Μία συναυλία με τίτλο «Αστικά ΗΧΟΤΟΠΙΑ του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου» έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 στις 21.30 στο θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172).
Είσοδος 8 ευρώ.Στη συναυλία αυτή θα λάβουν μέρος ο Ευγένιος Βούλγαρης – ούτι και η Ουρανία Λαμπροπούλου – σαντούρι.
Το ρεμπέτικο ως μουσικό είδος βασίστηκε στην προϋπάρχουσα αστική μουσική του ελληνικού χώρου, αλλά και στην αντίστοιχη παράδοση της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Αναπτύχθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και απευθύνθηκε στα πλατιά κατώτερα λαϊκά στρώματα. Τα τραγούδια του είναι ως επί τω πλείστον επώνυμα κομμάτια σπουδασμένων ή αυτοδίδακτων μουσικών και έχουν φθάσει στις μέρες μας κυρίως μέσω των ηχογραφήσεων του γραμμοφώνου.
Η σύμπραξη της Ουρανίας Λαμπροπούλου και του Ευγένιου Βούλγαρη φέρνει μαζί δύο από τα πιο σπουδαία όργανα της μεσοπολεμικής μουσικής παράδοσης του ρεμπέτικου: το σαντούρι και το ούτι. Το ντουέτο ακουμπά στο ευρύ αρμονικό πεδίο του σαντουριού και στο σαφές μελωδικό αποτύπωμα του ουτιού, προκειμένου να ερμηνεύσει τον πλούσιο συναισθηματικά κόσμο των ρεμπέτικων τραγουδιών.
Το ρεπερτόριο άλλοτε νοσταλγικό κ σαγηνευτικό κ άλλοτε βίαιο και
ηδονιστικό κατεργάζεται επιδέξια ένα ατμοσφαιρικό αλλά κ χρωματιστό
ταξίδι στα αστικά ηχοτοπία του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου.
Η Ουρανία Λαμπροπούλου έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική, πιάνο, αρμονία, ανάλυση, ενορχήστρωση και διεύθυνση στην Αθήνα και το Παρίσι. Πήρε μαθήματα σαντουριού από τον βιρτουόζο του οργάνου Τάσο Διακογιώργη. Έχει σπουδάσει μουσικολογία και ανθρωπολογία της μουσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Ουρανία Λαμπροπούλου έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική, πιάνο, αρμονία, ανάλυση, ενορχήστρωση και διεύθυνση στην Αθήνα και το Παρίσι. Πήρε μαθήματα σαντουριού από τον βιρτουόζο του οργάνου Τάσο Διακογιώργη. Έχει σπουδάσει μουσικολογία και ανθρωπολογία της μουσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ως σαντουρίστα έχει συνεργαστεί με σχήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, καθώς και με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε σαντούρι, μουσικά σύνολα και οργανολογία στο ΤΕΙ Ηπείρου (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής), στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Εθνικό Ωδείο.
Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις ελληνικής παραδοσιακής, έντεχνης και σύγχρονης μουσικής τόσο σε δισκογραφικές παραγωγές όσο και σε ηχογραφήσεις μουσικής για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Από το 2010 ζει μόνιμα στο Παρίσι όπου ασχολείται με την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση συνόλων, ενώ ως εκτελεστής συμμετέχει σε σχήματα παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής.
Ο Ευγένιος Βούλγαρης πρωτοέδειξε ο ενδιαφέρον του για την παραδοσιακή μουσική το 1992, χρονικό διάστημα που ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στη Βυζαντινή μουσική. Ως πολύ-οργανίστας έχει επανειλημμένως συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και συνθέτες σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1995 είναι το κορυφαίο μαντολίνο της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Η διδασκαλία κατέχει ξεχωριστή θέση στην καριέρα του.
Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όπου και διευθύνει το Τμήμα Παραδοσιακών Οργάνων. Έχει επίσης διδάξει ούτι, γυαϋλί ταμπούρ, οργανολογία, και θεωρία των λαϊκών δρόμων στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου). Από το 2006 διδάσκει επίσης στα σεμινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στην Κρήτη και στο «Μουσικό Χωριό», ενώ συχνά παραδίδει σεμινάρια μετά από πρόσκληση σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Ως σολίστας στο γυαϋλί ταμπούρ έχει συμμετέχει σε πολλά διεθνή πρότζεκτ: με τη Nima ben David στο Conservatoire National de Boulogne-Billancourt στο Paris; με τον Paul Winter στο "Flyways" στη New York, καθώς και στο "Song for Kommeno" του Guenter Baby Sommer στη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Το 2004 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Ταξίδια" σε συνεργασία με τη Δώρα Πετρίδη. Ακολούθησε "Το μήνυμα του πρίγκιπα" σε συνεργασία με το Χρήστο Γαλανόπουλο. Έχει επίσης γράψει μουσική για θέατρο.
Η ενασχόλησή του με το ρεμπέτικο είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση του βιβλίου "Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου", εκδόσεις Fagotto (σε συνεργασία με το Β. Βανταράκη) και δύο δίσκους, τις "Αψιλίες" με τους Δ. Μυστακίδη, Α. Τσαρδάκα και Θ. Αθανασίου και το "Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο" με το Δ. Μυστακίδη.
*Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr για το καλοκαίρι ο Ευγένιος Βούλγαρης με την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων που διευθύνει στο Δημοτικό Ωδείο, θα ετοιμάσουν και θα πραγματοποιήσουν μία συναυλία με τίτλο «Τα Ταμπαχανιώτικα», πιθανότατα στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου