Τα γεγονότα που συνέβαλαν στη δημιουργία του πασίγνωστου τραγουδιού του μεγάλου ρεμπέτη..
|
Από τη mixanitouxronou.gr
Το σκωπτικό ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη "Ο Μάρκος υπουργός" ή "Οι πρωθυπουργοί" γράφτηκε και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1936, μια χρονιά που στιγματίζεται από τους πολλούς θανάτους πρωθυπουργών και από την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά.
Το σκωπτικό ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη "Ο Μάρκος υπουργός" ή "Οι πρωθυπουργοί" γράφτηκε και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1936, μια χρονιά που στιγματίζεται από τους πολλούς θανάτους πρωθυπουργών και από την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά.
Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στους μισούς από αυτούς, καθώς μέχρι τη κυκλοφορία του τραγουδιού είχαν πεθάνει οι 3 από αυτούς. Με χρονολογική σειρά, την 1η Φεβρουαρίου 1936 πέθανε ο Γεώργιος Κονδύλης από καρδιά, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1935 μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας τον Οκτώβριο του 1935.
Στις 18 Μαρτίου η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και αυτός από καρδιακή προσβολή, αφού είχε προηγηθεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο τρίτος θάνατος που σημάδεψε τη χρονιά του 1936 και ήταν ο πιο πρόσφατος στη κυκλοφορία του τραγουδιού ήταν του Κωνσταντίνου Δεμερτζή. Κυβέρνησε τη χώρα μετά τον διορισμό του από το βασιλιά Γεώργιο Β’ από τις 30 Νοεμβρίου 1935 μέχρι και τις 13 Απριλίου 1936, όταν και πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Πέθανε ο Κονδύλης μας πάει κι ο Βενιζέλος την πούλεψε κι ο Δεμερτζής που θα `φερνε το τέλος Στην ηχογράφηση του 1936 η πρώτη στροφή του τραγουδιού δεν υπήρχε. Ο Βαμβακάρης τη τραγουδούσε στο μαγαζί που έπαιζε στην Άνω Σύρα, αλλά δεν μπορούσε για ευνόητους λόγους να την ηχογραφήσει.
Οι πρωθυπουργοί Γεώργιος Κονδύλης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Για αυτούς αρχικά γράφτηκε το τραγούδι |
Στην αυτοβιογραφία του, ο Μάρκος Βαμβακάρης αναρωτιόταν πώς έγινε και πέθαναν 4-5 πρωθυπουργοί μέσα σε μια μόνο χρονιά. Δήλωνε τυχερός που πρόλαβε κι έβγαλε το κομμάτι σε δίσκο, πριν ο Μεταξάς καταλύσει τη δημοκρατία στις 4 Αυγούστου 1936, γιατί τότε δεν θα μπορούσε σίγουρα να το τραγουδήσει εξαιτίας της σκληρής λογοκρισίας. Γιατί ο Βαμβακάρης αναφέρεται σε 4-5 θανάτους ενώ οι στίχοι μιλούν για 3; Η απάντηση είναι ότι οι θάνατοι πρωθυπουργών της Ελλάδας συνεχίστηκαν και μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού.
Οι πρωθυπουργοί Παναγής Τσαλδάρης, Αλέξανδρος Ζαϊμης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Πέθαναν μετά από την ηχογράφηση του τραγουδιού. Έτσι συμπληρώθηκε ο αριθμός έξι |
Στις 17 Μαΐου πέθανε ο Παναγής Τσαλδάρης, από ανακοπή καρδιάς, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 1932 ως το 1935, με μικρές διακοπές, εναλλάξ με το Βενιζέλο. Στις 16 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και αφού έχει εγκαθιδρυθεί η δικτατορία Μεταξά, πέθανε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, που διετέλεσε πρωθυπουργός το 1897 και κατά διαστήματα μεταξύ του 1915 – 1917 και 1926 – 1928, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις 17 Νοεμβρίου οι θάνατοι των Ελλήνων πρωθυπουργών έγιναν έξι με το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο οποίος είχε διατελέσει για ένα δεκαήμερο πρωθυπουργός το 1932.
Οι στίχοι
Πέθανε ο Κονδύλης μας
πάει κι ο Βενιζέλος
την πούλεψε κι ο Δεμερτζής
που θα `φερνε το τέλος
Όσοι γινούν πρωθυπουργοί
όλοι τους θα πεθάνουν
τους κυνηγάει ο λαός
απ’ τα καλά που κάνουν
Βάζω υποψηφιότητα
πρωθυπουργός να γίνω
να κάθομαι τεμπέλικα
να τρώω και να πίνω
Και ν’ ανεβαίνω στη Βουλή
εγώ να τους διατάζω
να τους πατώ τον αργιλέ
και να τους μαστουριάζω....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου