Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Μπουζούκι και Μπουζουξήδες πριν τον μέγα Μάρκο / Τo τετράχορδο πριν τον καινοτόμο Χιώτη κ.α

Το ταξίδι του μπουζουκιού στην ιστορία μέσα από φωτογραφίες / πληροφορίες.
Εισαγωγή.. 
Τα παλιά μπουζούκια και οι μπουζουξήδες, μέχρι και την εποχή της «Τετράς» της ξακουστής! του Πειραιά (που γέννησε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο -"Σχολή Περαία!", που λέει και ο Γιάννης Μωραΐτης!).
Το παλιό αρμάτωμα του μπουζουκιού στις αρχές του 20ου αιώνα (διάταξη χορδών) με έναν παλιό διαδεδομένο τρόπο της εποχής (την ομαδοποίηση χορδών) και το παλιό τετράχορδο μπουζουκι, πριν τον Σ. Σπιτάμπελο και την ιδιοφυία - καινοτόμο Μ. Χιώτη με το σύγχρονο κούρδισμα.
Τα παλιά μπουζούκια από το 1800 -μερικά λεγόμενα σήμερα και ως "Ταμπουρομπούζουκα" (το μπουζουκι σε φόρμα ταμπουρά). Αργότερα τα μπουζούκια με εμφανείς επιρροές από το μαντολίνο. Φωτογραφίες (από Ελλάδα και Αμερική) με παλιά -αρχαία- μπουζούκια, παλιούς οργανοπαίχτες μπουζουξήδες και κατασκευαστές - Η εξέλιξη του μπουζουκιού και οι πρωτοπόροι των ηχογραφήσεων! (σύμφωνα με τα ως σήμερα ευρήματα -από ερευνητές κ.α). Μπουζούκι, ένα από τα όργανα της Επανάστασης του '21.
Το μπουζούκι επινοήθηκε επί εποχής Τουρκοκρατίας. Φυσικά το μπουζούκι δεν «ήταν το όργανο των φυλακόβιων, των χασικλήδων, των απόκληρων», είναι ένα μουσικό όργανο που αφενός προήλθε από την αρχαιοελληνική Πανδούρα - Ταμπουρά και αφετέρου υπάρχει στην Ελλάδα ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αγώνα του 1821 – ήταν ένα από τα όργανα του αγώνα της Επανάστασης!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page