Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

O γιατρός των jukebox ζει στην Αμφιλοχία..

O γιατρός των jukebox ζει στην Αμφιλοχία
Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος
O Βασίλης Κορίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 αλλά από 10 ετών ζει στην Αμφιλοχία. Σπούδασε ηλεκτρονικός και είναι ο ιδιοκτήτης του ράδιο Αμφιλοχία 104,5 FM που εκπέμπει από το 1993.
Μουσικός ραδιοσταθμός με ελληνικά τραγούδια που ακούγεται σε 5 νομούς της βορειοδυτικής Ελλάδας. Τα προηγούμενα περιγράφουν το επάγγελμα του Βασίλη.
Τα επόμενα αφορούν το χόμπι του. Επισκευάζει και συλλέγει juke box. Έχει στην συλλογή του 15 jukebox.
Το πιο παλιό είναι ένα Wurlitzer του 1952. Στα γραφεία του ράδιο Αμφιλοχία υπάρχουν 4 ηλεκτρόφωνα. Το πρώτο juke box το αγόρασε το 2007, από καφενείο σε χωριό κοντά στο Αγρίνιο. Οι σπουδές του τον βοήθησαν στην επισκευή και συντήρηση των jukebox που έβρισκε παρατημένα στα χωριά. Αραχνιασμένα μηχανήματα της δεκαετίας του 1950 και του 1960, με ή χωρίς δίσκους 45 στροφών, που τα κάνει καινούρια.
Τέσσερις είναι οι μάρκες για τις οποίες πληρώνουν ως και 5000 ευρώ οι συλλέκτες. Rock-Ola, Ami, Wurlitzer, Seeburg. Όλες αμερικάνικες.



Έτσι σήμερα είναι ο τεχνίτης που ξαναζωντανεύει τα ηλεκτρόφωνα που υπάρχουν στην δυτική Ελλάδα. Επισκευές - Ανακατασκευές Ηλεκτροφώνων Vasilis Juke-Box Service. Δεν είναι εύκολη η δουλειά του. Τα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα και μεταχειρισμένα.
Συνήθως έρχονται από την Γερμανία ή τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα Rock-Ola του 1957 που ξεκίνησε την ανακατασκευή το 2011 και την τελείωσε τον Φεβρουάριο 2016. Κάποτε το juke box δούλευε με δραχμή ή δίφραγκο. Σήμερα με το 50λεπτο νόμισμα, χάρις στην μετατροπή που κάνει στον μηχανισμό ο Β. Κορίκας. Γιατί αν δεν πληρώσεις το τραγούδι που θέλεις να ακούσεις, δεν έχει γούστο.
logo

 

Next page