Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ Από τα κάρβουνα στη «Φραγκοσυριανή»

«Και το χασίσι απ' τη Σύρα ξεκίνησε στην Παλαιά Ελλάδα. Και οι κουτσαβάκηδες εκεί υπήρχαν. Αλλά εκεί ήμουν μικρό παιδί και δεν τα 'ξερα αυτά. Ακουσα όμως τους μεγαλύτερους εκ των υστέρων ότι ήτανε διάφοροι μάγκες που πηγαίνανε και φουμέρνανε. 
 
Κι αυτοί που ντυνόντουσαν σα ζεϊμπέκια, μάγκες ήταν σχεδόν, γιατί εχορεύανε να πούμε» (Μάρκος Βαμβακάρης, «Αυτοβιογραφία», εκδ. Παπαζήσης). 
 
Μάρκος ο Φραγκοσυριανός. Πόσο τον ξέρουμε άραγε; Φωνή αδρή, χωρίς ίχνος καλλιέπειας, και λόγος απλός και τσεκουράτος, βγαλμένος από τα βιώματά του. Εφημεριδοπώλης από τα 12 του στη Σύρο και αργότερα λιμενεργάτης στον Πειραιά, καρβουνιάρης, εκδοροσφαγέας κ.λπ., κατέγραψε στα τραγούδια του ως άλλος χρονογράφος τον αυθεντικό τρόπο ζωής του περιθωρίου, διατηρώντας ζωντανό ένα κομμάτι εποχής που αποκλειόταν από την κυρίαρχη κουλτούρα (επιθεωρήσεις, οπερέτες κ.λπ.), η οποία φλέρταρε με τις αστικές συνήθειες της Δύσης. Μάρκος ο χρονογράφος.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

«Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» στο Ηρώδειο

Κότσιρας, Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος και ο Στέλιος Βαμβακάρης σε ένα πρόγραμμα της Λίνας Νικολακοπούλου για τον μεγάλο ρεμπέτη.
Γεννημένος το 1905 στην Απάνω Χώρα της Σύρου από οικογένεια αγροτών, ο Μάρκος Βαμβακάρης έπαιζε τουμπί (νησιώτικο τύμπανο) από τα παιδικά του χρόνια, ακολουθώντας τον ερασιτέχνη μουσικό πατέρα του στα πανηγύρια. Η μουσική τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή, για να γίνει ο κύριος πόρος βιοπορισμού του όταν, στα τέλη της δεκαετίας του ΄20, στην Αθήνα έμαθε μπουζούκι. 
Έκτοτε, τα τραγούδια που συνέθεσε έγιναν… μικροί εθνικοί ύμνοι που μίλησαν για τα πάθη και τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού. Τέτοια τραγούδια θα ακουστούν και τώρα, σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του λαϊκού συνθέτη (Φεβρουάριος του 1972) στη συναυλία «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» που θα δοθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 22 και στις 23 Ιουνίου (21.00) στο Ηρώδειο. 
Το σκηνικό θα είναι εικόνες από τη Σύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ στη σκηνή για να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο τις αθάνατες μελωδίες του θα ανεβούν οι: 
Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος, Δημήτρης Νικολούδης, Εβελίνα Αγγέλου και ο Στέλιος Βαμβακάρης. 
Συμμετέχουν: Vivicio Capossela, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Στίχοιμα. 
Επιλογή ρεπερτορίου, ιδέα, καλλιτεχνική διεύθυνση Λίνα Νικολακοπούλου. 
Σκηνογραφία Άγγελος Μέντης. Νίκος Πρίντεζης

Info

22 Ιουνίου 2012 ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη Τηλ.: 210-3241807 / 324858 Η προπώληση έχει ξεκινήσει, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 10, 15 και 30 ευρώ. http://tospirto.net/

Μικρασιάτικα τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα «ΔΗΘΕΝ»

Το μουσικό σχήμα  δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1994 από μια ομάδα νέων μουσικών με κύριο στόχο την απόδοση και μελέτη του ρεπερτορίου που περιέχει τραγούδια και μουσικές από την παράδοση της Μικράς Ασίας, των Εστουδιαντίνων της Σμύρνης και της Πόλης, καθώς και τραγούδια από την Πειραιώτικη Σχολή του Ρεμπέτικου.  

Μια από τις επιδιώξεις τους είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας και αισθητικής που παραπέμπει σε τρόπους ψυχαγωγίας μιας άλλης εποχής, της εποχής που άνθισε η μουσική που μελετάμε ,που βασίζεται στην αγάπη και στη γνώση για τη μουσική, στο μεράκι και στην αυθεντικότητα των ανθρώπων.
Στα 17 χρόνια που υπηρετούν και προβάλουν το σμυρναίικο και ρεμπέτικο τραγούδι, έχουν παίξει ως σχήμα σε πολλούς χώρους.  Μεταξύ αυτών στην Κληματαριά, στον Μπερντέ, στο Εναλλάξ κ.α. Την περίοδο 2001-2002 βρίσκονται σε ένα από τα πιο ιστορικά κουτούκια της Αθήνας, την Κοτταρού.

Next page