Οι Evi Evan, ένα συγκρότημα που «γεννήθηκε» το 2007, με μέλη Έλληνες μουσικούς που μένουν μόνιμα στη Ρώμη, αλλά και Ιταλούς συναδέλφους τους, «βγάζουν» το ρεμπέτικο, από το ελληνικό κοινωνικό «υπόγειο» και ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να του χαρίσουν διεθνή αναγνώριση. Στόχος τους, είναι να δείξουν στους Ευρωπαίους μια άγνωστη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού, που ξεφεύγει από το πολιτιστικό καλούπι της Ελλάδας του Ζορμπά, των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Πέτυχαν δε, το ακατόρθωτο: Στην Ιταλία πλέον το ρεμπέτικο δεν είναι κάτι το άγνωστο και παρά πολλοί Ιταλοί σιγοτραγουδούν ρεμπέτικα, με «σπασμένα» ελληνικά.
Το ιταλικό κοινό έχει μια έμφυτη περιέργεια για ό,τι αφορά την Ελλάδα και έχει αγκαλιάσει το ρεμπέτικο, όπως περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο κ. Δημήτρης Κωτσιούρος, εκ των βασικών μελών των Evi Evan: «Στις συναυλίες μας έρχεται κυρίως κοινό που αγαπάει την Ελλάδα. Άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρον για τον πολιτισμό μας, την γλώσσα μας και τον τόπο μας.
Άνθρωποι που έχουν την περιέργεια και την ανάγκη να εκβαθύνουν και να μας γνωρίσουν καλύτερα. Είναι παρά πολλοί και αγαπούν την Ελλάδα. Όμως, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη Ιταλία υπάρχει αρκετός κόσμος που θεωρεί τους Έλληνες ως Ευρωπαίους «τζίτζικες», προκατάληψη που γεννήθηκε κυρίως μετά την κρίση του 2008 και βρήκε πρόσφορο έδαφος σε μεγάλο μέρος του τύπου». Αγαπημένο ρεμπέτικο τραγούδι των Ιταλών είναι, όπως λέει ο κ. Κωτσιούρος το: “Οι πρωθυπουργοί” του Μάρκου Βαμβακάρη. «Στην Ιταλία υπάρχουν πολλά προβλήματα και δεν διαφαίνονται βιώσιμες λύσεις. Ο λαός έχει αγανακτήσει με το πολιτικό γίγνεσθαι και το τέλμα που έχει εγκλωβιστεί. Το ρεμπέτικο γνωρίζει εν έτει 2015 διεθνή αναγνώριση και συνδιαλέγεται με διαφορετικές κουλτούρες γιατί αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στον κυκεώνα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανοποίησης, εξηγεί. «Αν, όπως λέει ο Ηλίας Πετρόπουλος, το ρεμπέτικο είναι η μουσική τoυ αστικού προλεταριάτου, του περιθωρίου και της αντίδρασης, τότε είναι η μουσική της σημερινής Ευρώπης»
Mε το έργο τους oι Εvi evan έχουν καταφέρει να τους αγκαλιάσουν πολλοί άνθρωποι που δεν μιλούν Ελληνικά κι αυτό γιατί μαζί με τη μουσική κάνουν κι ένα…μάθημα ιστορίας και πολιτισμού της Ελλάδας.: “Στις εμφανίσεις που κάνουμε εξηγούμε τους στίχους των τραγουδιών και το περιβάλλον που δημιουργήθηκαν. Μιλάμε για την ζωή και τις συνθήκες που βιώσαν οι μεγάλοι συνθέτες του ρεμπέτικου. Mας συνοδεύει ένας έξοχος χορευτής, ο Δημήτρης Ευαγγέλου, ο όποιος μέσα από το χορό και την κίνηση του σώματος καταφέρνει να περάσει επιπλέον μηνύματα. Πιστεύω ότι το ρεμπέτικο έχει από μόνο του μια απίστευτη δύναμη επικοινωνίας. Έχει γραφτεί για να αγγίζει την ψυχή, είναι το τραγούδι της ψυχής. Κι αν κάποιος δεν καταλαβαίνει την ελληνική γλώσσα, νιώθει το πάθος και τη συναισθηματική ένταση αυτής της μουσικής που πάει παραπέρα από την κατανόηση ενός γλωσσικού ιδιώματος» δηλώνει.
Στην περίπτωση τους ισχύει απόλυτα, ότι οι παρέες φτιάχνουν ιστορία. «Όλα ξεκίνησαν λίγο καιρό μετά την άφιξη μου στην Ιταλία για σπουδές. Στη Νάπολη γνώρισα το Νίκο Νικολόπουλο που έπαιζε μπαγλαμά. Αγαπούσαμε το ρεμπέτικο και συχνά στηνόντουσαν γλεντἀκια στα σπίτια μας. Το 2007 μαζἰ με έναν φιλέλληνα Ιταλό μουσικὀ, τον Daniele Ercoli, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το σχήμα Evì Evàn. Η πρώτη μας εμφάνιση ήταν στα πλαίσια μιας πολιτιστικής εκδήλωσης σε μια από τις πιο ιστορικές καταλήψεις της Ρώμης, το πρώην εργοστάσιο SNIA» εξηγεί ο κ. Κωτσιούρος. Η τεραστία ανταπόκριση ήταν το ερέθισμα να συνεχίσουν: «Θέλαμε να δείξουμε μια άγνωστη πτυχή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, μια καινούρια διάσταση που ξεφεύγει από το στενό τουριστικό και πολιτιστικό καλούπι της Ελλάδας του Ζορμπά, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, της πανέμορφης θάλασσας και του λαμπερού ήλιου. Το σχήμα με την μορφή που έχει σήμερα απαρτίζεται, εκτός από εμάς, και από τους Γιώργο Στριμπάκο (τραγούδι και μπαγλαμά), Francesco Di Cristofaro (ακορντεόν), τον Emiliano Maiorani (κιθάρα) και τον Luca Cioffi (κρουστά).»
Ιταλία-Ελλάδα: Ρεμπέτικη συμμαχία
Ιταλία-Ελλάδα: Ρεμπέτικη συμμαχία
Στην Ιταλία πλέον το ρεμπέτικο δεν είναι κάτι το άγνωστο, όπως πριν λίγα χρόνια και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Κωτσιούρος, έγινε πράξη με τη συμβολή μεγάλων Ιταλών καλλιτεχνών: « Μεγάλη ήταν η συμβολή μεγάλων Ιταλών καλλιτεχνών όπως ο Vinicio Capossela και ο Moni Ovadia. Ο Vinicio με τον δίσκο του “Rebetiko Gynastas”, το βιβλίο του “Τεφτέρι” και μαζί με τον σκηνοθέτη Andrea Segre που γύρισαν το ντοκιμαντέρ “Indebito” βοήθησαν πολύ ώστε να καταλάβει το ιταλικό κοινό, όχι μόνο το ρεμπέτικο, αλλά και τις δραματικές διαστάσεις εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας». Οι Evi Evan βρίσκονται στον απόηχο της τελευταίας τους δισκογραφικής δουλειάς “Ρεμπέτικη διαδρομή” στον οποίο συμμετέχουν επίσης ο Vinicio Capossela, ο Moni Ovadia, ο Daniele Sepe και η Σοφία Λαμπροπούλου. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από τη Σμύρνη και τους αμανέδες, περνάει από το κλασικό ρεμπέτικο του Πειραιά και καταλήγει στην εποχή μας, σε μια χώρα που δεν είναι η φυσική πατρίδα του ρεμπέτικου. «Το επόμενο μας βήμα είναι το μουσικό-θεατρικό έργο “Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη» εξηγεί ο κ. Κοτσιούρος. « Είναι μια προσπάθεια να γνωρίσουμε στο ιταλικό κοινό τον Ηλία Πετρόπουλου που με το τεράστιο έργο του, που τόσο πολύ πολεμήθηκε στην Ελλάδα, έβγαλε από το ντουλάπι της λήθης την αληθινή νεοελληνική παράδοση.
Περισσότερες πληροφορίες
www.evievanrebetiko.com
www.facebook.com/evievan.rebetiko
Αναδημοσίευση από: eventcrasher.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου