Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Απόστολος Καλδάρας, εκατό χρόνια από τη γέννησή του!

Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Σαν σήμερα πριν από εκατό χρόνια, στις 7 Απριλίου 1922, γεννήθηκε στα Τρίκαλα ο Απόστολος Καλδάρας (1922-1990), ένας από τους αξιολογότερους συνθέτες στη χώρα μας.

Από τα πρώτα του ακούσματα ήταν οι εκκλησιαστικοί ύμνοι, μιας και ο παππούς του ήταν ιεροδιδάσκαλος ενώ επηρεάστηκε και από τη δημοτική μουσική. Ο πατέρας του διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην πόλη των Τρικάλων και έδωσε τη δυνατότητα στον Απόστολο να σπουδάσει σε πανεπιστημιακή σχολή. Εντούτοις, η αγάπη του νεαρού για τη μουσική ήταν υπέρτερη και τον κέρδισε το ελληνικό τραγούδι στο οποίο χάρισε πολλές από τις καλύτερες στιγμές του. Έτσι, έμαθε να παίζει μπουζούκι και κιθάρα από τα γυμνασιακά του χρόνια. Το 1946 εγκατέλειψε τη γεωπονική σχολή της Θεσσαλονίκης και μετακόμισε στην Αθήνα για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Όμως το τραγούδι ορόσημο με το οποίο προκάλεσε σεισμό στη μουσική πραγματικότητα της χώρας μας σε μια από τις χειρότερες, ελέω εμφυλίου, περιόδους ήταν αναμφισβήτητα το θρυλικό «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» 

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ....


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page