Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

«Άντε κουφάλα Πολίτισσα, πάλι σου ήρθε η έμπνευση». Η ατάκα του Χιώτη στον Μητσάκη όταν σημείωνε σε έναν τεκέ τους στίχους του τραγουδιού. «Όταν καπνίζει ο λουλάς»...

To τραγούδι «Όταν καπνίζει ο λουλάς» είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη. Γράφτηκε το 1946 με αφορμή τον ξακουστό εκείνα τα χρόνια τεκέ του Μάνθου, στην Ομόνοια.
Ο Μητσάκης ποτέ δεν είχε σχέση με χασίσι και τεκέδες. Εκείνη τη μεταπολεμική εποχή όμως βρέθηκε στον συγκεκριμένο τεκέ, παρακινούμενος από τον Μανώλη Χιώτη και άλλους κοινούς τους φίλους. Ο Μητσάκης το 1945 δούλευε σε ένα μικρό κέντρο στην Ομόνοια, στου Μπουχιούνη.
Εκεί ένα μεσημέρι καθώς έβγαινε από το μαγαζί συναντήθηκε με τον Μανώλη Χιώτη. Στην παρέα του βρίσκονταν οι μουσικοί Ανδρέας Σπαγγάδωρος και Σταύρος Τζουανάκος ο Κίμων Καπετανάκης, ο θεατρικός συγγραφέας που σύστησε την Μπέλλου στον Τσιτσάνη και ο ηθοποιός Γιάννης Σπαρίδης.
Ο Μητσάκης τους είπε ότι πάει στο δωμάτιο του να ξεκουραστεί. Τότε ο Χιώτης τον τράβηξε από το μανίκι και τον παρακίνησε να ακολουθήσει την παρέα....

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

​​​3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου – «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ♫ ♪


Το​ ​​Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

To 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» διεξάγεται στη Σύρο, από Τετάρτη 29/8 έως και Κυριακή 2/9. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων (συναυλίες, σεμινάρια, έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων κλπ) με θέμα τη λαϊκή μας μουσική το «ρεμπέτικο», υπό το πρίσμα της σχέσης του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο.

Στη φετινή διοργάνωση γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» στο εξωτερικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που προσδοκούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να ενισχύσει τη «διεθνή» διάσταση του Φεστιβάλ.

Αναλυτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε εδώ:  Φεστιβάλ Ρεμπέτικου 2018 στην Σύρο – Το πρόγραμμα

 CultureNow.gr
ΠΗΓΗ: culturenow.gr
 

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, στιχουργούς και πεζογράφους

Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πέθανε o θρυλικός χορευτής του Ζαμπέτα..

Πέθανε o θρυλικός χορευτής του Ζαμπέτα
Ένας ακόμη από τους χορευτές του Ζαμπέτα που άφησαν εποχή έφυγε απ’ τη ζωή.
Ο Δήμος Αμπατζόγλου, ο μεγάλος αδερφός από τα αδέρφια που έλαμψαν χορεύοντας συρτάκι και χασάπικο και θαυμάστηκαν από προσωπικότητες σε όλον τον πλανήτη έφυγε απ’ τη ζωή.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον δημοσιογράφο, Νίκο Νικόλιζα, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Καλό ταξίδι στον χορευτή που έμαθε Συρτάκι την υφήλιο...».

Ήταν μια ζωντανή ιστορία για μια περίοδο μεγάλη. Έμαθαν συρτάκι στον Άντονι Κουίν, ήταν λατρεμένοι του Αριστοτέλη Ωνάση, της πριγκίπισσας Σοράγιας και πολλών διεθνών αστέρων.

Ο Δήμος και ο Ιορδάνης έζησαν όλα τα χρόνια στο πατρικό τους στο Αιγάλεω

Η κηδεία του Δήμου Αμπατζόγλου θα γίνει την Τετάρτη από το 4ο Νεκροταφείο.
http://www.ogdoo.gr/
Αναδημοσίευση: www.ogdoo.gr 

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

«Η ΧΗΡΑ,ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ και οι …ΚΛΑΡΙΝΟΓΑΜΠΡΟΙ…!». Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος.


 Πέρα από την  χρονογραφικότητα που σαν βασικό στοιχείο ολοφάνερα και πιστοποιημένα αναδεικνύεται στα ρεμπέτικα, αυτό που ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά τα διαπερνά κατά το ύφος εκφοράς και στιχουργικά είναι η αναφορά τους στις διαπροσωπικές κατά καιρούς ανθρώπινες σχέσεις. Η πολυποίκιλη θεματολογία της αστικής λαικής μουσικής παραδοσιακότητας σε ό,τι αφορά την κοινωνικότητα ,είναι απόλυτα ενδεικτική του πως το ρεμπέτικο από το 1987 μέχρι και το 1950 την σεβάστηκε ,την αντιμετώπισε και την κατέγραψε.

Ο ελληνισμός κατά τον εικοστό αιώνα, πέρασε από 40 κύματα. Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιος, μετέβαλαν δημογραφικά τα στοιχεία στην Ελλάδα.

Τό κόστος σε ανδρικό πληθυσμό δυσθεώρητο. Στα αστικά κυρίως κέντρα η λειψανδρία ευδιάκριτη και οι κοινωνικές μεταβολές ανατρεπτικά πρωτόγνωρες.

Next page