Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο από μια γνήσια ρεμπέτισσα

Συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου (στη φωτ. με συνεργάτες της)
Μία από τις πιο άξιες ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στις μέρες μας είναι αναμφίβολα η Φωτεινή Βελεσιώτου. 
Δεν θα υπήρχε λοιπόν καταλληλότερη από αυτήν για να ανταμώσει με ρεμπέτες που ζούνε στα Βασιλικά και να στήσουν μια γιορτή. Εκεί θα βρεθεί απόψε η ίδια με την ορχήστρα της, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θέρμης δρώμενα”.
Ακούγοντας τη Φωτεινή Βελεσιώτου να ερμηνεύει λαϊκά και ρεμπέτικα ταξιδεύεις πολύ πίσω. Σε ήχους και ρυθμούς άλλης εποχής. Το να τη βλέπεις όμως ζωντανά, σε συναυλίες και μουσικές σκηνές, είναι από μόνο του ένα ταξίδι. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί την αποκαλούν “Σωτηρία Μπέλλου”. Το ηχόχρωμα και το πάθος της επί σκηνής φανερώνουν αλήθεια και γνησιότητα, που όμοιες δεν βρίσκουμε εύκολα σήμερα. Η Φωτεινή είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αισιόδοξη ακόμη και στις δυσκολίες, χαμηλών τόνων, χαμογελαστή, μας πρόσφερε μια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη μουσική, αλλά επεκτάθηκε και σε όσα άλλα βιώνουμε.

Θα ανταμώσεις λοιπόν με ρεμπέτες που ζούνε στα Βασιλικά.

Ναι, ακριβώς. Δεν είναι οι μεγάλες φίρμες, αλλά ασχολήθηκαν πολύ με το ρεμπέτικο.

Φωτεινή, το ρεμπέτικο κρατά γερά και σήμερα;
Νομίζω δεν υπάρχει φθορά στο χρόνο γι’ αυτό. Ίσα-ίσα γιγαντώνεται. Νέα παιδιά πιάνουν το οργανάκι, το μπουζούκι στα χέρια τους και έτσι μάλλον θα υπάρχει καλή συνέχεια.

Πώς βλέπεις τον κόσμο στη σχέση του με τη μουσική σήμερα; Σαν να βρίσκει οξυγόνο σ’ αυτήν;
Μόνο από εκεί μπορεί να αντλήσει πλέον, αφού δεν έχει τίποτα άλλο. Μόνο εκεί μπορεί να φύγει λίγο το μυαλό του από τα καθημερινά και από όσα δεινά μας έχουν βρει για διάφορους λόγους.

Εσύ τι συναισθήματα έχεις για όσα ζούμε;
Νιώθω ντροπή... Δεν νιώθω καθόλου περήφανη για όσα γίνονται. Μετά τη μεταπολίτευση ήμασταν πάρα πολύ άτυχοι στη διακυβέρνηση της χώρας. Όλες οι επιλογές ήταν κακές και έτσι η πορεία μέχρι το σήμερα ήταν προδιαγεγραμμένη, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα φτάσουμε εδώ.

Αισιοδοξείς όμως ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αργά ή γρήγορα;
Κοίτα, εγώ είμαι αισιόδοξη από τη φύση μου. Αλλιώς δεν θα έκανα τίποτα στη ζωή μου! Και από τα δύσκολα ακόμη, πάλι αντλώ δύναμη. Πιστεύω ότι μπορεί να πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα εάν γίνουμε λιγότερο καταναλωτές, εάν κοιτάξουμε τη φύση, τη γη... Τα έχουμε παρατήσει όλα. Βέβαια, βλέπω ότι υπάρχει αυτή η τάση επιστροφής σε αυτά, αλλά φοβάμαι ότι θα γίνει και το μεγάλο μπαμ. Οι καναπεδάκηδες πλέον έχουν φάει τα έτοιμα που είχαν, οπότε ίσως βγούνε προς τα έξω. Το είδα και στο Σύνταγμα στην Αθήνα αυτό. Υπήρχαν δύο ομάδες ανθρώπων. Οι πραγματικά αγανακτισμένοι και αυτοί που άρχισαν να τους τελειώνουν τα λεφτά που είχαν αποκτήσει με διάφορους τρόπους. Αισθανόσουν, θαρρείς, δύο διαφορετικές ανάσες.

Λες να αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση;
Μα πιάσαμε πάτο, δεν γίνεται αλλιώς. Όλοι λέγαμε έχουμε ένα πτυχίο και καθόμασταν. Ε, τώρα δεν θα σκεφτούμε το πτυχίο, θα δουλέψουμε και στην οικοδομή. Σκάψιμο, καλλιέργεια κήπου, οτιδήποτε. Ας πάμε στα χωριά και ας κάνουμε παραγωγές ντομάτες, σαλιγκάρια, οτιδήποτε. Δεν γίνεται αλλιώς. Χάσαμε την επαφή μας με τη φύση, χάσαμε τα πάντα! Μια χώρα που δεν παράγει και εισάγει μόνο, πώς θα πάει μπροστά; Έχω πίκρα γι’ αυτό. Μεγάλη…

Δισκογραφικά τι ετοιμάζεις;
Ολοκληρώνουμε ένα δίσκο με τον Γιώργο Καζαντζή. Έχει 15 συνολικά κομμάτια, και εγώ τραγουδάω 12 τραγούδια και ένα λέει και ο Χρήστος Θηβαίος. Υπολογίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει γύρω στις 15 Οκτωβρίου από το στούντιο Πολύτροπον. Επιπλέον, μέσα στο φθινόπωρο θα βγει και ένα δισκάκι με την περσινή ορχήστρα της “Πριγκηπέσσας” (σ.σ. στο γνωστό ρεμπετάδικο εμφανίζεται το χειμώνα), όχι ζωντανή ηχογράφηση, στούντιο το γράψαμε, αλλά τραγούδια που λέγαμε εκεί. Όλα μαζί θα γίνουν (γέλια).

Και παράλληλα θα έχεις και εμφανίσεις όπως πέρυσι.
Ακριβώς. Κάθε Παρασκευή θα είμαι στο “Καφωδείο Ελληνικόν”, κάθε Τετάρτη στην “Πριγκηπέσσα” και θα κάνω και κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα τις Κυριακές.

Της  Έλσας Σπυριδοπούλου
elsaspi@gmail.com

http://www.makthes.gr/  

Next page