Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

« Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ …ΠΡΟΛΑΒΑ!». (Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος)

Iordanis_Tsomidis.jpg
Καιρό τώρα ήθελα να πάω στη Χαλκίδα. Εκεί  στο «Πίκο»,  στο  Μπούρντζι, έμαθα  θα έπαιζε ο Ιορδάνης. Πάσχισα  να τα καταφέρω , μα  το  όνειρο-η επιθυμία , έμειναν  ανεκπλήρωτα.

Το’ χα …καυμό να τον ακούσω . Δυστυχώς δεν πρόλαβα. Μερικά χρόνια αργότερα. Μάρτης  του 2006.
«Ελευθεροτυπία: «Εφυγε» χθες   1η   του  μήνα  ο  Ιορδάνης  Τσομίδης , μυστήριος-ονομαστός  βιρτουόζος  μπουζουκντζής  στα  73  του ».
Υπογραφή: Ναταλί  Χαντζηαντωνίου.

Ο Ιορδάνης υπήρξε μοναδική περίπτωση. Προσφυγικής καταγωγής, από πατέρα τσαγκάρη, γεννήθηκε  στα  1933  στην Κοκκινιά.
Από τα 12 αρχίζει να μαθαίνει βιολί και υστερότερα μπουζούκι. Στα 22 του παρατάει το βιολί κι’ αρχίζει να συνδέει ήχους του με την Τζάζ!!.  Λίγα χρόνια αργότερα θα βρεθεί στην Αμερική όπου θα παραμείνει  πάνω από μια 15ετία. Δεν «υποκύπτει» ποτέ στο«σύστημα» και παραμένει σθεναρά μπουζουκοπαίχτης.

Βλάμης , ρεμπέτης , αξιοπρεπής  και ένθερμος θασώτης της  μακάμικης – βυζαντινής μουσικής, συνδέει τον ήχο του μπουζουκιού  με την Τζάζ. Με τον διάσημο σαξοφωνίστα  και  φίλο του  PHILL  WOODS ηχογραφούν το « Greek Cooking »- IMPULSE AS-9143.

Τακτική παρέα του στην Αμερική είναι  ο Τζάκ Νίκολσον, η  Σίρλευ  Μακλέιν, η  Τζέην Φόντα και ο Μπόμπ Ντύλαν!                                                                                                                     

Πριν φύγει για την Αμερική  έχει παίξει  με όλους, μα όλους  τους ρεμπέτες δημιουργούς . Η βαθιά  μπάσα  φωνή του, μα η  γνήσια «οριεντάλ» πενιά του τον κάνουν στην «πιάτσα» διάσημο  και περιζήτητο. Ο Ιορδάνης – είναι σίγουρο- δεν παίζει όπως  οι  περισσότεροι  ρεμπετοπαίχτες. Είναι  από  τους  ελάχιστους που άμα άκουγε για «συγχορδία» ήταν σε θέση να σε σκοτώσει.

Στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο  για πολλούς υπήρξε δάσκαλος. Στην Ελλάδα  γύρισε γύρω στα 1980.Τότε είναι  που γνωρίζεται με τον Φαληρέα και κάνει ένα μοναδικό – σπουδαίο  δίσκο: «Ταξίμια  του  Ιορδάνη».

Στο δίσκο περιλαμβάνεται και ένα οριεντάλ τσιφτετέλι  παιγμένο με τρόπο «μυστήριο». Ο Ιορδάνης αρπάζει το μπουζούκι  το παίζει και μένουν  όλοι άναυδοι. Για  το παίξιμο αυτού του τραγουδιού ο Ζαμπέτας που είναι παρών τον αγκαλιάζει και τον φιλά πάνω στο πάλκο. Είναι  σε μια εκδήλωση  στον  Πειραιά. Αμέσως ο σπουδαίος  Ζαμπέτας με τον δικό του τρόπο, απευθύνεται συγκινημένος στο ακροατήριο και λέει:

«Αντε τώρα μάγκες , τον είδατε. Άντε τώρα σπίτια σας. Πέστε το  και στους… απόξω. Έτσι παίζονται και χορεύονται οι  …καυμοί».

«Δουλέυω όποτε γουστάρω  και όπου θέλω. Είμαι  μόνος μου  και ήσυχος » . Έτσι  έλεγε. Αχ, ρε  Ιορδάνη. Να είσαι καλά   εκεί πάνω . Δεν σε πρόλαβα …Δυστυχώς.Και παίξε και κανένα ταξίμι για τα…δερβίσια!....
Photo:  YouTube
Του Μπάμπη Μώκου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page