Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Από την Πανδούρα στο Πειραιώτικο ρεμπέτικο. Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής.

Από την Πανδούρα στο Πειραιώτικο ρεμπέτικο. Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής

Συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘ. ΜΑΚΡΗΣ


Το βιβλίο «Από την Πανδούρα στο Πειραιώτικο ρεμπέτικο. Τα ρεμπέτικα του Πολέμου και της Κατοχής» του Γιώργου Αθ. Μακρή αποτελεί μια σύντομη αλλά περιεκτική ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, που –κατά κοινή ομολογία– είναι σύμφυτο με τη φυσιογνωμία του Νεοέλληνα.

Τα τραγούδια «του Πολέμου και της Κατοχής» ειδικότερα, όπου κατά βάση εστιάζει και το πόνημα του Γιώργου Μακρή, συνιστά μία από τις κορυφαίες εκφράσεις του ρεμπέτικου.


Ο συγγραφέας εξετάζει το ρεμπέτικο στην εξέλιξή του μέσα στον χρόνο και εντάσσοντάς στο κοινωνικοπολιτικό του πλαίσιο, αναθερμαίνει γνώσεις όσον αφορά τις πολιτιστικές επιρροές και πρακτικές από διάφορους τομείς της τέχνης, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του περιεχομένου και του ύφους του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν οι κυριότερες συντελεστές του: συνθέτες και στιχουργοί, μουσικοί και ερμηνευτές/ερμηνεύτριες καθώς και τα μουσικά όργανα που συνόδεψαν το ρεμπέτικο τραγούδι από τις απαρχές του μέχρι τις μέρες μας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσληψή του από την κοινωνία της εποχής, καθώς και στις απηνείς διώξεις που υπέστησαν επί σειρά ετών οι μεγαλύτεροι ρεμπέτες μέχρι την τελική καταξίωση του ρεμπέτικου τραγουδιού στην κοινή συνείδηση και η θεσμική πλέον αναγνώρισή του, που σηματοδοτείται και από την ένταξή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Την έκδοση συμπληρώνει παράρτημα και CD με είκοσι ρεμπέτικα του «Πολέμου και της Κατοχής» ερμηνευμένα  από το μουσικό σχήμα οι «Παραπεταμένοι».

♦ ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ, Επιμέλεια, μπουζούκι, φωνή
♦ ΣΟΦΙΑ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ, Φωνή, κρουστά
♦ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ, Κιθάρα, φωνή
♦ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΜΥΡΤΩ ΦΑΤΟΥΡΟΥ, Ακορντεόν, φωνή
♦ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ, Μπαγλαμάς
♦ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, Κιθάρα, φωνή

Ξεφυλλίστε τις πρώτες Σελίδες του Βιβλίου  

– Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και με παραγγελία ΕΔΩ 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΕ 

ISBN 9789605837297


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page