Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Η ζωή της Μαρίκας Νίνου στο Θέατρο Τέχνης

"Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο", ο θίασος επί σκηνής στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν © Alex Kat

Αρμένικης καταγωγής, γεννήθηκε εκατό χρόνια πριν, το 1922, πάνω σε ένα καράβι με το οποίο φυγαδεύτηκαν πρόσφυγες από την καιόμενη Σμύρνη. Έζησε μόλις 35 χρόνια και στα επτά της καριέρας της ως τραγουδίστριας διεκδίκησε και κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο ανδροκρατούμενο ρεμπέτικο πάλκο, να συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και να πει αξέχαστα τραγούδια –από τα «Καβουράκια» και την «Ταμπακιέρα» μέχρι το «Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα» – αλλά και να δημιουργήσει έναν ολόκληρο μύθο γύρω από την ερμηνευτική ικανότητα και τη μνημειώδη σκηνική της παρουσία, που ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής.

Εκατό χρόνια από τη γέννησή της Μαρίκας Νίνου, η Μαριάννα Κάλμπαρη, σε συνεργασία με τον Γιάννο Περλέγκα ξετυλίγουν το νήμα της πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, αλλά και της εποχής της, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόλαβε να αναπτυχθεί, να εδραιωθεί αλλά και να ξεκινήσει να παρακμάζει το αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι.

Όπως αναφέρουν: «Η δραματουργία, με άξονα γνωστά και λιγότερο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής, ζωντανεύει μια εποχή που χάθηκε μαζί με τα ήθη και τους πρωταγωνιστές της, μέσα από πρωτότυπα κείμενα αλλά και αυθεντικές γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επιστολές της ίδιας της Μαρίκας, των οικείων της, των συνεργατών της αλλά και προσφύγων από τη Σμύρνη, γνωστών και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, συναδέλφων, φίλων και “εχθρών” της Μαρίκας Νίνου και όλου εκείνου του κόσμου που σήμερα συνηθίζουμε να αποκαλούμε ρεμπέτικο».

"Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο" στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Ο Γιάννος Περλέγκας ως Βασίλης Τσιτσάνης και η Βερόνικα Δαβάκη ως Μαρίκα Νίνου στην παράσταση "Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο" στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν © Alex Kat

Η Μαρίκα Νίνου στην μεταπολεμική Ελλάδα

Η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη μυθοποιήθηκε όσο καμιά άλλη, συμβάλλοντας στη γέννηση ενός πρώιμου «star system» που χτίστηκε σιγά-σιγά μέσα από τις ρεκλάμες, τις ειδήσεις και τις φήμες στις «κοσμικές» στήλες των εφημερίδων, τις μαρκίζες έξω από τις κοσμικές ταβέρνες. Η ελληνική κοινωνία άλλαζε και μαζί άλλαζαν και οι κανόνες του παιχνιδιού στο πάλκο, στη δισκογραφία, στο λαϊκό τραγούδι.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζιδάκις: «Η Μαρίκα Νίνου, με την περιπετειώδη της ζωή, τους εραστές της, με τις βαθιές, προσωπικές καταστροφές της, σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής λαϊκής μουσικής σε μια νέα φάση. Ατμοσφαιρική, μυθώδης, ερωτική, ερμηνεύτρια τραγουδιών που σημαδεύουν για πάντα τη νεοελληνική εποποιΐα, στην ταβέρνα του Τζίμυ, δεκαετίες πριν, διαμορφώνει ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα που αργότερα θα αναγνωριστεί ως μια συνιστώσα της γνήσιας, σχεδόν καταφατικής φύσης που χαρακτηρίζει αυτόν τον μεσογειακό, ανατολίτικο κόσμο».

Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, που ανεβάζει αυλαία στις 10 Φεβρουαρίου στην σκηνή της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα, την Μαρίκα Νίνου ενσαρκώνει η Βερόνικα Δαβάκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη ο Γιάννος Περλέγκας. Μαζί τους στη σκηνή και οι Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαγγίνας και Μάνος Στεφανάκης.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Source: www.athensvoice.gr

        

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page