Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

«Το Μινόρε της Αυγής» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!🎼🎵🎶

«Το Μινόρε», μια μεγάλη θεατρική παράσταση βασισμένη στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά από 20/10/2021 - 16/01/2022.


Μέσα από τη θεατρική μεταφορά του Δημήτρη Χαλιώτη, τη μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, σκηνικά και κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, «Το Μινόρε» μάς ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ο κιθαρίστας των «Pyramidos» το έριξε στα ρεμπέτικα -Tραγουδά στα Ελληνικά «Του Βοτανικού ο μάγκας»

Μέλος των Pyramidos τραγουδά το γνωστό «Του Βοτανικού ο μάγκας», αποδίδοντας το γνωστό ρεμπέτικο διαφορετικά, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Μία ακόμα διασκευή ελληνικού τραγουδιού

από το γνωστό πλέον και αγαπημένο στη χώρα ιαπωνικό συγκρότημα «Pyramidos».

Μετά τα «Βρε μελαχρινάκι», «Μαρία με τα κίτρινα», «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» και τα «Καγκέλια», αυτή τη φορά ο Rodehihi, που είναι μέλος του συγκροτήματος «Pyramidos», επέλεξε ένα άλλο γνωστό ελληνικό τραγούδι από τα γνωστά ρεμπέτικα του Γρηγόρη Μπιθικώτση, και διασκευάζει το τραγούδι «Του Βοτανικού ο μάγκας».

Δείτε το σχετικό βίντεο με το τραγούδι «Βοτανικού ο μάγκας»:

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

“Ρεμπέτικο… Η κραυγή των προσφύγων”: Εκδήλωση από τον Ιωνικό Σύνδεσμο το Σάββατο 23 Οκτωβρίου.♫ ♪

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Ιωνίας, ο Ιωνικός Σύνδεσμος και το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι».

Μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση, με επιλεγμένα τραγούδια και θεατρικές εικόνες, στην οποία αποτυπώνεται το ύφος των «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ» της Σμύρνης και της Πόλης, όπως επίσης το «ρεμπέτικο» ως ιδιότυπο μουσικό είδος, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23/10/2021.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 20:00 στην Πολυγωνική αίθουσα εκδηλώσεων των 7ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Νέας Ιωνίας (Εμμανουήλ Παππά 6, Νέα Ιωνία 142 34) με ελεύθερη είσοδο.

* Στο χώρο της εκδήλωσης θα τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

(Επίσης αύριο Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση και Άκη Πάνου στην πολυγωνική αίθουσα του 7ου Γυμνασίου – 5ου Λυκείου Νέας Ιωνίας (Εμμανουήλ Παππά 6 .)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

«ΕΛΑΧΙΣΤΑ .. ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥ « ΤΕΚΕΣ» «ΤΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ…ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ!».

Οι πάμπολλοι, αναρίθμητοι τεκέδες στην Οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα δεν είχαν την απαξιωτική και δυσφημιστική σημασία που έχουν σήμερα κάποιοι χώροι που ο πολύς κόσμος  αποκαλεί  αφοριστικά τεκέδες.     

Κατά σημασιολογική παραφθορά,αργότερα, με το πέρασμα του χρόνου, κοινή κοινωνική παραδοχή, εννοιολογικά, αβασάνιστα, απόλυτα, στο άκουσμα του όρου-της λέξης τεκές, το νεοελληνικό συνειδητό, παραπάνω από ένα αιώνα και ως τα σήμερα στη χώρα, την  έχει  ταυτίσει  με χώρο συνάθροισης-συγχρωτισμού περιθωριακού και όχι μόνο χαρακτήρα ατόμων για χρήση πρόδρομων ουσιών και μόνο.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

«ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ - Ο ΘΕΟΣΕΒΗΣ!». Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος

Περισυλλογή. Μέρες Άγιες. Συγκράτηση, νηστεία, κατάνυξη. Εβδομάδα των Αγίων Παθών. Και το μυαλό περιδιαβαίνει θύμησες από μικρά ξωκλήσια, όπου το υπέροχο ψαλτικό ταξίδι σε ταξιδεύει για πολλοστή φορά σε στιγμές ευφραντικές περιούσιων βυζαντινών ύμνων.

Η αφάνταστα,περιούσια επιτηδευμένη βυζαντινή γλυκιά μελωδικότητα που οδηγεί φορές φορές σε αναγωγές, ώστε να συναρτάς τα σχετικά ακούσματα και να τιμάς την αναμφίβολη μελωδική σχέση τους με το ρεμπέτικο και πολλούς από τους εκφραστές του.

Ειδική μνεία οφείλεται σε κάποιον από τους σπουδαιότερους πασίγνωστους εκφραστές του. Τον Απόστολο Χατζηχρήστο. Τον αφάνταστα γενναιόδωρο, βαθιά ευγενή, αλληλέγγυο, γλυκύτατο και θρήσκο.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ο Κωνσταντίνος Κουτσαβάκης Είναι Από τους Τελευταίους Ρομαντικούς Εκεί Έξω..

Τον συναντήσαμε στον Πειραιά και κάναμε βόλτα με «παπάκια». 

Όλη η Ελλάδα τον γνώρισε μέσω της γνωστής viral συνέντευξης που είχε δώσει σε πρωινή εκπομπή, με αφορμή ένα παράνομο ρεμπέτικο γλέντι που είχε στήσει εν μέσω καραντίνας. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κουτσαβάκη, έναν από τους τελευταίους ρομαντικούς της εποχής μας, τον οποίο είχα τη χαρά να γνωρίσω πολύ πριν γίνει όλος αυτός ο χαμός, μέσω της συνεργασίας του με τον Τάκι Τσαν.

Ένας νεαρός καλλιτέχνης που έχει ήδη γράψει χιλιόμετρα δίπλα σε έναν σπουδαίο «ρεμπετάνθρωπο», τον Αγάθωνα Ιακωβίδη. Και μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα παιδί που έκανε τον χαβαλέ του για τη δημοσιότητα, όμως μια κουβέντα μαζί του μπορεί να σου αλλάξει γνώμη.

Τον συνάντησα στα «Λιπάσματα» στον Πειραιά. Ήρθε με ένα «παπάκι» και αφού κάναμε τη φωτογράφιση, καθίσαμε σε ένα παγκάκι και τα είπαμε. Ο Κωνσταντίνος έχει τη δική του φιλοσοφία και είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς, δεν μπορείς παρά να τη σεβαστείς. Προτιμά να περνά τον χρόνο του στη Σαλαμίνα -όπου μένει το τελευταίο διάστημα με έναν φίλο- από το να κυνηγάει τη (διαδικτυακή) καταξίωση στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μάρκος Βαμβακάρης & Βασίλης Τσιτσάνης. (Live Documentary 1963)

source pic: YouTube

Έγχρωμο απόσπασμα βελγικού ντοκιμαντέρ για την ελληνική μουσική, που δείχνει τους θρυλικούς πρωτοπόρους του μπουζουκιού, Μάρκο Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη.  

Ο Βαμβακάρης παίζει το τραγούδι "Αντιλαλούν οι φυλακές" και ο Τσιτσάνης το τραγούδι "Συννεφιασμένη Κυριακή".  

Και οι δύο αυτοσχεδιάζουν στην αρχή.  

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Γιάννης Παπαϊωάννου: η ανόθευτη ψυχή του ρεμπέτικου.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Γράφει η Χαραλαμπία Πνευματικού

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει, έστω μία φορά στη ζωή του, ή να μην έχει σιγοτραγουδήσει κάποιο από τα τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου, ακόμη κι αν αγνοεί ότι πρόκειται για δική του σύνθεση.

Για τους λάτρεις του ρεμπέτικου, ο Γιάννης Παπαϊωάννου είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό, ένα πρόσωπο πλήρως ταυτισμένο με το γνήσιο ρεμπέτικο τραγούδι.

Όσοι τον γνώρισαν προσωπικά, μιλούν για έναν άνθρωπο απλό, καθημερινό, με καθαρή καρδιά και ήθος, ενώ όσοι τον γνωρίζουμε απλώς απ' τα τραγούδια του είναι αδύνατο να μη διαπιστώσουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά μέσα απ' τα πονήματά του. Αδύνατο να μην διακρίνουμε στις συνθέσεις του το βίωμα, το λαϊκό χαρακτήρα, την αγνή ψυχή!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Γρηγόρης Ασίκης. ''Έφυγε'' σαν σήμερα στις 7 Οκτωβρίου 1967.

photo: youtube

Τραγουδοποιός του ρεμπέτικου και δεξιοτέχνης στο ούτι. Γνώρισε επιτυχία στα χρόνια του μεσοπολέμου.

 

Ο Γρηγόρης Ασίκης γεννήθηκε το 1890 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το τρίτο παιδί του Βίκτωρα Ασίκη από τη Λέσβο και της Μαριάνθης Ασίκη από το Κοντοσκάλι της Κωνσταντινούπολης. Στα 15 του άρχισε να παίζει ούτι και να ξεχωρίζει για τη φωνή του. Τελείωσε το Ελληνικό σχολείο, έμαθε πολύ καλά την Τουρκική γλώσσα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κατασκευή μπρούτζινων μεταλλικών κρεβατιών.

Επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι ξεκίνησε στα τέλη του 1922, όταν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ειρήνη Σωτηριάδου και τα δύο παιδιά τους Θανάση και Βίκτωρα.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Πάτρα: Ο χώρος της πρώην Χαρτοποιίας του Λαδόπουλου πλημμύρισε από ήχους του ρεμπέτικου της Κατοχής.

Την εκδήλωση παρουσίασαν την Κυριακή 3/10/2021 το βράδυ η Ορχήστρα του Χορευτικού και το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

Mε ένα ξεχωριστό «αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της κατοχής», από την Ορχήστρα του Χορευτικού και το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού  Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, συνεχίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 3 Οκτωβρίου 2021 στο χώρο της πρώην Χαρτοποιίας του Λαδόπουλου (κτίριο ηλεκτροφωτισμού), οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας  για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο χώρος του παλαιού βιομηχανοστάσιου πλημμύρισε από ήχους και μουσικές μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η «ταυτότητα» του ρεμπέτικου τα χρόνια της σκλαβιάς και της αντίστασης μέσα από τις νότες και τους στίχους.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

«Τραγουδάμε για το ‘21» στο Χαϊδάρι στις 6 Οκτωβρίου

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συνδιοργανώνουν μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «ΠΟΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΑ», ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στις 7:30μ.μ. στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Η πόλη μας συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση, με τις μάχες του Χαϊδαρίου, 6 και 8 Αυγούστου 1826, τη Μάχη του Δαφνιού 21 Μαρτίου 1827 και τα ταμπούρια των Αγωνιστών του ΄21 στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Η γυναίκα στον στίχο του ρεμπέτικου.

source pic

Η γυναίκα ως θέμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στιχουργική των ρεμπέτικων τραγουδιών.

Στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ρεμπέτικου η θεματολογία περιστρέφεται γύρω από τον κόσμο των ρεμπετών, τα μέρη που συχνάζουν, κυρίως τους τεκέδες, τις συνήθειες τους, όπως για παράδειγμα τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, ακόμα και γύρω από τις φυλακές όπου κρατούνται σε περίπτωση σύλληψής τους. Άλλα θέματα κοινωνικής υφής τα οποία πραγματεύεται το ρεμπέτικο είναι η ανεργία, η προσφυγιά και η αδικία.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης η γυναίκα αρχίζει και καταλαμβάνει ‘’χώρο’’ στο στίχο του ρεμπέτικου, μέχρις ότου μαζί με το θέμα του έρωτα να κυριαρχήσει.

Next page