Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Παρατσούκλια και Ψευδώνυμα Ρεμπετών. (Του Σάκη Πάπιστα)

rebetes-karaiskaki
Σάκης Πάπιστας
Ερευνητής - Μουσικολόγος - Συγγραφέας - Συλλέκτης

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: Βλάχος, Τσίλιας
- ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Κόντρα-μπάσο, Φράγκος, Ρόκος

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ: Σμυρνιωτάκι
- ΑΝΕΣΤΟΣ ΔΕΛΙΑΣ: Αρτέμης
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ψηλός, Πατσάς
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ: Μπαγιαντέρας
- ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ: Αριστοκράτης, Μπούμπης
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Καμπούρης
- ΗΛΙΑΣ ΠΟΤΟΣΙΔΗΣ: Πάνω Βλέπας, Χαμψίας
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μακαρόνας
- ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ: Τεμπέλης
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ: Κατσαρός
- ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Γύφτος

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Τραγούδια με την λαική φωνή του Βαγγέλη Καλύμνιου!!

Βαγγέλης Καλύμνιος - To Σαββατόβραδο
Ηχογράφηση στο studio Best Of. 2015 
Μπουζούκι: Αβραμάκης Βαγγέλης

Στίχοι: Πυθαγόρας Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος 
Προγραμματισμός-Ενορχήστρωση -Νίκος Βασιλόπουλος. 
Α"ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΄΄ΤΑΤΟΥΑΖ,, 2018 
ΣΤΙΧΟΙ = ΝΙΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΜΟΥΣΙΚΗ = ΦΩΝΤΑΣ ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ 
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΟΣΗ-ΠΛΗΚΤΡΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ 
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ " ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ ΟΣΑ ΚΙ ΑΝ ΠΟΥΝ "
Στίχοι: Σταύρος Κάξος 
Μουσική: Μπάμπης Μπακάλης 
ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΤΖΙΔΗΣ 
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ - "ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ"
Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης 
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης 
Μουσική διασκευή: Βαγγέλης Αβραμάκης 
Ηχογράφηση φωνής: Αιμίλιος Ειρηναίος 

" ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑ " ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΧΟΙ Keti Glachtsiou ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΗΝ ΠΙΚΡΑΙΝΕΙΣ
(συνθεση: Γερ.Κλουβατος στιχοι: Κ.Βιρβος-Χρ.Κολοκοτρωνης Προγραμματισμός-Ενορχήστρωση: Νίκος Βασιλόπουλος Mixing | Mastering Studio ngs)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει ρεμπέτικα τραγούδια με ποινικό μητρώο.

https://www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/ogimage-thumb/public/article/2019/01/22/ca200156.jpg?itok=yCT_y-J5
Μαρία Μανωλέλη  by: athensvoice.gr
Ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στο Σταυρό του Νότου Plus ένα πρόγραμμα από  ρεμπέτικα τραγούδια με ποινικό μητρώο. 
Οι κατηγορίες πολλές.
Από κακουργιοδικείο και φόνισσες μέχρι λαθρεμπόριο και χρήση χασίς. Ιστορικά εγκλήματα που την εποχή που διαπράχθηκαν σόκαραν το πανελλήνιο κι έκαναν τους πολίτες  να συρρέουν ασφυκτικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οι ρεμπέτες της εποχής ενσωμάτωσαν τις εγκληματικές ιστορίες άλλοτε με συμπάθεια προς το θύμα (καημένε Αθανασόπουλε /τι σου ‘μελε να πάθεις –στην «Κακούργα πεθερά») κι άλλοτε με έρωτα προς την φόνισσα που προφανώς δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις συνομήλικες της -στην «Κούλα»).

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Γιάννης Παπαϊωάννου..Γεννήθηκε σαν σήμερα,18 Ιανουαρίου του 1914..

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν συνθέτης και μουσικός του λαϊκού- ρεμπέτικου τραγουδιού.

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1914 στην Κίο της Μικράς Ασίας και πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1972 σε τροχαίο δυστύχημα, στην Αθήνα.

Υπήρξε κουμπάρος του Βασίλη Τσιτσάνη. Πρωτοεμφανίσθηκε επαγγελματικά δίπλα στους Μάρκο Βαμβακάρη και Στέλιο Κερομύτη το 1937. Πρώτο του τραγούδι ήταν η “Φαληριώτισσα” που κυκλοφόρησε σε δίσκο και είχε τεράστια επιτυχία.

Ακολούθησαν πλήθος άλλων μεταξύ των οποίων και είναι τα: Καπετάν Αντρέας Ζέπος, Μοδιστρούλα, Βαδίζω και παραμιλώ, Πριν το χάραμα, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε, κ.ά.

Βασίλης Τσιτσάνης...18 Ιανουαρίου 1915 - 18 Ιανουαρίου 1984

Συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και γενικά της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 18 Ιανουαρίου 1915. Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες κι εκτός από τον Βασίλη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Αργότερα, οι φίλοι του οι ρεμπέτες του κόλλησαν το παρατσούκλι «Ο Βλάχος», επειδή ήταν ο μόνος  ρεμπέτης με στεριανή προέλευση.

Ο πατέρας του, τσαρουχάς στο επάγγελμα, είχε ένα μαντολίνο, με το οποίο έπαιζε κλέφτικα τραγούδια. Αυτά ήταν τα πρώτα ακούσματα του μικρού Βασίλη, μαζί με τις βυζαντινές ψαλμωδίες που άκουγε στην εκκλησία.

Βασίλης Τσιτσάνης: Ο «Βλάχος» που αναγέννησε το ρεμπέτικο- Η "παράνομη" σχέση του με τη Νίνου όταν ήταν παντρεμένος

https://thecaller.gr/wp-content/uploads/2018/01/tsitsanis.jpg Σαν σήμερα στις 18 Ιανουαρίου 1984 ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρεμπέτικου πέθανε στο νοσοκομείο "Μπρόμπτον" του Λονδίνου έπειτα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες.

Λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του εμφανιζόταν στο θρυλικό κέντρο της Καισαριανής στο "Χάραμα", όπου διασκέδαζε όλη η Αθήνα επί 10 χρόνια με τις πενιές του μεγάλου ρεμπέτη.
"Τα καβουράκια", "Το βαπόρι απ'την Περσία", "Αρχόντισσα" και "Συνεφιασμένη Κυριακή" ήταν μόνο μερικά από τα σπουδαία τραγούδια του.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Ναυάγια και φόνοι σε σε ρεμπέτικα τραγούδια.

Ναυάγια και φόνοι σε σε ρεμπέτικα τραγούδια | in.gr
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μιλάει για τη μουσική παράσταση «Εγκλήματα στο ρεμπέτικο» στο: in.gr
Aιματοβαμμένες ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου κι αποτυπώθηκαν από τους μουσικούς της εποχής δίνουν τα υλικά της παράστασης του Δημήτρη Μυστακίδη «Εγκλήματα στο ρεμπέτικο». 
Ανθρωποκτονίες και κάθε άλλου είδους αξιόποινη πράξη που έμεινε στην αιωνιότητα με στίχους και μελωδία μπαίνουν στο πρόγραμμα του επίμονου ερευνητή και συνθέτη. Ο τίτλος της τελευταίας εργασίας του απαίτησε δίμηνη έρευνα όχι σε μουσικά αρχεία, αλλά σε εγκληματολογικά.
Οι γνώσεις γύρω από τη λαϊκή μουσική παράδοση που δίνει στον Δημήτρη Μυστακίδη τα στοιχεία της θεματολογίας του – στους δίσκους και στις συναυλίες του – είναι πολλές, αλλά το νέο περιεχόμενο που αναδύθηκε του προκάλεσε έκπληξη. Ο όγκος των εγκλημάτων που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία και έδωσαν τροφή στους δημιουργούς της εποχής είναι τεράστιος. Εκείνο που τα φέρνει στην επικαιρότητα – πέρα από την ποιητική τους – είναι πως μπορούν να λειτουργήσουν ως καμπανάκι αφύπνισης στα σκοτεινά συμβάντα της σύγχρονης εποχής. Το λαθρεμπόριο, οι απαγωγές, τα εγκλήματα πάθους και τιμής ή τα πολιτικά εγκλήματα ακτινογραφήθηκαν στον έμμετρο λόγο.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Δύο άγνωστα τραγούδια του Τσιτσάνη αναδεικνύονται στο βιβλίο «Σελίδες Κατοχής»

Δύο άγνωστα τραγούδια του Τσιτσάνη αναδεικνύονται στο βιβλίο «Σελίδες Κατοχής» Δύο άγνωστα στο ευρύ κοινό τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, που γράφτηκαν το 1944 για να υμνήσουν την Εθνική Αντίσταση, καταγράφονται στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Σελίδες Κατοχής», που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στην Αθήνα (Σταδίου 24).

Σύμφωνα με το μελετητή Ηλία Πετρόπουλο, ο οποίος θυμόταν καλά τη μελωδία τους, τα τραγούδια αυτά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε δίσκο. Επιπλέον, ο Κώστας Βίρβος σημείωνε στην αυτοβιογραφία του ότι τα τραγούδια αυτά τα έπαιζε και τραγουδούσε ο Τσιτσάνης κρυφά στο μαγαζί του «Ουζερί Τσιτσάνης», που διατηρούσε στην οδό Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, που τα είχε ακούσει, ανέφερε ότι «τραγουδήθηκαν τόσο πολύ εκείνα τα χρόνια».

«ΚΑΦΕ-ΑΜΑΝ»- «Ο ΠΟΛΥΦΕΡΝΟΣ …ΜΑΚΑΜΙΚΟΣ… ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ!!». (✑Του Μπάμπη Κ. Μώκου)

 Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος
«Κείνο τα’ αστέρι το λαμπρό που πάει κοντά στην πούλια,
‘κείνο μου φέγγει κι’ έρχομαι, Δέσπω μου, στην αυλή σου.
Βρίσκω την πόρτα σφαλιστή και τα κλειδιά παρμένα,
Δέσπω μου, σκύβω, φιλώ την κλειδωνιά, θαρρώ φιλώ εσένα!».

Καφέ-Αμάν. Τραγούδια λαγγεμένα, μακρόσυρτα, της ρίζας μας πολλά της ανατολικής νωχελικής ρυθμικής νοοτροπίας, αλλά και του κεφιού, του γλεντιού, με αρχή τα «ταραπεζάδικα» (τα ονομαστά παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας). Ύστερα τα μελισματικά, των μερακλήδων μέχρι και τους γιαρέδες και τους  αμανέδες. Αρχή με μελωδίες και ρυθμούς της στεριανής Ελλάδας και οι μουσικοί δεξιοτέχνες. Έκφραση με μουσικές ανάμικτες, χρόνο με τον χρόνο, απ’όλες τις ράτσες, όλες τις…πάντες γειτονικών λαών και ανθρώπων  με τα λεγόμενα μουσικά δάνεια και …αντιδάνεια,με προσήλωση και σεβασμό στα Μακάμ.

Τα βασικά: Ένα βιολί, ένα ούτι, το κανονάκι, ένα σαντούρι, το κλαρίνο, τα…κρουστά-τα τούμπανα και…μικροτάμπουρλα για το…ίσο και τον ρυθμό.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Markos Elektrik - Ο Μάρκος Βαμβακάρης μπαίνει στην πρίζα!

Markos Elektrik - Ο Μάρκος Βαμβακάρης μπαίνει στην πρίζα!
Το άλμπουμ τους κυκλοφόρησε λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 και έκλεψε τις καρδιές των ακροατών και τις εντυπώσεις των μουσικοκριτικών. Ο λόγος για το «MARKOS ELEKTRIK» των markos elektrik για το οποίο έγραφα στον μουσικό απολογισμό μου: «Η αγάπη για το έργο του μεγάλου μας ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη ήταν η αιτία δημιουργίας αυτής της μπάντας, η οποία "πείραξε" με ιδιαίτερη επιτυχία εφτά από τα καλύτερα τραγούδια του με μια progressive διάθεση διανθισμένη με rock and roll αποχρώσεις.

Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται τα "Ψεύτικος ντουνιάς", "Τα ματόκλαδα σου λάμπουν", "Τα μπλε παράθυρα", "Νόστιμο τρελό μικρό μου", "Πλημμύρα", "Ζητώ παντού ο καημένος", "Πολίτισσα", στα οποία το μπουζούκι και η κιθάρα των πρώτων εκτελέσεων αντικαθίστανται από ηλεκτρική κιθάρα, rhodes, αναλογικό synth, μπάσο και τύμπανα. Στα ατού του συγκροτήματος και του δίσκου, η εξαιρετική ερμηνευτική ικανότητα της Νεκταρήλιας Τσομπάνογλου».
Σήμερα η efsyn city παρουσιάζει, σε αποκλειστικότητα, το βίντεο που εικονοποιεί «Τα μπλε παράθυρα».



Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Μπάμπης Γκολές.. Πέθανε σαν σήμερα το 2015..


Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.

Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στη συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα Τα παιδιά από την Πάτρα στα πρώτα βήματα τους στο χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο Χάραμα των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς.

Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2015 σε ηλικία 68 ετών ....

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Τα "ρεμπέτικα" τραγούδια και τα "ταγκό", του Μαν. Καλομοίρη

Στην εφημερίδα "Έθνος" της 8ης Ιανουαρίου του 1947, στη δεύτερη σελίδα, δημοσιεύεται ένα άρθρο του μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη, του "πρωτομάστορα" της εθνικής μουσικής μας σχολής, με τίτλο: ΤΑ "ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ" ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΤΑΓΚΟ"  και υπότιτλο "Τα κατασκευάσματα της ελαφράς μουσικής καταστρέφουν το μουσικό αίσθημα". 
"του Ακαδημαϊκού Μαν. Καλομοίρη"

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη υμνείται στο νέο ντοκιμαντέρ του ARTE!

Το ρεμπέτικο κρύβει στα σπλάχνα του μια ιστορία που ιντριγκάρει σαν παραμύθι εξωτικό κάθε άνθρωπο που γεννιέται και περνά τη ζωή του εκτός ελληνικού εδάφους. Ακολουθώντας τη μαγεία του, η παραγωγός του πολιτιστικού γαλλογερμανικού καναλιού Arte Marie-Laure Daguenel και η εκπομπή Invitation au Voyage έβαλαν στο μικροσκόπιο την παράδοση του μουσικού είδους και την εξέλιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Πολύτιμος βοηθός στην προσπάθειά τους στάθηκε η ομάδα Thessaloniki Walking Tours, που από το 2013 μέχρι και σήμερα, σχεδιάζει για Θεσσαλονικείς και τουρίστες θεματικούς περιπάτους, αναζητώντας τις ανθρώπινες και άγνωστες ιστορίες που κρύβονται πίσω από γνωστά και λιγότερο γνωστά μνημεία της πόλης, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

7 Ιανουαρίου 1977: Όταν έπιασαν το “Βαπόρι απ’ την Περσία”

Όταν έπιασαν το “Βαπόρι απ’ την Περσία”
Το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Το βαπόρι από την Περσία» βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό. Είναι η τελευταία μεγάλη επιτυχία του σπουδαίου τραγουδοποιού του ρεμπέτικου.

Στις 7 Ιανουαρίου 1977, άνδρες του Λιμενικού επέδραμαν στο κυπριακό μότορσιπ «Γκλόρια», που έπλεε κοντά στα Ίσθμια και ανακάλυψαν στα αμπάρια του 11 τόνους χασίς, μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που είχαν ανακαλυφθεί έως τότε, όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής.

Το πλοίο είχε φορτώσει το «μυρωδάτο χασίσι» από λιμάνι του Λιβάνου και κατευθυνόταν προς την Αμβέρσα του Βελγίου.

Next page