Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ένα συνέδριο για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι στην Τεχνόπολη.♫ ♪

Η Αστική Λαϊκή Μουσική, όπως ορίζουμε επίσημα το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είναι μια "γλώσσα", που όπως όλες οι μουσικές του κόσμου, έχει ανάγκη τη "γραμματική" της, δηλαδή την ορολογία και το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της. 

Στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθεί, να ενταχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και να εξελιχθεί. Με τον τρόπο αυτό, θα αναπληρωθεί το κενό που έχει αφήσει η έλλειψη της βιωματικής μετάδοσης, που χαρακτήριζε την έως τώρα μετάδοση της από γενιά σε γενιά.

Η "γραμματική" αυτή λείπει από την ελληνική αστική λαϊκή μουσική, σε αντίθεση με τις περισσότερες λαϊκές μουσικές άλλων πολιτισμών.

Η επίσημη αναγνώριση των λαϊκών οργάνων από την Πολιτεία τον Ιανουάριο του 2021, η διαβάθμιση των σπουδών της λαϊκής μουσικής και η ένταξη τους στην επίσημη ωδειακή εκπαίδευση, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου θεωρητικού συστήματος για την αστική λαϊκή μουσική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023, με 8 μουσικούς και εκπαιδευτικούς, 4 τραγούδια - ένα από κάθε περίοδο της αστικής λαϊκής μουσικής -  και 8 μορφολογικές και τροπικές αναλύσεις των 4 ίδιων τραγουδιών.

Συμμετέχουν οι Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Νίκος Ανδρίκος, Κώστας Τσούγκρας, Θεοδώρα Αθανασίου, Λευτέρης Τσικουρίδης, Δημήτρης Μυστακίδης. H είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη, ενώ μετά το πέρας των διαλέξεων κάθε ημέρας, θα ακολουθήσουν συναυλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page