Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ένα μεσημέρι στο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο


 Ο πατέρας του ρεμπέτικου και δημιουργός, μεταξύ άλλων, της διάσημης «Φραγκοσυριανής» έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο νησί των Κυκλάδων που τον τιμά με έναν χώρο αφιερωμένο στη μνήμη του - Πηγή: www.lifo.gr

«636, 637, 638». Έχουμε ανέβει σχεδόν όλα τα σκαλιά μέχρι την Άνω Σύρο.
Τέλη Σεπτέμβρη και ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Ανάμεσα στα μικρά σπίτια και τα καφενεδάκια που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή αλλά τώρα είναι ερημωμένα, βρίσκεται το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Η ώρα είναι σχεδόν 2 και η υπάλληλος που το κρατάει ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι είναι έτοιμη να το κλείσει για μεσημέρι. Από ένα μικρό ηχείο στους τοίχους του μουσείου, το οποίο έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μοιάζει με το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη, ακούγονται παλιά τραγούδια του ρεμπέτη, με τη «Φραγκοσυριανή» να έχει την τιμητική της.
Εκεί κοντά, κάτω από την Καθολική Εκκλησία, στο Σκαλί γεννιέται το 1905 ο Μάρκος Βαμβακάρης. Η οικογένειά του πολύτεκνη αλλά συνάμα και πολύ φτωχή. Σε ηλικία μόλις 7 χρονών, στη δευτέρα δημοτικού, παρατάει το σχολείο και τρέχει με τη μητέρα του να δουλέψουν σε ένα κλωστοϋφαντουργείο στην Ερμούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page