Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

«Σαν μαγεμένο το μυαλό μου»: Ρεμπέτικη βραδιά την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο Νέο Ψυχικό.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.) σας προσκαλούν στη μουσική εκδήλωση με την μπάντα «Εύηχον» & τίτλο :  «Ρεμπέτικη βραδιά – Σαν μαγεμένο το μυαλό μου» την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού. 
Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού Ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, που το παίξιμο του, οι φόρμες και το ύφος του αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του τεράστιου οικοδομήματος της λαϊκής μας μουσικής.
 
Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής επέδρασαν καθοριστικά και στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, η οποία επηρεάστηκε, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με μουσικές φόρμες που ήρθαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πολλές φορές ως μοναδικές αποσκευές των ξεριζωμένων. 
 
Μέσα από τον κόσμο αυτό που ήταν ξένος στην Τουρκία και ξένος εδώ, αναδείχθηκαν διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και ανυπέρβλητες μουσικές ιδιοφυΐες που αναφέρονται με δέος και σεβασμό μέχρι σήμερα και ως τέτοιες θα μνημονεύονται στο διηνεκές.
Σταδιακά, οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της Μικρασιατικής Σχολής προσαρμόζονται και εντάσσονται στο νέο ρεύμα που δημιουργεί η λεγόμενη «Πειραιώτικη» Σχολή με πρύτανη τον Μάρκο Βαμβακάρη. 
 
Σας περιμένουμε σε μια μοναδική βραδιά που θα αναδείξει τη σύγκλιση των δύο αυτών ρευμάτων του ρεμπέτικου, του Πειραϊκού και του Σμυρναίικου!

Είσοδος δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page