τους έχει διάρκεια 1 λεπτό και 42 δευτερόλεπτα και θα είναι ένα από τα μικρότερα που έχουν ακουστεί ποτέ σε τελικό Eurovision.
Τα τέσσερα μέλη, οι Kari Aalto, Pertti Kurikka, Sami Helle και Toni Välitalo γνωρίστηκαν σε ένα εργαστήριο για άτομα με διανοητική αναπηρία στο Ελσίνκι και δημιούργησαν τη μπάντα τους το 2009.

Συναυλία του Ευγένιου Βούλγαρη και της Ουρανίας Λαμπροπούλου στο Λιθογραφείον

Μία συναυλία με τίτλο «Αστικά ΗΧΟΤΟΠΙΑ του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου» έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα,  Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 στις 21.30 στο θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172).

Είσοδος 8 ευρώ.
Στη συναυλία αυτή θα λάβουν μέρος ο Ευγένιος Βούλγαρης – ούτι και η Ουρανία Λαμπροπούλου – σαντούρι.
Το ρεμπέτικο ως μουσικό είδος βασίστηκε στην προϋπάρχουσα αστική μουσική του ελληνικού χώρου, αλλά και στην αντίστοιχη παράδοση της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Αναπτύχθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και απευθύνθηκε στα πλατιά κατώτερα λαϊκά στρώματα. Τα τραγούδια του είναι ως επί τω πλείστον επώνυμα κομμάτια σπουδασμένων ή αυτοδίδακτων μουσικών και έχουν φθάσει στις μέρες μας κυρίως μέσω των ηχογραφήσεων του γραμμοφώνου.

Next page