Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Απόστολος Τεγόπουλος (1936-2007)


tegopulos


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και ακολούθως στη σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. 

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής (Μαλάμω, 1960) και το 1961 σκηνοθέτησε μαζί με τον Κ. Χατζηχρήστο την πρώτη του ταινία με τίτλο Καπετάνιος για Κλάμματα.

Ακολουθούν άλλες δύο ταινίες που συν-σκηνοθέτησε με τον Κώστα Χατζηχρήστο (Το Παιδί της Πιάτσας, 1961 και ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος, 1962) και το 1963 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής με την επωνυμία  ΚΛΑΚ ΦΙΛΜΣ
 
Πρώτη ταινία της εταιρίας ήταν το κοινωνικό δράμα Πληγωμένες Καρδιές με πρωταγωνιστές τα δύο παιδιά θαύματα της εποχής, τον Βασιλάκη Καϊλα και την Μαιρούλα Ευαγγέλου. Στην ίδια ταινία εμφανίζεται ο Νίκος Ξανθόπουλος σε ρόλο "κακού", λίγο προτού ο σκηνοθέτης και παραγωγός τον καθιερώσει ως "παιδί του λαού".
Με τον Νικο Ξανθόπουλο γύρισε 27 ταινίες και κατάφερε με τις επιτυχίες που σημείωσε να οδηγήσει το Ελληνικό μελόδραμα στα ύψη της δημοτικότητας και την εταιρία του στην τρίτη θέση εμπορικότητας και παραγωγικότητας μετά τις εταιρίες Φίνος Φιλμ και Καραγιάννης - Καρατζόπουλος.

Εκτός από τον Ξανθόπουλο κατάφερε να συγκεντρώσει στην εταιρία του μεγάλα ονόματα του θεάτρου, όπως τους Μάνο Κατράκη, Τζαβάλλα Καρούσο, Λυκούργο Καλλέργη, Θόδωρο Μορίδη, Ελένη Ζαφειρίου, Μιράντα Μυράτ κ.α.
Στις αρχές του '70 στράφηκε προς την κωμωδία, αλλά και την ερωτική ταινία (Ο Πυρετός της Ηδονής, 1974 - ήταν η τελευταία του παραγωγή).

Σκηνοθέτησε συνολικά 44 ταινίες, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί με το σενάριο (εκτός από το σενάριο της βιντεοπαραγωγής, Στο Περιθώριο της Ζωής σου). Μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν η ταινία Ξεριζωμένη Γενιά του 1968 (448.679 εισητήρια), ενώ η ταινία που έμεινε στην ιστορία ήταν το λαϊκό έπος Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου του 1969, που αποτελούσε και άτυπο σήκουελ της Ξεριζωμένης Γενιάς.
Την δεκαετία του '80 στράφηκε σε παραγωγή ταινιών στον χώρο του βίντεο και αργότερα ασχολήθηκε με την τηλεόραση.

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών, την 1η Απριλίου 2007, μετά από ξαφνική αδιαθεσία.




πηγή: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Φιλμογραφία (εώς το 1973)

1961 ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
1961 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ, ΤΟ
1962 ΜΙΧΑΛΗΟΣ ΤΟΥ 14ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Ο
1963 ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ
1963 ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο
1963 ΛΕΝΙΩ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ)
1963 ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
1964 ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ
1965 ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1965 ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ
1965 ΠΕΡΙΦΡΟΝΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
1965 ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ
1966 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ, Ο
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ, Ο
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ
1967 ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ
1968 ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΗΤΗ, Η
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969 ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥ, Η
1969 ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η
1969 ΚΡΑΥΓΗ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, H
1969 ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1970 ΕΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΩ
1970 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ
1970 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ
1971 ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν΄ ΑΓΑΠΟΥΝ, ΟΙ
1971 ΖΟΥΣΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1971 ΑΓΑΠΗΣΑ ΕΝΑΝ ΑΛΗΤΗ
1971 ΑΗΤΤΗΤΟΣ
1971 ΑΝΝΙΩ Η ΤΣΕΛΙΓΓΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ
1971 ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
1972 ΤΥΨΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ
1972 ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
1972 ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ (ΕΡΩΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ)

blocks_image 


 


 


 


 


 


 

 

 


 


 

Οι φωτογραφιες ειναι απο lolanaenaallo.blogspot.gr

Next page