Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Βασίλης Τσιτσάνης: Ο «Βλάχος» που αναγέννησε το ρεμπέτικο- Η "παράνομη" σχέση του με τη Νίνου όταν ήταν παντρεμένος

https://thecaller.gr/wp-content/uploads/2018/01/tsitsanis.jpg Σαν σήμερα στις 18 Ιανουαρίου 1984 ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρεμπέτικου πέθανε στο νοσοκομείο "Μπρόμπτον" του Λονδίνου έπειτα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες.

Λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του εμφανιζόταν στο θρυλικό κέντρο της Καισαριανής στο "Χάραμα", όπου διασκέδαζε όλη η Αθήνα επί 10 χρόνια με τις πενιές του μεγάλου ρεμπέτη.
"Τα καβουράκια", "Το βαπόρι απ'την Περσία", "Αρχόντισσα" και "Συνεφιασμένη Κυριακή" ήταν μόνο μερικά από τα σπουδαία τραγούδια του.
 TheCaller.gr

TheCaller.gr

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 18 Ιανουαρίου 1915. Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες  και είχε άλλα τέσσερα αδέρφια. Τον αποκαλούσαν «Ο Βλάχος», επειδή ήταν ο μόνος  ρεμπέτης με στεριανή προέλευση.

Από μικρός έμαθε να παίζει μαντολίνο, βιολί και μπουζούκι.  Στα 20 του χρόνια ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική. Τότε, γνωρίστηκε με τον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο, ο οποίος τον πήγε στην Odeon και την ίδια χρόνια ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με την Odeon με τίτλο "Σ'ένα Τεκέ Σκαρώσανε".


Την επόμενη χρονιά υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα τηλεγραφητών, όταν έγραψε την περίφημη «Αρχόντισσα». Το εμπνεύστηκε από την Ελίζα μια κοπέλα από αριστοκρατική οικογένεια, που είχε περιφρονήσει έναν φίλο του.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, άνοιξε μαζί με τον κουνιάδο του το θρυλικό "Ουζερί Τσιτσάνης", και εκείνη την περίοδο έγραψε τα σπουδαιότερα τραγούδια του.


Πηγή: thecaller.gr

Αργότερα κατέβηκε ξανά στην Αθήνα και εμφανιζόταν στα ρεμπέτικα στέκια. Εκείνη την περίοδο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν στο μαγαζί του «Τζίμη του χοντρού» στην Αχαρνών με τη Σωτηρία Μπέλλου. Τότε,  γνωρίστηκε με τη Νίνου που τραγουδούσε στο κέντρο «Φλόριδα» της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Την άκουσα και δεν άργησα να καταλάβω το ταλέντο της. Κατάλαβα πως με δουλειά θ' άφηνε εποχή. Είχε μια ξεχωριστή ερμηνευτική ικανότητα, είχε το κάτι άλλο (...)», είχε πει.
Επειδή η Μπέλλου αποχώρησε από το σχήμα, πρότεινε στη Νίνου να την αντικαταστήσει. Η τραγουδίστρια δέχτηκε και μαζί αποτέλεσαν το δημοφιλέστερο μουσικό ζευγάρι της εποχής.

Μάλιστα, οι δύο τους ερωτεύτηκαν και έκαναν σχέση παρόλο που ήταν παντρεμένοι. Ο έρωτάς τους κράτησε μερικά χρόνια, ώσπου ο Τσιτσάνης τη χώρισε. Λίγο αργότερα η Νίνου διαγνώστηκε με καρκίνο και ο Τσιτσάνης της έδωσε να ερμηνεύσει το τελευταίο της τραγούδι με τίτλο «Τι σήμερα, τι αύριο, τη τώρα…».
Τη δεκαετία του '70 ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν στο "Χάραμα" αρχικά με τον Παπαιωάννου και στη συνέχεια με την Μπέλλου.
Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι διασκέδαζαν καθημερινά στο στέκι της Καισαριανής.
Ανάμεσα στους θαμώνες βρισκόταν συχνά και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ήταν στενός του φίλος.
Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να εμφανίζεται στην αθηναική νύχτα.
Τον Νοέμβριο του 1983 η υγεία του ήταν ήδη κλονισμένη και τον Ιανουάριο του 1988 ταξίδεψε στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε εγχείρηση.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1984 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών.
Ήταν ο άνθρωπος που αναγέννησε το ρεμπέτικο τραγούδι και στιγμάτισε με το έργο του την ελληνική λαϊκή μουσική.

TheCaller.gr
Πηγή: thecaller.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page