Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ Σίγησαν τα... Μαγεμένα αναλόγια

Argyris_Kounadis.jpg
«Ο Αργύρης Κουνάδης σφράγισε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής» ΥΠΟΤΤ
Ο σπουδαίος συνθέτης, αρχιμουσικός και πιανίστας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ο σπουδαίος συνθέτης, αρχιμουσικός και πιανίστας Αργύρης Κουνάδης έφυγε προχθές από τη ζωή. Ηταν 87 ετών. Γεννημένος το 1924, στην Κωνσταντινούπολη, ο Αργύρης Κουνάδης ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική σπουδάζοντας πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, ενώ είχε την τύχη να μαθητεύσει, μεταξύ άλλων, δίπλα στον μεγάλο Γιάννη Παπαϊωάννου.

Τα πρώτα βήματα της καριέρας του συνδέθηκαν με το ενδιαφέρον που επέδειξε για το ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο και επηρέασε βαθιά τα έργα που έγραψε κατά την περίοδο 1949-1957. Εντονες, εκείνη την ίδια περίοδο, υπήρξαν και οι επιρροές από τον Μπάρτοκ και τον Στραβίνσκι.
Το 1950 ήρθαν οι συνεργασίες του με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη και έναν χρόνο αργότερο η σύμπραξη, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Το 1958 πήρε υποτροφία και σπούδασε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου του Αργύρη Κουνάδη ήταν η ενασχόλησή του με πολλά είδη μουσικής, καθώς περιηγήθηκε από την όπερα και τη μουσική δωματίου μέχρι τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έγραψε και αρκετά τραγούδια.
Από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Χορικό» για συμφωνική ορχήστρα (1958), το πρώτο ελληνικό έργο που παίχτηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής στην Κολωνία από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του W. Fortner, τα «Ετεροφωνικά Ιδιόμελα», το «Κουιντέτο για πνευστά», το «Κουιντέτο για έγχορδα», οι σατιρικές όπερες «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα Αναλόγια», «Απόδραση» κ.ά.

Πολλές από τις όπερές του, μάλιστα, έχουν παρουσιαστεί, εκτός από την Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Ανάμεσα στα τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται τα «Στην Πλατεία Αβησσυνίας», «Ορτσα τα πανιά», αλλά και το «Do you Like Greece» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη. Παράλληλα, το 1963 διετέλεσε βοηθός του W. Fortner, διευθυντής του ενόργανου συνόλου «Musica Viva» και των προγραμμάτων του Ινστιτούτου Σύγχρονης Μουσικής, ενώ το 1972 εξελέγη καθηγητής στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ.

 «Ο Αργύρης Κουνάδης σφράγισε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, δεν είχε μόνο την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους, αλλά και το προνόμιο να αναδειχθεί κι ο ίδιος σε μεγάλο δάσκαλο για πολλούς ομοτέχνους του. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τον πνευματικό κόσμο της χώρας», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Αναστασία Κουκά
ethnos.gr

Next page