Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η Αρετή Κετιμέ συνεργάζεται με τον Γερμανό dj Shantel (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο νέο single του διεθνούς φήμης τραγουδοποιού και dj «EastWest – Δύση και Ανατολή»

Ο διεθνούς φήμης τραγουδοποιός, παραγωγός και dj Shantel, που πριν λίγα χρόνια γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα με την επιτυχία του «Disco Partizani», παρουσιάζει  το καινούριο του single «East West – Δύση και Ανατολή». Πρόκειται για το πρώτο single του νέου άλμπουμ που ετοιμάζει και στο τραγούδι αυτό συμπράττει με την Αρετή Κετιμέ.

Τι ενέπνευσε τον Γερμανό –με  ελληνικές ρίζες– Shantel να δημιουργήσει ένα τέτοιο κομμάτι; 
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ήθελε να δώσει φωνή στη «χαμένη» όπως λέει γενιά. Και εξηγεί: «Όλοι μιλάνε ΓΙΑ την Ελλάδα- τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, ομιλητές σε στρογγυλά τραπέζια

Οι Locomondo στην “Ακτή Πειραιώς” Κυριακή 22 Φεβρουαρίου!!! Maske party


Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου οι Locomondo μας προσκαλούνε και φέτος σε ένα ακόμη τρελό Μασκέ Πάρτυ, μια παράδοση που κρατούν από τα χρόνια της ίδρυσής τους και έχουν μείνει αξέχαστα.
Το πάρτυ φέτος, γίνεται στην “Ακτή Πειραιώς”.. Ραντεβού εκεί!!!
Την  Κυριακή 22 Φεβρουαρίου οι Locomondo μας παρασέρνουν σε ξέφρενο χορό και τραγούδια σε αποκριάτικους ρυθμούς κι όχι μόνον.. Τραγούδια όπως το “δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα” , το ”Μαγικό χαλί”  και με  “ rap, ska, reggae, hip-hop, dub, ska, reggae, one drop” το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουμε να χορεύουμε!!!
Πάντα στο κλίμα των αποκρίων θα ακουστεί και το ολοκαίνουργιο κομάτι των Locomondo με τίτλο "Το καρναβάλι ξεκινά" καθώς και άλλα ακυκλοφόρητα τραγούδια - εκπλήξεις !
Στο opening act ο νέος τραγουδοποιός απο την Θεσσαλονίκη JOEY που “δεν δέχεται να μεγαλώσει” και θα παίξει σε ύφος Gypsy Folk & Roll.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Προς Παραδοσιακούς και Λαϊκούς Μουσικούς , Μαγαζάτορες-Ιδιοκτήτες χώρων και πελάτες

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ
Μέτα το χθεσινό περιστατικό σε κατάστημα με ζωντανή μουσική όπου και τελικά συμμετείχα , αποφάσισα να γράψω το παρακάτω κείμενο προς ενημέρωση όλων και στο τέλος  δηλώνω τι θα κάνω από εδώ και πέρα σχετικά με τέτοιου είδους προβλήματα και το Aptaliko.gr που ίδρυσα, δημιούργησα και λειτουργώ εδώ και 3-4 χρόνια προς υποστήριξη των πελατών, των μουσικών αλλά και των χώρων όπου λειτουργούν.
Ο λόγος που στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφέρω το όνομα του συγκεκριμένου χώρου, είναι πρώτον διότι ο συγκεκριμένος δε χρησιμοποιεί την τεχνολογία οπότε δεν μπορεί να συμμετάσχει και να σχολιάσει και επίσης διότι έμενα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το ποιος … αλλά το τι κάνει και αυτό γενικευμένα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί σοβαρά.
‘’Εχθές το βράδυ από τις οκτώ και μετά οι επισκέψεις και τα τηλέφωνα σπίτι μου δίνουν και παίρνουν μέχρι τελικά να με ψήσει κάποιος να βγω βόλτα προς τα μαγαζιά για να ακούσουμε κανένα φίλο. Αποφάσισα λοιπόν να επισκεφτώ ένα χώρο του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε επιδιώξει να με γνωρίσει τηλεφωνικά και να συμπεριλάβω τα μουσικά προγράμματά  του στην ιστοσελίδα μου, άλλωστε εργάζονταν εκεί φίλοι μουσικοί που ήθελα να συναντήσω.

Evi Evan: Ρεμπέτες στη καρδιά της Ρώμης

  
“Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά εμένα μ΄ αγαπούνε, μόλις θα μ΄ αντικρύσουνε θυσία θα γενούνε”. Μια μπάσα φωνή «σπάει» τη μονοτονία στα σοκάκια της Ρώμης, οδηγώντας τους Ιταλούς σε… ρεμπέτικες διαδρομές. Μπαγλαμάδες και μπουζούκια, «ώπα» και τσιπουράκια, δίνουν το «στίγμα» της διασκέδασης α λα ελληνικά.
Οι  Evi Evan, ένα συγκρότημα που «γεννήθηκε» το 2007, με μέλη Έλληνες μουσικούς που μένουν μόνιμα στη Ρώμη, αλλά και Ιταλούς συναδέλφους τους, «βγάζουν» το  ρεμπέτικο, από το ελληνικό κοινωνικό «υπόγειο» και ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να του χαρίσουν διεθνή αναγνώριση. Στόχος τους, είναι να δείξουν στους Ευρωπαίους  μια άγνωστη πτυχή του  ελληνικού πολιτισμού, που ξεφεύγει από το πολιτιστικό καλούπι της Ελλάδας του Ζορμπά, των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Πέτυχαν δε, το ακατόρθωτο: Στην Ιταλία πλέον το ρεμπέτικο δεν είναι κάτι το άγνωστο και παρά πολλοί Ιταλοί σιγοτραγουδούν ρεμπέτικα, με «σπασμένα» ελληνικά.
       Το ιταλικό κοινό έχει μια έμφυτη περιέργεια για ό,τι αφορά την Ελλάδα και έχει αγκαλιάσει το ρεμπέτικο,  όπως  περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο κ. Δημήτρης Κωτσιούρος, εκ των βασικών μελών των Evi Evan: «Στις συναυλίες μας έρχεται κυρίως  κοινό που αγαπάει την Ελλάδα. Άνθρωποι που δείχνουν  ενδιαφέρον για τον πολιτισμό μας, την γλώσσα μας και τον τόπο μας.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ακης Πάνου: «Είμαι εθελοντής ρεμπέτης, όχι κληρωτός...»

 
Αφιέρωμα στο έργο του Άκη Πάνου, 20 και 27 Φεβρουαρίου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με  
Μητσιά, Μαργαρίτη, Καρελά.

«Εγώ είμαι ρεμπέτης 100%. Εθελοντής ρεμπέτης. Όχι κληρωτός. Γιατί ο κληρωτός υπάρχει περίπτωση να απολυθεί. Ενώ εγώ θα μείνω για πάντα ρεμπέτης. Λένε πως τέλειωσε το ρεμπέτικο, πεθάναν οι ρεμπέτες. Μήπως εννοούν ρεμπέτη αυτόν που έπινε αργιλέ;
Πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί που λέγανε «πίνω αργιλέ», τότε που το λέγανε, το χασίσι είχε δέκα μέρες η οκά. Ενώ τώρα έχει φτάσει πέντε χρόνια το δράμι - και να ’ταν δράμι… Ας μην περιμένουν επομένως στους καιρούς μας τέτοιες εξομολογήσεις…»

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ο κροκόδειλος Σήφης έγινε και ρεμπέτικο!


Συνεχίζει να εμπνέει τους Κρητικούς

Ο Σήφης ο κροκόδειλος δεν σταματά να βρίσκεται στην επικαιρότητα με τους Κρητικούς να τον χρησιμοποιούν με κάθε ευκαιρία.

Ο αγαπητός πλέον σε όλους Σήφης που συνεχίζει να σουλατσάρει ελεύθερος στα νερά του Φράγματος Ποταμών στο Αμάρι του Ρεθύμνου έχει γίνει μπλουζάκι, αναπτήρας, σημαιάκι μέχρι και πίτσα. Τώρα έγινε και ρεμπέτικο τραγούδι.

Ο Βαγγέλης Σαμαράκης έγραψε τους στίχους και τη μουσική ενώ στο τραγούδι, που παρουσιάζει το cretapost.gr, μπουζούκι παίζει ο Γιάννης Καλομοίρης, μαντολίνο ο Νίκος Ματζεπετάκης, φυσαρμόνικα ο Δημήτρης Μεϊδάνης ενώ στο πιάνο και το τραγούδι βρίσκεται ο συνθέτης του κομματιού.
 
 
Οι στίχοι

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μισιρλού "Mısırlı" (ΒΙΝΤΕΟ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ)

Μισιρλού, που σημαίνει Αιγύπτια (από την τουρκική λέξη "Mısırlı"; που παράγεται από το αραβικό مصر, Miṣr, "Αίγυπτος" και σημαίνει "Αιγύπτιος/Αιγύπτια") είναι ο τίτλος ενός ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, που είναι σήμερα πολύ δημοφιλές σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής: στο ρεμπέτικο, στη λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής, στην εβραϊκή μουσική που παίζεται σε γάμους και γιορτές (Κλεζμέρ), και στο surf rock.
Το τραγούδι πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού στην Αθήνα, το 1927. Όπως συνέβαινε και με σχεδόν όλα τα πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού έμεινε άγνωστος, και η σύνθεση κατοχυρώθηκε στον αρχηγό της κομπανίας. Η μελωδία κατά πάσα πιθανότητα συντέθηκε συλλογικά από τους μουσικούς, όπως συνέβαινε συχνά εκείνη την εποχή, ενώ οι στίχοι ήταν σχεδόν σίγουρα του Πατρινού. Στην αρχική έκδοση του τραγουδιού, το όνομα της κοπέλας του τίτλου προφερόταν από τον Πατρινό "Μουσουρλού", με βαριά Σμυρναΐικη προφορά.
Το τραγούδι αρχικά γράφτηκε σαν ζεϊμπέκικο, σε πιο αργό ρυθμό και διαφορετικό τόνος απ' τη σημερινή "οριεντάλ" έκδοση χάρη στην οποία έχει γίνει γνωστό. Έτσι ακούγεται στην πρώτη γνωστή ηχογράφηση, που έκανε ο Πατρινός στην Ελλάδα γύρω στο 1930· μια δεύτερη ηχογράφηση έγινε απ' τον ίδιο στη Νέα Υόρκη, το 1931.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μαριώ: «Το «όπα» δεν κατάφεραν να μας το πάρουν. Βγαίνει από την ψυχή μας»

H Μαριώ είναι η πιο γνωστή ίσως ρεμπέτισσα στην Ελλάδα. Είναι ρεμπέτισσα και στη ζωή της; Γιατί το ρεμπέτικο είναι και τρόπος ζωής...

«Εγώ αυτή είμαι. Η ρεμπέτισσα Μαριώ. Δεν άλλαξα ούτε αλλάζω. Είμαι απλός άνθρωπος, θα πάρω τη συγκοινωνία, θα μιλήσω με τον κόσμο. Με σταματάνε στο δρόμο, μου λένε να τους τραγουδήσω και το κάνω. Έτσι αυθόρμητα. Είμαι απλά μια εργαζόμενη, γυναίκα που τραγουδάει και δίνει χαρά και κέφι στον κόσμο, θέλω να κρατήσω το ρεμπέτικο για να υπάρχει, να ακούγεται» τόνισε στο Λοιπόν.
 
-Σήμερα ακούγεται και πάλι πολύ το παλιό καλό λαϊκό τραγούδι και το ρεμπέτικο. Είναι μόδα στη διασκέδαση;

Next page