Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Το Ρεμπέτικο Τραγούδι..Happy New Year..



Ευτυχισμένο το 2016. Εύχομαι φέτος η φλόγα της αγάπης να καίει για να ζεσταίνει και να μαλακώνει τις καρδιές όλων 
 
 

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μ' αεροπλάνα και βαπόρια..


Photo: www.mixgrill.gr
Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλάει στον Θανάση Κρεκούκια για το πιο ηλεκτρικό ζεϊμπέκικο. Πέρασαν 40 χρόνια από τότε που η Σωτηρία Μπέλλου 'τραγούδησε ποπ'.
Τον Δεκέμβριο του 1972 κυκλοφόρησε το "Βρώμικο ψωμί" του Διονύση Σαββόπουλου. Το όνομα του δίσκου προήλθε από έναν στίχο του "Ζεϊμπέκικου", ενός από τα 8 τραγούδια του LP.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Νιόνιος ηχογράφησε το "Ζεϊμπέκικο" μαζί με την Σωτηρία Μπέλλου και το συμπεριέλαβε στον δίσκο του, "10 χρόνια κομμάτια". 40 χρόνια μετά από αυτή την ιστορική στιγμή στην ελληνική μουσική και δισκογραφία, το ΟΝΕΜΑΝ μίλησε με τον συνθέτη, θέλοντας να αποκρυπτογραφήσει τη μαγεία πίσω από τους στίχους και την παρτιτούρα του τραγουδιού.
Η "πρώτη απόπειρα του Σαββόπουλου να γράψει λαϊκό τραγούδι", μας χάρισε ένα αξεπέραστο δημιούργημα αντικομφορμισμού, το οποίο η δωρική φωνή της Μπέλλου μετέτρεψε σε αριστούργημα βάζοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της, καταλύτη σε ένα ήδη τολμηρό μουσικό κολάζ (με το μοτέτο να "δανείζεται" μορφές και αποσπάσματα), τόσο λόγω του ιδιαίτερου ηχητικού χτισίματος της παρτιτούρας, όσο και λόγω του "κώδικα" των στίχων που η λαϊκή φωνή της Σωτηρίας ξεκλείδωσε με μια μοναδική "θεατρικότητα".

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Θύμιος Στουραϊτης .

Ο Θύμιος Στουραϊτης γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1942 στην Κερατέα, αλλά η καταγωγή του είναι από την Εύβοια. 
Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος βιολιστής.
Από μικρός ήρθε σε επαφή με τη μουσική, αλλά εγκατέλειψε την κιθάρα γιατί αγάπησε το μπουζούκι. Στα 12 ήταν ήδη καλός, ενώ στα 13 του είδε από κοντά τον Μάρκο να παίζει σε πανηγύρι στο Κορωπί.
Ο άνθρωπος που τον έπεισε να προχωρήσει είναι ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Από την αρχή της επαγγελματικής του καριέρας βρέθηκε δίπλα στο Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Λαύκα, τη Ρίτα Σακελλαρίου, την Αντζελα Γκρέκα, τον Σπύρο Ζαγοραίο.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ο τρισμέγιστος του λαϊκού τραγουδιού Βασίλης Τσιτσάνης..

Ο τρισμέγιστος του λαϊκού τραγουδιού Βασίλης Τσιτσάνης
Ο τρικαλινός μετρ του ελληνικού πενταγράμμου που έκανε το λαϊκό τέχνη!
Από: www.newsbeast.gr
Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τον όρο «μπουζουξής» σε τιμητική προσφώνηση δεν χρειάζεται συστάσεις, μιας και τα αξέχαστα τραγούδια του παραμένουν διαχρονικά στα στόματα όλων μας.
Ένας «Βλάχος» (όπως τον έλεγαν) από τα Τρίκαλα έμελλε να αποδειχθεί ο κρυμμένος άσος του λαϊκού μας πολιτισμού σκαρώνοντας εκατοντάδες τρίλεπτα λεπτοδουλεμένα κοσμήματα μέσα από το ανεπανάληπτο εργαστήρι της ψυχής του.
Λέγεται συχνά ότι ο Τσιτσάνης ήταν αυτός που έκανε το ρεμπέτικο τραγούδι λαϊκό και το λαϊκό πανελλήνιο, βγάζοντας το μπουζούκι από το σκοτάδι των τεκέδων και των χαμαιτυπείων. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον άρχοντα του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη, ο πρωτομάστορας του λαϊκού προσάρμοσε τον στίχο στη μεταξική λογοκρισία και έκανε το τραγούδι των χασικλήδων τη σπαρακτική κραυγή του Έλληνα.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

''Τσιπουράδικο 50-50'' στην Μεταμόρφωση Αττικής...


Ψάχνεις για καφέ, τσιπουράκι, κρασάκι, μεζεδάκι,και καλή διασκέδαση ;;; Μην ψάχνεις άδικα ...Έλα στο ''Τσιπουράδικο 50-50'' και θα μας θυμηθείς!!!!!

Ένας μικρός , ζεστός , ξεχωριστός χώρος στην Μεταμόρφωση Αττικής, στην Κοραή 3 , με νόστιμους μεζέδες χειροποίητους , σε πολύ χαμηλές τιμές και η εξυπηρέτηση του προσωπικού άψογη.

Υπάρχουν  πολλές προτάσεις τόσο σε κρεατικά, όσο και σε θαλασσινά .
Tηλ.επικοινωνίας :
Αποτέλεσμα εικόνας για κινητο
210 2855889

Αποτέλεσμα εικόνας για kinhto icon
697 5993591
 Η σελίδα μας στο Facebook

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Το παράπονο της Μπέλλου για το «χαμένο» παιδί της

Τα απόρρητα ημερολόγια και οι αποκαλύψεις από την επιστήθια φίλη και κληρονόμο της αξέχαστης τραγουδίστριας 

Ένα μουσικό ταξίδι με την Σωτηρία Μπέλλου εξασφαλίζουν δύο προσωπικά λευκώματα με τα τραγούδια και τις σκέψεις της αξέχαστης τραγουδίστριας που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας 18 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Μέσα στις σελίδες τους, μέρος των οποίων δημοσιεύει σήμερα η «Espresso», ο αναγνώστης ανακαλύπτει τον σπάνιο χαρακτήρα του «μάγκα με τα φουστάνια»! Ταυτόχρονα ταξιδεύει με μία σειρά τραγουδιών που έχουν σκοπό να συγκινήσουν τους παλαιότερους και να φέρουν το ρεμπέτικο ένα βήμα πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Όπως αποδεικνύεται, τα δύο άγνωστα ως σήμερα τετράδια με τα σκληρά εξώφυλλα αποτελούσαν «εργαλεία» της καθημερινής ζωής της Μπέλλου. Μέσα σε αυτά σημείωνε τους στίχους της ενώ τα χρησιμοποιούσε και ως ημερολόγια.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

«Η Μπέλλου δεν φόρεσε ποτέ της πέπλα»

 
Ήθελε μια ζωή να είναι ελεύθερη, αλλά φοβόταν να μην την πουν πόρνη! Αγαπούσε τα πάθη της και τα λάθη της και τα υποστήριζε μέχρι τέλους.

Πολυτάραχη η ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου και την ξεδιπλώνει από χθές το βράδυ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών η Eφη Σταμούλη. 
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την αυτοβιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου, όπως την αφηγήθηκε η ίδια στη δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου, στην παράσταση με τίτλο «Σωτηρία με λένε» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Στοιχεία Ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού

Πειραιάς Στο κέντρο ο Μπάτης, διακρίνονται ο Γ. Παπαϊωάννου, ο Στράτος Παγιουμτζής

γράφει ο Γεώργιος Μ. Ζησιμόπουλος   
 Ι. ΣΤΙΧΟΙ
Αξιοπαρατήρητο είναι ότι στους στίχους του Ρεμπέτικου παρά το ότι στις αρχικές τουλάχιστον φάσεις της διαμόρφωσης του οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτό δεν είχαν σχολική παιδεία, δεν παρατηρούνται σφάλματα. 
Το νόημα δίνεται με σαφήνεια, χωρίς ακροβατισμούς, χάσματα, και συντακτικά λάθη. Την απάντηση θα την χαρακτηρίζαμε απλή: Οι στίχοι του πατούν στέρεα στη Δημοτική παράδοση της οποίας υπήρξαν συνέχεια στον αστικό χώρο. Στα πρώτα τραγούδια του είδους έχουν ενσωματωθεί αυτούσιοι στίχοι από το δημοτικό τραγούδι. Σε πολλά τραγούδια για παράδειγμα του Μάρκου Βαμβακάρη συναντάμε στίχους όπως «ο βράχος ο ξερόβραχος λίγο νεράκι στάζει μα η δική σου η καρδιά μήτε του βράχου μοιάζει» ή «ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά και θα λυγίσει ο κλώνος και θα σου φύγει το πουλί και θα σου μείνει ο πόνος».
Σε τραγούδι του Μιχάλη Γενίτσαρη υπάρχει ο στίχος «Στα όρη βγαίνει η κάπαρη τα λόγια σου είναι ζάχαρη». Ακόμα στη συλλογή του Claude Fauriel «Ελληνικά δημοτικά τραγούδια» ευρίσκεται ο στίχος «Το στήθος μου κατάντησε βασάνων κατοικία» ο οποίος συναντάται και σε αμανέδες.

Μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, 30 Δεκεμβρίου 2015 στην Πάφο..

tsitsanis
«Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ»
Μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του αλλά, και εκτιμώντας τη απέραντη μουσική κληρονομιά του Βασίλη Τσιτσάνη, οι Σωτήρης Καραγιώργης, Ευαγόρας Καραγιώργης και ο Στέλιος Κακογιάννης παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα με μερικά από τα σημαντικότερα του τραγούδια, την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μ.μ.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης προχώρησε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι σε πολλά επίπεδα: Έγραψε όμορφες μελωδίες, κλασικές και τις έντυσε με δικούς τους αριστουργηματικούς στίχους. Στις μελωδίες του μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι, το βυζαντινό μέλος, δυτικά στοιχεία, ακόμη και στοιχεία μπλουζ. Αξιοποίησε τα παλιά μακάμια-δρόμους αλλά προχώρησε και σε νεότερες κλίμακες. Προχώρησε την αρμονία με διφωνίες ακόμα και τριφωνίες. Έγραψε εκπληκτικές και ενδιαφέρουσες εισαγωγές με πολλές εναλλαγές που απαιτούν δεξιοτεχνία. Δοκίμασε όλους τους ρυθμούς της εποχής του αλλά παλαιότερους.  Ανάπτυξε τη λαϊκή ορχήστρα προσθέτοντας πιάνο, κοντραμπάσο, κρουστά και άλλα όργανα, πέραν του μπουζουκιού, του μπαγλαμά και της κιθάρας. 

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

''Στάση στη Σύρο'' Βίντεο της Μ. Λαϊνά και των μαθητών της Γ’ Γυµνασίου του 3ου Γυµνασίου Βύρωνα


Ύστερα από µια σχολική εκδροµή οι εικόνες είναι ιδιαίτερα έντονες. Ενεργοποιούνται πηγές έµπνευσης και σχεδιασµού µε βάση αυτές.
Ο φωτογραφικός φακός των µαθητών της Γ’ Γυµνασίου του 3ου Γυµνασίου Βύρωνα (2014-2015) αλλά και των καθηγητών τους Αικατερίνης Λουλάκη, Πάνου Κοσµόπουλου, Μαρίας Λαϊνά και Γιώτας Σπύρου πήρε φωτιά.
 Ό,τι θέλεις να κρατήσεις στη µνήµη µαζί µε συναισθήµατα και πολλές µουσικές στα σοκάκια, που περπάτησε ο Μάρκος Βαµβακάρης.
Η Μ. Λαϊνά σε συνεργασία µε τους µαθητές, το υλικό τους και παρέα µε τους συναδέλφους της, ετοίµασε µια διαφορετική µατιά της εκδροµής αυτής: φωτο-εξερεύνηση της Σύρου, µια συνέντευξη του συριανού κοµίστα tasmar (Τάσο Μαραγκό), µια συζήτηση µε το µουσικό Μάρκο Κούµαρη (Locomondo) για τη σχέση ρεµπέτικου και reggae, αλλά και τον Μάρκο Βαµβακάρη και τη reggae-Φραγκοσυριανή, και µια ιστορική πινελιά της Φραγκοσυριανής µε την ηθοποιό Κίττυ Παϊταζόγλου.

Ο παλαιστής που έγινε λαϊκός ήρωας Τζιμ Λόντος και τον τραγούδησε ο Μάρκος..

Ο παλαιστής που έγινε λαϊκός ήρωας Τζιμ Λόντος
Ο «13ος Θεός» και «Greek Adonis» που τον παρομοίαζαν με τον Ηρακλή και τον Θησέα!

Ο χειροδύναμος Τζιμ Λόντος τα έβαζε με άγρια θηρία, ανθρωπόμορφα τέρατα, πολεμιστές τρομερούς, ακόμα και σαμουράι, ή έτσι ήθελε τουλάχιστον η λαϊκή μας παράδοση που λάτρεψε σαν θεό τον παγκόσμιο πρωταθλητή ελευθέρας πάλης και τον έστειλε σε ύψη που σπάνια έχουμε ξαναδεί στον τόπο μας.
Ο λόγος για το μικρόσωμο αγροτόπαιδο από το Κουτσοπόδι Άργους, κατά κόσμο Χρήστου Θεοφίλου, που έγινε συνώνυμο σωματικής δύναμης και λεβεντιάς και η φήμη του απλώθηκε στις πέντε ηπείρους, καθώς τα αθλητικά του κατορθώματα και οι εμφατικές νίκες του επί πανίσχυρων αντιπάλων ακούστηκαν στα πέρατα του κόσμου.
Το εθνικό μας γόητρο ταυτίστηκε με τον Τζιμ Λόντο, που δόξαζε την καθημαγμένη Ελλάδα σε μια εποχή εθνικών περιπετειών και επιβεβλημένης εσωστρέφειας και έγινε σύμβολο της ρώμης του ελληνισμού.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η αυστραλή ρεμπέτισσα Gail Holst που ‘ερωτεύτηκε’ Τσιτσάνη και Μίκη

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΕΙΛ ΧΟΛΣΤ

Μπορεί να κατάγεται από την Αυστραλία και να ζει για χρόνια στην Αμερική, η ψυχή της όμως είναι ελληνική και η καρδιά της χτυπά στο ρυθμό του ρεμπέτικου. 
Ο λόγος για την Γκέιλ Χολστ, την καταξιωμένη καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, συγγραφέα, μεταφράστρια και μουσικό, η οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.
Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι η μεγάλη της αδυναμία, γι' αυτό και το μελέτησε σε βάθος προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο αφιερωμένο σε αυτό αλλά και να γυρίσει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα έχει γράψει βιβλίο και για τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει μεταφράσει Νίκο Καββαδία, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, έχει διδάξει επί σειρά ετών ελληνική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο, έχει δώσει διαλέξεις με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ έχει παίξει και μουσική στις ορχήστρες του Μίκη Θεοδωράκη και του Διονύση Σαββόπουλου.

Η (μουσική) λογοκρισία πριν, νυν και αεί..

LOGOKRISIA
Η άσκηση της λογοκρισίας ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει. Βρίσκει βεβαίως πρόσφορο έδαφος σε περιόδους πολιτικών ανωμαλιών και απολυταρχικών καθεστώτων και σε αυτές τις περιπτώσεις εντείνεται.  
Η λογοκρισία εστιάζει κυρίως στις τέχνες. Και εκείνη η οποία υφίσταται, περισσότερο από τις άλλες, το μένος των λογοκριτών είναι η μουσική, αφενός μεν γιατί εμπεριέχει την πλέον επικοινωνιακή και δημοφιλή μορφή τέχνης, που είναι το τραγούδι, αφετέρου δε γιατί χρησιμοποιεί ως μέσο προβολής και επικοινωνίας το ραδιόφωνο, το οποίο μεταφέρει άκοπα και αδάπανα τα μηνύματα παντού και εις πάντες.
Στη χώρα μας, όπου στη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξαν περίοδοι είτε ανελευθερίας (Κατοχή) είτε δικτατορίας (Μεταξική, Χουντική), τα κρούσματα της λογοκρισίας ήσαν πολλά και σχεδόν συνεχή, αφού και στις ενδιάμεσες περιόδους παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται επεμβάσεις, συχνά παράλογες.
Το ρεμπέτικο βίωσε για τα καλά τις συνέπειες της λογοκρισίας σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του ακμής και όχι μόνον επειδή κάποια τραγούδια του είχαν «ακατάλληλους» στίχους (χασικλίδικους κ.λ.π.),

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πως ο ερμηνευτής της Ρωμιοσύνης που εξορίστηκε, τραγούδησε τον ύμνο της χούντας

Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Πως ο ερμηνευτής της Ρωμισοσύνης που εξορίστηκε, τραγούδησε τον ύμνο της χούντας ενώ ο Θοδωράκης τον συμβούλευσε: «Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους»...

O Γρηγόρης Μπιθικώτσης «απογείωσε» τα προδικτατορικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος τον συμβούλευσε: «Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους»  
Η δωρική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση «απογείωσε» τα προδικτατορικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Οι δύο τους γνωρίστηκαν στην εξορία.
Ο Θεοδωράκης στον τραγουδιστή είδε τον τέλειο ερμηνευτή για να μελοποιήσει ποιήματα, όπως η Ρωμιοσύνη και τον Άξιον Εστί. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου απαγορεύτηκαν με διάταγμα του Αγγελή τα τραγούδια και η μουσική του «κομμουνιστού» συνθέτη. Όσο και αν φαίνεται περίεργο όμως, το καθεστώς, στο πρόσωπο του Μπιθικώτση είδε ακριβώς ότι και ο Θεοδωράκης. Τον τέλειο ερμηνευτή για τον ύμνο της χούντας.
Τους στίχους είχε γράψει ο Ηλίας Καραμανέας

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Οι "String Demons" στην Καλαμάτα

String Demons
Οι "String Demons" έρχονται την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας καλεσμένοι από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας».

Είναι η πρώτη τους φορά στην πόλη και αναμένεται να ...  παρασύρουν το κοινό στο δικό τους «συμφωνικό πανηγύρι».
Οι ‘’String Demons’’ έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα την περιπέτεια τους στον κόσμο και στέκονται ήδη πανάξια δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους τους.
Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη με τα 2 κλασικά τους όργανα προκαλούν σε κάθε τους παράσταση μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.
Από το παραδοσιακό στο κλασικό, από το χέβι μέταλ στο λαϊκό, από τους εκκλησιαστικούς ύμνους στο ρεμπέτικο, στο ροκ ... και όπου φτάνει η μουσική με θετική ενέργεια, ρυθμό, κρουστά, τύμπανα και έγχορδα.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Η Μαριώ και η σχέση της με τον Γέροντα Παΐσιο

Η Μαριώ και η σχέση της με τον Γέροντα Παΐσιο
Πού να με άκουγε όταν έλεγα «Χασίσι ήπιε και ο θεός»
Για τη συγγένεια της με τον Γέροντα Παΐσιο, την οποία ανακάλυψε σε μεγάλη ηλικία έχει αναφερθεί και στο παρελθόν η Μαριώ. Η γνωστή ρεμπέτισσα βρέθηκε σήμερα στην εκπομπή «Στα καλά καθούμενα» στο «Ε».
«Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στη θρησκεία αλλά έχω πάρα πολύ κι εκείνο το αλανιάρικο. Πιστεύω, αλλά θέλω να κινούμαι και όπως γουστάρω εγώ. Δεν θέλω να μου δίνουν εντολές.Έμαθα εκ των υστέρων ότι ο παππούς ο Παΐσιος με ήξερε. Το έμαθα από τις ξαδέλφες μου τις άλλες που είναι στην Ηγουμενίτσα και έλεγε ο παππούς ότι «ωραία τραγουδάει αυτή η εγγονή μου» και που να με άκουγε όταν έλεγα «Χασίσι ήπιε και ο θεός»!
Η ρεμπέτισσα Μαριώ προ ημερών μίλησε στο περιοδικό Λοιπόν αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές στιγμές, όταν η μάνα της έφευγε κυνηγημένη από τη Μ. Ασία μέσα σε ένα καΐκι μαζί με την οικογένεια της και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες για να σωθούν.
«Η μανούλα μου είχε μεγάλη πίκρα. Η μητέρα της ξεψύχησε μέσα στο καΐκι που τους μετέφερε από τη Μ. Ασία στον Πειραιά για να σωθούνε και την πετάξανε στο Αιγαίο.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το ρεμπέτικο των Χριστουγέννων.

http://www.trainose.gr/wp-content/uploads/2014/12/Kswtika_1.jpg
Στην άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας, πολύ κοντά στα βράχια των Μετεώρων, η πόλη των Τρικάλων απλώνει τις γειτονιές της γύρω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία.

Εκτός από τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει τα Τρίκαλα, τις ευρύχωρες πλατείες, το Φρούριο, την παραδοσιακή γειτονιά Βαρόσι, τις μέρες των γιορτών αξίζει να έρθετε ως εδώ και για τον «Μύλο των Ξωτικών», ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό που έχει στηθεί στον εντυπωσιακό χώρο του πάρκου του Μύλου Ματσόπουλου. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, αγοράζουν ζαχαρωτά, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν εκδηλώσεις και δρώμενα.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ρόζα Εσκενάζυ (1890-1980): Η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε πάλκο.

 

Σαν σήμερα  2 Δεκεμβρίου 1980 πέθανε στο σπίτι της, στην Κηπούπολη Περιστερίου, η Ρόζα Εσκενάζυ, κορυφαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού.

 

Η Ρόζα Εσκενάζυ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883 - 1890 από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής (Ισπανοεβραία).

Το πραγματικό όνομά της ήταν Σάρα Σκενάζι.

Γύρω στο 1900 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δέκα χρόνια αργότερα και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, η Ρόζα ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία ως χορεύτρια σε θέατρα και κέντρα διασκέδασης, ενώ σύντομα άρχισε και να τραγουδά, ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια.

Next page