Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ο 90χρονος ομογενής από την Αργεντινή Γιώργος Δερμιτζάκης που χορεύει χασάπικο και ετοιμάζει παράσταση για το ρεμπέτικο

Γ. Δερμιτζάκης

Ο 90χρονος χορευτής- χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης, έχει μία ψυχή γεμάτη νότες. 

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και πολυβραβευμένος ομογενής για την προσφορά του στον πολιτισμό, ήδη από 14 ετών ήξερε την κλίση του στο χασάπικο με σαφήνεια…ακόμη κι όταν χρειάστηκε να χορέψει κρυφά από τους γονείς του. 

Ο ίδιος όμως, από τα χρόνια ακόμη που πωλούσε γλυκά σε σινεμά της Αργεντινής, βλέποντας τους αστέρες της μεγάλης οθόνης, πίστεψε στον εαυτό του.

Αρχές του ΄60 και δημιουργεί δικό του συγκρότημα που έως σήμερα γίνεται θερμά δεκτό σε Ουρουγουάη Περού, Βραζιλία και φυσικά Αργεντινή…

Ο ίδιος συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις και κάποιες ταινίες… Τη δεκαετία του 70 ανεβάζει Ζορμπά El Griego, ακολουθούν χορογραφίες όπως Φαίδρα, Ψυχοκόρη, Ταβέρνα, και το «Τάνγκο Χασάπικο» που με γνώμονα τα δυο λιμάνια του Πειραιά και του Μπουένος Άιρες, «παντρεύει» τους δύο ρυθμούς. Με την πιανίστα σύζυγό του Αγγελική Σιδεράκη, με ρίζες από Χίο και Καππαδοκία η ίδια, δημιουργούν το έργο που με τη σειρά του γίνεται ντοκιμαντέρ απ’ την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και την Χούλια Χέρμαν τιτλοφορούμενο «Τάνγκο Χασάπικο, ο χορός των λιμανιών»… Μάλιστα κρατά ως φυλακτό τις παρτιτούρες του Μ. Θεοδωράκη που του χάρισε.

Όσο για τις λέξεις με τις οποίες θα περιέγραφε τη δική του ταινία ζωής…είναι πάθος, δημιουργία και αγάπη!


Source:  www.ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page