Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Μικρασιάτικα τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα «ΔΗΘΕΝ»

Το μουσικό σχήμα  δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1994 από μια ομάδα νέων μουσικών με κύριο στόχο την απόδοση και μελέτη του ρεπερτορίου που περιέχει τραγούδια και μουσικές από την παράδοση της Μικράς Ασίας, των Εστουδιαντίνων της Σμύρνης και της Πόλης, καθώς και τραγούδια από την Πειραιώτικη Σχολή του Ρεμπέτικου.  

Μια από τις επιδιώξεις τους είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας και αισθητικής που παραπέμπει σε τρόπους ψυχαγωγίας μιας άλλης εποχής, της εποχής που άνθισε η μουσική που μελετάμε ,που βασίζεται στην αγάπη και στη γνώση για τη μουσική, στο μεράκι και στην αυθεντικότητα των ανθρώπων.
Στα 17 χρόνια που υπηρετούν και προβάλουν το σμυρναίικο και ρεμπέτικο τραγούδι, έχουν παίξει ως σχήμα σε πολλούς χώρους.  Μεταξύ αυτών στην Κληματαριά, στον Μπερντέ, στο Εναλλάξ κ.α. Την περίοδο 2001-2002 βρίσκονται σε ένα από τα πιο ιστορικά κουτούκια της Αθήνας, την Κοτταρού.
Τις περιόδους 2002-2006 παίζουν τις μουσικές τους στους Δειπνοσοφιστές και στο Ποινολόγιο. Το χειμώνα του 2007 εμφανίζονται κάθε Τετάρτη στο πλευρό του Γιάννη Λεμπέση στο Καραβάνι, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια τους βρίσκουμε στη Γαλάζια Φιάλη στον Υμηττό. Το χειμώνα που μας πέρασε εμφανίζονταν κάθε Τρίτη βράδυ στο "Τζιβαέρι".

Το μουσικό σχήμα <<ΔΗΘΕΝ>> έχει λάβει μέρος σε πληθώρα συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα με τους Δήμους των Βριλησσίων, Νέας Φιλαδέλφειας, Χαλανδρίου, Αργυρούπολης. Στην επαρχία με τους Δήμους Ελυμνίων, Δαύλειας, Κομοτηνής, Δαδιάς, Αλεξανδρούπολης, κ.α.

Τον Ιούνιο του 2008 σε συνεργασία με το Δήμο Ύδρας συμμετείχαμε στη βραδιά με την οποία έκλεισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΜΙΑΟΥΛΙΑ 2008, και τον επόμενο μήνα λάβαμε μέρος στο Φεστιβάλ Ρεματιάς που πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο θέατρο υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου.

https://www.hereandnow.gr/wp-content/uploads/2017/04/dithen-glykias-avgis-antamoma-300x300.jpgΤα καλοκαίρια του 2009 και 2010 πραγματοποιήσαμε πλαισιωμένοι από μεγάλες χορευτικές ομάδες συναυλίες σε Θήβα, Πήλιο, Μύκονο, Ν. Πέραμο και Ηλεία με κύριο άξονα το ρεμπέτικο, σμυρναίικο και παραδοσιακό τραγούδι. Παράλληλα πήραμε μέρος σε μεγάλα πανηγύρια, το κατεξοχήν αυθεντικό λαικό γλέντι, στην Δαύλεια Παρνασσού, και στην Άνω Ζήρεια Αχαίας.

Στις αρχές του 2011 σε συνεργασία με την Τουρκάλα τραγουδίστρια Fulya Ozlem, πραγματοποίησαμε σειρά εμφανίσεων σε μουσικούς χώρους στην Αθήνα και στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας, παρουσιάζοντας τραγούδια που είναι κοινά στη μουσική παράδοση και των δύο λαών.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2011 συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου <<Παρνασσός>> για το εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Σμυρναίων, και στις 30 Μαρτίου 2011 στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Ν. Σμύρνης στον Πολυχώρο <<Γαλαξίας>>.

Διατηρούμε μόνιμη συνεργασία με τους εξής συλλόγους:
Σύλλογος Μεσοτοπιτών Μυτιλήνης <<Η Αναγέννηση>>, Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, Σύλλογος Μεστουσιών Χίου, Σύλλογος Αγιασσωτών Λέσβου, Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, Σύλλογος Πελοπίου Μυτιλήνης, Μικρασιατικό Σύλλογο Μυκόνου, Ένωση Μικρασιατών Θήβας, Ένωση Σμυρναίων Αθήνας, Μικρασιατικό Σύλλογο Ν.Περάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Κυδωνιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων Άγιος Γεώργιος "Γκιουλ Μπαξέ", Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών Ευβοίας.

Κατάθεση της πρώτης ωριμότητας του μουσικού μας συνόλου αποτελεί ο πρώτος μας δίσκος που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2008 από την δισκογραφική εταιρεία LEGEND και φέρει τον τίτλο "Γλυκειάς Αυγής Αντάμωμα" . Το περιεχόμενο του δίσκου αποτελείται από άγνωστα επί το πλείστον μέχρι τώρα ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Τη δισκογραφική αυτή δουλειά τιμούν με τις συμμετοχές τους τρείς σημαντικοί τραγουδιστές, ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Γιάννης Λεμπέσης και ο Μανώλης Δημητριανάκης.

Το μουσικό μας σχήμα αποτελείται από τους:
Γιάννη Κ.: κιθάρα-λαούτο-τραγούδι,
Νίκο Μουργελά: κανονάκι-μπαγλαμά,
Βιβή Βουτσελά: τραγούδι-κρουστά,
Σταυρούλα Σπανού: σαντούρι-ούτι,
Γιώργο Λάμπρου: βιολί,
Παναγιώτη Κωτσοβίλη: μπουζούκι.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: Νίκος Μουργελάς 6973684734, Βιβή Βουτσελά 6997071686.

Πηγή: mikrasiatis.gr
 
http://mikrasiatis.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA/

Next page