Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Πάτρα: Ο χώρος της πρώην Χαρτοποιίας του Λαδόπουλου πλημμύρισε από ήχους του ρεμπέτικου της Κατοχής.

Την εκδήλωση παρουσίασαν την Κυριακή 3/10/2021 το βράδυ η Ορχήστρα του Χορευτικού και το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

Mε ένα ξεχωριστό «αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της κατοχής», από την Ορχήστρα του Χορευτικού και το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού  Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, συνεχίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 3 Οκτωβρίου 2021 στο χώρο της πρώην Χαρτοποιίας του Λαδόπουλου (κτίριο ηλεκτροφωτισμού), οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας  για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο χώρος του παλαιού βιομηχανοστάσιου πλημμύρισε από ήχους και μουσικές μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η «ταυτότητα» του ρεμπέτικου τα χρόνια της σκλαβιάς και της αντίστασης μέσα από τις νότες και τους στίχους.

Για τις ανάγκες της μουσικο- θεατρικο-χορευτικής παράστασης, το προαύλιο του πετρόκτιστου κτιρίου όπου στεγάζεται ο ηλεκτροφωτισμός, μετατράπηκε σε αυλή μιας γειτονιάς την περίοδο της κατοχής, με την ταβέρνα και το μικρό της πάλκο να φιλοξενεί του μουσικούς και τους θεατές που κάθισαν στα τραπέζια να είναι συγχρόνως δρώντες και θαμώνες.

Ο κλασικός πάγκος του κάπελα πρόσφερε φαγητά της κατοχής (μπομπότα – σταφίδα - βραστά ρεβίθια κ.λ.π.) ενώ από την ορχήστρα ακούστηκαν ρεμπέτικα της περιόδου. Τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή.

Τραγούδια γραμμένα από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση, ψηλαφίζοντας συγχρόνως την ιστορία τους, αναζητώντας το πότε γράφτηκαν και κάτω από  ποιες συνθήκες και από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν.

Ακούστηκαν κομμάτια, τα οποία εκτός από το να ξυπνάνε θύμισες και να ζωντανεύουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, εμπνέουν και συγκινούν μέχρι σήμερα, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Την ανάγνωση των κειμένων έκανε η ηθοποιός Ζαχαρή Αχχιλεοπούλου.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι «στο ρεμπέτικο τραγούδι υπάρχει η αυθόρμητη λαϊκή δημιουργία που εξέφρασε την καταδίκη των φαινομένων της συγκεκριμένης περιόδου, του πολέμου, των φυλακών, των εκτελέσεων και των βασανισμών. Καταδικάζει την αδικία σε βάρος συνανθρώπων του μόχθου επειδή αγωνίζονταν. Το ρεμπέτικο τραγούδι συνεχίζει και σήμερα να συγκινεί . Είναι το λαϊκό τραγούδι των φτωχών στρωμάτων στις πόλεις και τα χωριά».

Την μουσική παράσταση παρακολούθησε και ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Μουσική επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας: Δήμητρα Αψόμωτου

Επιμέλεια κειμένων - χορογραφίες: Χρήστος Γιαννόπουλος

Διδασκαλία χορών: Γιώργος Αχιλλεόπουλος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Ιωάννα Ζιάκου

Γενική επιμέλεια: Χρήστος Γιαννόπουλος.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page