Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Γ.Νταλάρας και «Ρεμπέτικο Unplugged» στον Κήπο του Μεγάρου

Αθήνα
Ύστερα από μια ευρωπαϊκή περιοδεία με αγαπημένα ρεμπέτικα παιγμένα unplugged, χωρίς ηλεκτρικό ήχο δηλαδή, που το πρώτο μέρος της ξεκίνησε από τη Σουηδία στις 26 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο στις 12 Μαΐου και θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει τη Παρασκευή 4 Ιουλίου (21:00) στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την παράσταση Ρεμπέτικο Unplugged.

Πρόκειται για ένα ταξίδι - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Νταλάρας ασχολείται με το ρεμπέτικο τραγούδι είτε σε συναυλίες είτε στην δισκογραφία είτε συνδυάζοντας και τα δύο.

Τραγούδια όπως του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και μεγάλων Σμυρνιών συνθετών όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου ή συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, αποτελούν μέρος της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Βραδιά τιμής για τον αυθεντικό Γιώργο Μαργαρίτη


|
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στις εννέα το βράδυ, ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης θα βρεθεί στον Ιανό (Σταδίου 24, τηλ. 210 3217917) , ώστε να παραλάβει την τιμητική πλακέτα του από τη δισκογραφική εταιρία  «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ», με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση του cd «ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ», που σημείωσε πωλήσεις άνω των 80.000. 
Μαζί με τους συνεργάτες του ο Γιώργος Μαργαρίτης θα χαρίσει μοναδικές, μελωδικές live στιγμές σε όλους όσοι βρεθούν εκεί, αφού θα ερμηνεύσουν κομμάτια από τη δισκογραφική του δουλειά  «ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ».
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η νέα κυκλοφορία του cd, με την προσθήκη του video clip και ενός club mix του τραγουδιού «Δια Ταύτα».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για εκείνους που επιθυμούν να ζήσουν μια αξέχαστη βραδιά με έναν αυθεντικό λαϊκό τραγουδιστή στις καλύτερες στιγμές του. Πηγή www.thetoc.gr

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΜΑΓΕΥΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΜΕΝΟΥΣ..

Το ξέρατε ότι ο Γεώργιος ο Α' ήταν λάτρης του αμανέ και μάλιστα τραγουδούσε και ο ίδιος το Σμυρναίικο Μινόρε δυνατά μέσα στα Ανάκτορα; 

Οτι μερικά από τα πρώιμα ρεμπέτικα της Σμύρνης, όπως το «Από τα πολλά που μου 'χεις καμωμένα», παίχτηκαν κατά την ενθρόνιση του Εδουάρδου Ζ' της Αγγλίας, το 1901, από την περίφημη Εστουδιαντίνα, τα «Πολιτάκια», που περιόδευαν στην Ευρώπη; 
 
Οτι σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα ο, της κυρίας Σίμπσον, Εδουάρδος Η' είχε μαγευτεί από μια βραδιά με τον Νταλκά και τον Παγώνη;

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο τυφλός Τούρκος που έμαθε το ρεμπέτικο στη… Βιέννη.

 
Πηγή ανάρτησης: constantinoupoli.com
«Γεννήθηκα στην Τίρε  (Θήρα), κοντά στη Σμύρνη. Οι κάτοικοι της πόλης, στα τουρκικά λέγονται Τιρελί. Και εγώ που ξέρω λίγα ελληνικά, κάνω πάντα ένα χιουμοριστικό λογοπαίγνιο και λέω ότι δεν είναι Τιρελί αλλά τρελοί. Θα είχα μάθει πολύ καλύτερα τη γλώσσα σας, αν υπήρχε μια μέθοδος διδασκαλίας σε σύστημα μπράιγ».
Ο Μουαμέρ Κετέντζογλου είναι ο γνωστότερος Τούρκος ερμηνευτής του ελληνικού ρεμπέτικου. Τυφλός εκ γενετής, είχε ταλέντο στη μουσική από παιδί και έγινε δεξιοτέχνης ακορντεονίστας. Αγαπάει την Ελλάδα, ιδιαίτερα την Κρήτη, έχει πολλούς φίλους στη χώρα μας και ένα ρεπερτόριο από εκατοντάδες ελληνικά τραγούδια. Μας επισκέπτεται συχνά, έχει εμφανιστεί στην ελληνική τηλεόραση, ενώ την περασμένη εβδομάδα, έδωσε μια συναυλία με το συγκρότημά του, τους «Ζεϊμπέκ», στο Παλαιό Φάληρο στο πλαίσιο της τουρκικής Εβδομάδας Πολιτισμού στην Αθήνα.

 
Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο του, την περασμένη Παρασκευή, και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, υπό τους λαρυγγισμούς της Σελίν Ντιόν, της Γουίτνεϊ Χιούστον και της Μαράια Κάρεϊ, που έβγαιναν δυνατά από τα ηχεία στο λόμπι, την ώρα του πρωινού. Τα ενδιαφέροντα του Κετέντζογλου δεν περιορίζονται μόνο στη δική μας μουσική, την οποία γνωρίζει σε βάθος. Στην εκπομπή του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, παίζει από ελληνικούς κλέφτικους σκοπούς για τη σκλαβωμένη ρωμιοσύνη (κι όμως είναι αλήθεια!), μέχρι παραδοσιακές μελωδίες από όλα τα Βαλκάνια και την Αρμενία. «Οπως είναι φυσικό και εμείς οι Τούρκοι έχουμε τραγούδια με στίχους κατά των Ελλήνων. Είναι και αυτά μέρος της παράδοσης όπως και στην Ελλάδα» συνεχίζει, εξηγώντας ότι εστιάζει στη μουσική και όχι στην πολιτική.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι.

Αντιπολιτευόμενος, ανατρεπτικός, συμπαραστάτης των αδυνάτων και βαθιά ποιητικός, ο Μ. Χατζιδάκις δεν δίστασε να συγκρουστεί. Οι παρεμβάσεις του είναι αυτές που μας λείπουν σήμερα.
Αντιπολιτευόμενος, ανατρεπτικός, συμπαραστάτης των αδυνάτων και βαθιά ποιητικός, ο Μ. Χατζιδάκις δεν δίστασε να συγκρουστεί. Οι παρεμβάσεις του είναι αυτές που μας λείπουν σήμερα.
Δύο βραδιές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, μια μουσική άγνωστη και όμως ταυτόχρονα οικεία θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο. Μουσική ανέκδοτη, γραμμένη από τον Μάνο Χατζιδάκι το 1975, για να συνοδεύσει την κινηματογραφική καταγγελία των εγκλημάτων της CIA!
Το φιλμ λεγόταν «Facca di spia», σκηνοθέτης ήταν ο Τζουζέπε Φεράρα και πρωταγωνιστούσε, μεταξύ άλλων, η γνωστή μας από την «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» Μαριάντζελα Μελάτο. Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, ο Τσε Γκεβάρα και αδίστακτοι βασανιστές εναλλάσσονταν στην πλοκή της παλιάς αυτής πολιτικής ταινίας τρόμου, που, όμως, έμεινε στην ιστορία περισσότερο για την… απόλαυση με την οποία ο σκηνοθέτης επεδείκνυε τους βασανισμούς, παρά για την ποιότητά της. Τώρα, όμως, θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τη μουσική της.
Όλο τον χρόνο

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Cafe Aman Istanbul – GÜLBAHAR (Γκιουλμπαχάρ)

 
LYRICS & MUSIC: VASILIS TSITSANIS
Στίχοι & Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
TURKISH LYRICS: RUKEN TEKEŞ ÇALIKUŞU
Στίχοι στα Τούρκικα:Ρουκέν Τεκές Τσαλίκουσου
BACKGROUND VOCALS: NEYZEN ÖZSARI
Δεύτερη φωνή: Νειζέν Οζσάρι

Stelyo Berber: Vocals
Στέλιος Μπερμπέρης: Ερμηνευτής
Pelin Suer: Vocals
Πελίν Σουέρ: Ερμηνεύτρια
Atalay Durmaz: Violin
Αταλάϊ Ντουμάζ: Βιολί
Erdem Şentürk: Oud
Ερντέμ Σεντούρκ: Ούτι
Serkan Mesut Halili: Kanun
Σερκάν Μεσούτ Χαλίλι: Κανονάκι
Neyzen Özsarı: Bass
Νειζέν Οζσάρι: Μπάσο
Ersen Killik: Percussion
Ερσέν Κιλίκ: Κρουστά
Dimitris Lappas: Bouzouki, Cura, Baglamadaki, Guitar
Δημήτρης Λάππας: Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμαδάκι, Κιθάρα
Πηγή ανάρτησης constantinoupoli.com

Η ονομασία: Ελλάς-Ελληνας-Γραικός-Ρωμιός και η προέλευση της ετυμολογίας

  
Εχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προήλθαν τα ονόματα Ελλάς- Ελληνας-Γραικός-Ρωμιός…
     Η Ιστορία μας, η προέλευσή μας και το DNA μας μάς έφεραν από μακριά…όπως και το όνομα μας!
    Τη δεκαετία του ’90 μια έγκυρη πολυκεντρική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι σε συντριπτικό ποσοστό οι σημερινοί Ελληνες έχουν το ίδιο DNA με τους αυτόχθονες κατοίκους της Ελλάδας της προϊστορικής εποχής και των Αρχαίων Ελλήνων.
    Ονομασίες των Ελλήνων
     Έλληνες - Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Έλλην, ο οποίος ήταν γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, απέκτησε τρεις γιους, τον Αίολο, τον Δώρο και τον Ξάνθο
    Ο Αίολος και ο Δώρος μαζί με τους γιους του Ξάνθου, τον Αχαιό και τον Ίωνα, αποτέλεσαν τους γενάρχες των τεσσάρων κυριότερων ελληνικών φυλών που ήταν οι Αχαιοί, οι Δωριείς, οι Αιολείς και οι Ίωνες. Το όνομα Έλληνες στα ομηρικά χρόνια δεν αντιστοιχούσε παρά μόνο σ’ ένα ελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην περιοχή γύρω από τον Σπερχειό ποταμό στη σημερινή Φθιώτιδα, το οποίο είχε ως ηγέτη του τον μυθικό Αχιλλέα.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ.-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

https://athens.indymedia.org/media/old/metafiles/rebetes.jpg
Φωτογραφία με ρεμπέτες τραβηγμένη στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά το 1933. Ανάμεσά τους διακρίνονται ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ. .
 

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Δημοπρατείται το μουσείο του Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Δημοπρατείται το μουσείο του Τσιτσάνη στα Τρίκαλα
Ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού δημοπρατείται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το νομό Τρικάλων. Ειδικότερα, δημοπρατείται μετά την σχετική έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων - Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

«Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» αναβιώνει στο Λιμάνι

 
Η ατμόσφαιρα, ο ήχος και η εποχή της θρυλικής τετράδας, που έδρασε από το 1933 έως το 1937, "παντρεύοντας" το ρεμπέτικο της Ανατολής με το αστικό τραγούδι του Μεσοπολέμου, αναβιώνει στο λιμάνι του Πειραιά, πάνω σε μια ιδέα της Λίνας Νικολακοπούλου.
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πρώτη ρεμπέτικη κομπανία με Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστo Δελιά, Στράτο Παγιουμτζή και Γιώργο Μπάτη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σφραγίδα της Λίνας Νικολακοπούλου, θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου 2014 στην Πέτρινη Αποθήκη, στην προβλήτα του ΟΛΠ Πειραιά, Πύλη Ε2. To 1934 οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστoς Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής και Γιώργος Μπάτης σχηματίζουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία, με τον υπαινικτικά καθαρευουσιάνικο τίτλο «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς».
Ήταν το πρώτο σχήμα που χρησιμοποίησε μπουζούκι και μπαγλαμά –κι ας τα θεωρούσαν πολλοί όργανα του υποκόσμου– δίνοντας στη μουσική του αυθεντικό χαρακτήρα.

Οκτώ δεκαετίες μετά, στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής θα μας μεταφέρουν με τις ερμηνείες τους οι: Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης, Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας αλλά και οι ηθοποιοί Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης και Αλέξανδρος Τσώτσης. Μαζί τους θα βρίσκεται και 6μελής ορχήστρα, αναβιώνοντας μερικά από τα ομορφότερα πειραιώτικα ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής εκείνης.

Διάρκεια παράστασης: 2,5 ώρες (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:
15 ευρώ - 10 ευρώ (φοιτητικό) - 5 ευρώ (κάρτα ανεργίας, ΑμεΑ)

Σημεία προπώλησης: www.ticketarena.gr , www.viva.gr , Public, Παπασωτηρίου, SevenSpots
Πηγή ανάρτησης entertainment.in.gr

Next page