Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ: Η τελευταία ρεμπέτισσα (29 Αυγούστου 1921 - 27 Αυγούστου 1997)

Η τελευταία ρεμπέτισσα
Η Σωτηρία Μπέλλου αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου ελληνικού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στο χωριό Δροσιά κοντά στη Χαλκίδα στις 29 Αυγούστου 1921. Τα τραγούδια της όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τα Καβουράκια» και «Όταν πίνεις στην ταβέρνα» του Βασίλη Τσιτσάνη, την καθιέρωσαν ως κορυφαία λαϊκή τραγουδίστρια.
Παντρεύτηκε μόλις σε ηλικία 17 ετών, ενάντια στις επιθυμίες των γονιών της. Ο άντρας της ήταν μέθυσος, άπιστος και την κακοποιούσε. Κατά τη διάρκεια ενός από τους ξυλοδαρμούς, η Σωτηρία έριξε βιτριόλι στο πρόσωπό του και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση από τα οποία τελικά εξέτισε μόνο τέσσερις μήνες. Μετά την αποφυλάκιση της αποφασίζει να πάει στην Αθήνα το 1940. Συμμετέχει στην Αντίσταση, οργανώνεται στο ΕΑΜ αλλά συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται.
Το 1947 την ανακαλύπτει ο Βασίλης Τσιτσάνης και εργάζεται ως τραγουδίστρια σε ένα κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα. Δύο χρόνια μετά, η Μπέλλου θα φύγει από το μαγαζί για να δουλέψει μαζί με τον Βαμβακάρη. Τότε είναι που ξεκινά η εποχή φτώχειας και για την τραγουδίστρια. Για να επιβιώσει πλένει σκάλες, ξεφορτώνει λεωφορεία και πουλά τσιγάρα με ένα καρότσι στην Ομόνοια.
Το 1966 επανέρχεται στο προσκήνιο και συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο και τον Δήμο Μούτση.
Τον Μάρτιο του 1993 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε και διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα.  Έχασε τη φωνή της και στις 27 Αυγούστου 1997 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


• Παντρεύτηκε πολύ μικρή ενάντια στις επιθυμίες των γονιών της και ο γάμος της ήταν μια άμεση καταστροφή: Ο άντρας της ήταν μέθυσος και, κατά τη διάρκεια ενός από τους ξυλοδαρμούς, η Σωτηρία έριξε βιτριόλι στο πρόσωπό του, και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση από τα οποία τελικά εξέτισε μόνο τέσσερις μήνες.
• Το 1948 μια ομάδα κακοποιών εισήλθαν στο μαγαζί που τραγουδούσε και της ζήτησαν να τραγουδήσει το “Του αητού ο γιός”, σύμβολο των βασιλοφρόνων και παρακρατικών. Όταν η Σωτηρία αρνήθηκε, της επιτέθηκαν και την ξυλοκόπησαν άγρια αποκαλώντας την «Βουλγάρα» (Κομμουνίστρια), ενώ οι μουσικοί της δεν τόλμησαν να σηκωθούν από τις καρέκλες τους.
• Ένας δημοσιογράφος που’ χε πάει κάποτε να της πάρει συνέντευξη τρόμαξε όταν μπήκε σπίτι της και είδε καδραρισμένη μια φωτογραφία του Δράκουλα των Καρπαθίων. “Μη σκιάζεσαι”, τον ηρέμησε εκείνη, “είναι θαυμαστής μου ο Δράκουλας”. Κι έπειτα του εξήγησε πως ο Christopher Lee μάζευε φανατικά τις ηχογραφήσεις της από τη δεκαετία του 1950.
 ΠΗΓΗ 
Ellines.com
www.ellines.com

Next page