Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μαριώ: «Είμαστε εγγόνια του Αγίου, πλέον, Παΐσιου»

 

Η ρεμπέτισσα Μαριώ σε πρόσφατη συνέντευξή της εξομολογείται μία συγκλονιστική ιστορία, όταν η μητέρα της έφευγε κυνηγημένη από τη Μικρά Ασία μέσα σε ένα καΐκι μαζί με την οικογένεια της και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες για να σωθούν.

 «Η μανούλα μου είχε μεγάλη πίκρα. Η μητέρα της ξεψύχησε μέσα στο καΐκι που τους μετέφερε από τη Μ. Ασία στον Πειραιά για να σωθούνε και την πετάξανε στο Αιγαίο.


Η μαμά μου ήταν η μεγαλύτερη, είχε δυο αδέρφια, ήταν ο θείος μου ο Νίκος και η θεία μου η Ανατολή που είχε γεννηθεί μέσα στο καΐκι...

Έπαθε η μητέρα της επιλόχειο πυρετό και πέθανε μέσα στο καΐκι. Σκορπίστηκε όλη η οικογένεια.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΛΟΛΕΚ - Κλείνω το μάτι στο ρεμπέτικο

Το να συναντάς νέους καλλιτέχνες, με ταλέντο και σεβασμό γι' αυτό που κάνουν, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Ενας τέτοιος καλλιτέχνης είναι και ο Λόλεκ, τον οποίο πρωτογνωρίσαμε πριν από μία πενταετία μέσα από το πρώτο, αγγλόφωνο άλμπουμ του και τις εμφανίσεις του σε διάφορους φεστιβαλικούς χώρους. Τώρα επανέρχεται με την τρίτη δισκογραφική δουλειά του, η οποία έχει τίτλο «Ουρανός Μολύβι» και είναι εμπνευσμένη από τον κορυφαίο δάσκαλο του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη.
 
Κι αν σε κάποιους αυτό το δισκογραφικό κόνσεπτ μοιάζει απρόσμενο, για τον Γιάννη Αναγνωστάτο ?αυτό είναι το όνομά του? ήταν κάτι αναμενόμενο. «Με ενδιαφέρει οποιαδήποτε καλή μουσική, από όποια εποχή κι αν προέρχεται. Η σχέση μου με το ρεμπέτικο ξεκίνησε στα είκοσί μου χρόνια, κυρίως μέσα από προγράμματα αυθεντικών ρεμπετάδικων. Εκεί γνώρισα τα ρεμπέτικα τραγούδια και ένιωσα να συνδέομαι με τον Μάρκο. Γι' αυτό λοιπόν ήταν για μένα σαφές πως μια τέτοια δουλειά θα έβγαινε αργά ή γρήγορα», λέει ο ίδιος.

Θεοδωράκης-Τσιτσάνης:δυο υπέροχοι κόσμοι συναντιώνται

Τραγούδια διαχρονικά που έχουν εξασφαλίσει θέση στη μνήμη και την καρδιά στη συναυλία «Από το Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη» στις 16 και 17/2 στο Badminton

Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια.
Ωστόσο η λαϊκή μουσική σκέψη του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη (γιατί περί αυτών ο λόγος) κάπου συναντιέται. Εκεί στο… σημείο τομής βρίσκεται η συναυλία «Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη» που διοργανώνεται τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Badminton, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
 Δύο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντιούνται σε αυτήν την παράσταση με τίτλο «Από το Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη». Εκείνος του κορυφαίου συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984), 100 χρόνια από τη γέννησή του, με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη (γεν.1925), 90 χρόνια από τη γέννησή του.
Ερμηνεύουν: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Ζαχαρίας Καρούνης

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Βραβεύτηκε η ταινία για τη ζωή των Ξυλούρηδων (video)

 
Στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Fipa στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας
 Η Οικογενειακή Υπόθεση της Αγγελικής Αριστομενοπούλου απέσπασε το Χρυσό Bραβείο στην κατηγορία Μουσική και Θέαμα στην 28η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ οπτικοακουστικών προγραμμάτων Fipa που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.
To ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη ζωή των μελών της οικογένειας  Ξυλούρηδων. Η ταινία αποκαλύπτει πώς τρεις διαφορετικές γενιές της οικογένειας σχετίζονται με την παράδοση και πόσο τους επηρεάζει στις επιλογές τους. Πόση ελευθερία έχουν να αποφασίζουν -για τη ζωή τους και για τη μουσική τους- όταν μια τόσο ζωντανή, πλούσια και βαριά κληρονομιά συνοδεύει το κάθε τους βήμα; Τι σημαίνει για εμάς σήμερα αυτή η κληρονομιά;
Αυτή η ένταση, μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης, παρελθόντος και μέλλοντος, συνθέτει μια σύγχρονη ιστορία που αφορά ένα παγκόσμιο κοινό. Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο από τις 29 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στη Γλυφάδα στο Cinepolis, στην Τρίπολη στο CineVille και στο Ρέθυμνο στο CineLand.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Λάτρης της μουσικής του Τσιτσάνη ο Γούντι Άλεν!


Για τον αλησμόνητο πατέρα του, Βασίλη Τσιτσάνη, με το μεγάλο έργο και την ακόμη μεγαλύτερη καρδιά μίλησε ο γιος του Κώστας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".
Τον ρωτά ο δημοσιογράφος αν ισχύει η φήμη που είχε ακουστεί ότι ο Γούντι Άλεν είχε ενδιαφερθεί να ντύσει μουσικά ταινία του με ένα κομμάτι του Τσιτσάνη.  
Ο ίδιος απαντά:
«Πράγματι, ο Γούντι Αλεν ήταν λάτρης της μουσικής του Τσιτσάνη. Και ο ίδιος ως μουσικός ενδιαφέρεται για τη μουσική σε κάθε ταινία του. Είχαμε, λοιπόν, δώσει άδεια για να μπει το τραγούδι "Νέο μινόρε" (ένα ορχηστρικό) στην ταινία "Ακαταμάχητη Αφροδίτη". Είναι όμως και άλλοι σπουδαίοι δημιουργοί που βρίσκουν ελκυστικό το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, που συστήνει τον Τσιτσάνη μέσα από την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο και στη συνέχεια χρησιμοποιεί και ο ίδιος τραγούδια του, που τα παρουσιάζει με τη δική του οπτική. Θυμίζω και την περίπτωση Σκαλκώτα με τη "Μάγισσα της Αραπιάς"».
  newpost.gr 

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι String Demons στον Πύργο!!

  
Κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους ''εκτός Αθηνών'' και λίγο πριν αρχίσει η παράταση των εμφανισεών τους με το Στέφανο Κορκολή στην Αθήνα οι String Demons θα παίξουν για πρώτη φορά
στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 19 Ιανουαρίου (στις 8 μ.μ.) το κλασσικό-heavymetal-pop-παραδοσιακό.....προγραμμά με τα εγχορδά τους!!!

Διοργάνωση συναυλίας...Χρήστος Τσατσαμπάς-Piano & Music

Χορηγός επικοινωνίας.... Vox FM 103,3 , 

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Βυζαντινή μουσική και λαϊκό τραγούδι.

Βυζαντινή μουσική και λαϊκό τραγούδι
Η σχέση Βυζαντινής μουσικής και λαϊκού τραγουδιού.  Πού συναντιούνται και πού πρέπει να διαχωρίζονται;

Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω ένα θέμα αρκετά ευαίσθητο, ένα θέμα που όπως πολλές φορές έχω αντιληφθεί αποτελεί σοβαρό αντικείμενο θεωρητικών συζητήσεων, είτε σε fora, είτε στην κοινωνική μας ζωή. Το θέμα αυτό λοιπόν είναι η σχέση που έχει η Βυζαντινή μουσική με το λαϊκό τραγούδι και κατά πόσο θα μπορούσε η εκμάθηση της Βυζαντινής μουσικής να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση των λαϊκών μας τραγουδιών.

Ιστορικά, η Βυζαντινή μουσική προηγείται του λαϊκού τραγουδιού καθώς εξέφρασε την ανάγκη του ανθρώπου να υμνήσει τον Θεό στον οποίο πιστεύει.

''Έφυγε'' ο ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές

gkoles

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο τραγουδιστής Μπάμπης Γκολές, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου.

Η κηδεία του Μπάμπη Γκολέ, θα γίνει σήμερα στις 3.00 μετά το μεσημέρι στον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.
Ο Μπάμπης Γκολές αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε το 1947 στη συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Ηταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι. Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε, εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, τα οποία είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα» στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία «Τσάρκα στα παλιά».
Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.
Source: onairnews.gr

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Αγάθωνας "Το ζεμπέκικο της παραγραφής" (Γιάννης Βρύζας) Video

O Αγάθωνας επιστρέφει μετά από δύο χρόνια, από την εμφάνιση του στην eurovision, με ένα γνήσιο ρεμπέτικο τραγούδι.

Με την γνήσια ρεμπέτικη φωνή του ο Αγάθωνας μας παρουσιάζει μια επανεκτέλεση του "Ζεμπέκικου της Παραγραφής".

Την μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Γιάννης Βρύζας.(Στην νεά αυτή βέρσιον του τραγουδιού προστέθηκαν νέοι πιο επίκαιροι στίχοι, ενώ εμπλουτίσθηκε και η ενορχήστρωση της 1ης έκδοσης του 2009).

Next page