Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ο Βαμβακάρης και ένας δωσίλογος που τον έλεγαν Μάρκο.

Βαμβακάρης

Το φθινόπωρο του 1944 ο Μάρκος Βαμβακάρης παίζει και τραγουδά στην «Άμφισσα», ένα κέντρο στην κατοχική Αθήνα. Μια νύχτα μπουκάρουν Γερμανοί και ταγματασφαλίτες  και του ζητούν να παρουσιαστεί την άλλη μέρα στην Κομαντατούρα…

« Έκλεισαν τις πόρτες του μαγαζιού και δεν ημπορούσαν να βγούνε ούτε να μπουν μέσα, ούτε όξω. Ένας σκοπός έκατσε εκεί και εφυλούσε και οι άλλοι έψαχναν μέσ’ στο μαγαζί και όποιον τον έβλεπαν ότι ήταν ύποπτος τον έπαιρναν και τον επήγαιναν στην οδό Μέρλιν, στο Κολωνάκι. Εκεί ήταν η Κομαντατούρα και εκεί τους εκαθάριζαν. Όταν ψάξανε, κάνανε τι κάνανε, βρήκανε ποιόν να πάρουνε, έρχεται ο αξιωματικός μαζί μ’ αυτόνε το Μάρκο (συνονόματός του ο συνεργάτης των Γερμανών), και μου λέει. Αύριο θα ’ρθεις κατά τις εννιά το πρωί στην οδό Μέρλιν. Εγώ του λέω. Τί να με κάνεις; Τί με θέλεις εμένα; Τί δουλειά έχω γω εκεί; ... Και μην τα ρωτάς τι στεναχώρια που είχα. Να με θέλουνε τώρα εμένα να πάω αύριο στην οδό Μέρλιν 6, που εκεί ήτανε σφαγείο... Όταν επήγαινες, δύσκολα έβγαινες από κει. Ήσουν δικασμένος να πεθάνεις».

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

20 κορυφαίες διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών από Έλληνες και ξένους.

20 κορυφαίες διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών από Έλληνες και ξένους

Το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι δεν παύει να αφορά και να εμπνέει. Σε μια εποχή fusion για το νέο ελληνικό τραγούδι, είναι λογικό οι δημιουργοί, νέοι και παλιότεροι, να ασχολούνται με αυτό το είδος που άλαξε για πάντα την πορεία της μουσικής στην Ελλάδα. Οι απλοί, γεμάτοι νόημα στίχοι και οι δυνατές, καθαρές συνθέσεις αφήνουν χώρο σε πειρά(γ)ματα και δημιουργικές επανεκτελέσεις.

Ξεχωρίσαμε τις παρακάτω είκοσι, ενώ τα πρώτα της λίστας προέρχονται από ξένους δημιουργούς και συγκινούν. Το ρεμπέτικο είναι οικουμενικό, γιατί μιλά για πόνο και πραγματική ζωή.

1.Στην Υπόγα-In the Basement  Κωστής Μπέζος, 1930

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Αγάθωνας: Ο γάμος με θαυμάστρια, η Eurovision που μετάνιωσε, η τελευταία του επιθυμία και η ανακοπή καρδιάς.

Της: Έπη Τρίμη

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι’ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες.

Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.

Next page