Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Η τραγουδίστρια Μαρίκα Νίνου λάμπει στο Θέατρο Τέχνης με ζωντανό ρεμπέτικο, χορό και ακροβατικά

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο

Η Μαριάννα Κάλμπαρη ζωντανεύει το μύθο της σπουδαίας ερμηνεύτριας του αξέχαστου τραγουδιού «Τί σήμερα τί αύριο τί τώρα» -μεταξύ άλλων μεγάλων επιτυχιών- στην παράσταση «Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο».

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
Ο γοητευτικός κόσμος του ρεμπέτικου τραγουδιού ξεδιπλώνεται μέσα από την σύντομη όσο και περιπετειώδη ζωή της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρίκας Νίνου, πρώτη ύλη στα χέρια της Μαριάννας Κάλμπαρη που παρουσιάζει από 11 Φεβρουαρίου σε δική της σύλληψη και σκηνοθεσία την παράσταση "Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο" στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Η σκηνή της οδού Φρυνίχου πλημμυρίζει από τους ήχους του ρεμπέτικου σε μία παράσταση που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι με τη δραματοποιημένη αφήγηση, τα ακροβατικά και τον χορό, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το ξεκίνημα της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας ως ακροβάτισσα.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
Alex Kat

Με άξονα γνωστά αλλά και λιγότερο διαδεδομένα ρεμπέτικα τραγούδια, ζωντανεύει επί σκηνής μια ολόκληρη εποχή με τα ήθη και τους πρωταγωνιστές της, μέσα από πρωτότυπα κείμενα της Μαριάννας Κάλμπαρη, γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επιστολές της ίδιας της Μαρίκας Νίνου, οικείων, συνεργατών και συναδέλφων της. Συνεργάτης της σκηνοθέτιδας στη δραματουργία αλλά και στη σκηνοθεσία είναι ο Γιάννος Περλέγκας, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στην ζωντανή ερμηνεία των τραγουδιών, τη μουσική επιμέλεια και την ενορχήστρωση, ενώ συμπρωταγωνιστεί με τους Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρη Μαγγίνα και Μάνο Στεφανάκη. Η Χριστίνα Σουγιουλτζή υπογράφει και ερμηνεύει τη χορογραφία και τα ακροβατικά. 

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
Alex Kat

Όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις: "Η Μαρίκα Νίνου, με την περιπετειώδη της ζωή, τους εραστές της, με τις βαθιές, προσωπικές καταστροφές της, σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής λαϊκής μουσικής σε μια νέα φάση. Ατμοσφαιρική, μυθώδης, ερωτική, ερμηνεύτρια τραγουδιών που σημαδεύουν για πάντα τη νεοελληνική εποποιΐα, στην ταβέρνα του Τζίμυ, δεκαετίες πριν, διαμορφώνει ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα που αργότερα θα αναγνωριστεί ως μια συνιστώσα της γνήσιας, σχεδόν καταφατικής φύσης που χαρακτηρίζει αυτόν τον μεσογειακό, ανατολίτικο κόσμο”.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
pic: Alex Kat

Η ζωή της Μαρίκας Νίνου

Η αρμένικης καταγωγής Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1922, πάνω σε ένα καράβι με το οποίο φυγαδεύτηκαν πρόσφυγες από την καιόμενη Σμύρνη. Πέθανε το 1957, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Μετά τον Εμφύλιο, σε μια Ελλάδα που αναζητούσε ταυτότητα αλλά και εκτόνωση, η Μαρίκα Νίνου υπήρξε μια από τις λίγες γυναίκες που διεκδίκησαν και κατέκτησαν τη θέση τους στο ανδροκρατούμενο ρεμπέτικο πάλκο. Μέσα στα επτά χρόνια της καριέρας της ως λαϊκής τραγουδίστριας, η Νίνου πρόλαβε όχι μόνο να συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και να πει αξέχαστα τραγούδια -από τα "Καβουράκια" και την "Ταμπακιέρα" μέχρι το "Τί σήμερα τί αύριο τί τώρα" - αλλά και να δημιουργήσει έναν ολόκληρο μύθο γύρω από την ερμηνευτική ικανότητα και τη μνημειώδη σκηνική της παρουσία, που ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής. Όμως και η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη μυθοποιήθηκε όσο καμία άλλη, συμβάλλοντας στη γέννηση ενός  πρώιμου "star system” που χτίστηκε σιγά-σιγά μέσα από τις ρεκλάμες, τις ειδήσεις και τις φήμες στις "κοσμικές" στήλες των εφημερίδων, τις μαρκίζες έξω από τις κοσμικές ταβέρνες. Η ελληνική κοινωνία άλλαζε και μαζί άλλαζαν και οι κανόνες του παιχνιδιού στο πάλκο, στη δισκογραφία, στο ίδιο το λαϊκό τραγούδι. Σήμερα το ρεμπέτικο και τα ήθη του ανήκουν πιά στο παρελθόν. Όμως τραγούδια του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Χιώτη και άλλων σημαντικών συνθετών της εποχής παραμένουν ζωντανά μέσα από τις ανεπανάληπτες ερωτικές και μόρτικες ερμηνείες της Μαρίκας Νίνου, που ξεσηκώνουν μέσα μας τον αιώνιο ελληνικό καημό, εκείνη τη βαθιά νοσταλγία για όσα ζήσαμε ή όσα θα θέλαμε να είχαμε ζήσει.

Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο
pic: Alex Kat

Μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα (κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι, μπαγλαμάς) επί σκηνής βρίσκονται οι μουσικοί Αυγερινή Γάτση (πιάνο, ακορντεόν), Στράτος Γκρίτζαλης (μπουζούκι), και Μπάμπης Παπαδημητρίου (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς). Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Λουκία Χουλιάρα και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας.

Ισχύει η ειδική τιμή των € 10 για την προπαράσταση της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.

Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Source:  www.athinorama.gr 

Γίνε μέλος - αθηνόραμα Club
Αγόρασε μια κάρτα αθηνόραμα Club μόνο με €25 και εξασφάλισε εξόδους σε όλη την πόλη με έκπτωση μέχρι και 50% για έναν ολόκληρο χρόνο! Αίτησης Μέλους


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page