Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Σωτηρία Μπέλλου: Η τραγουδίστρια που καθιερώθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ρεμπέτισσες.

Σωτηρία Μπέλλου

Η μεγάλη ερμηνεύτρια του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, Σωτηρία Μπέλλου, έφυγε από τη ζωή σαν χθες, στις 27 Αυγούστου 1997

Γεννήθηκε το 1921 σε ένα χωριό της Χαλκίδας, υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες τραγουδίστριες που ανέβηκαν στο πάλκο, ξεχώρισε γρήγορα λόγω της ιδιαίτερης ερμηνευτικής της ικανότητας και καθιερώθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ρεμπέτισσες. Η Μπέλλου ήταν πάντα αντισυμβατική, στη ζωή της αντιμετώπισε δυσκολίες και  διωγμούς, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και ξεχώρισε ως λαϊκή τραγουδίστρια στο πλευρό του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η πορεία της στα μουσικά πράγματα διήρκεσε περισσότερο από σαράντα χρόνια και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς προσφέροντας μοναδικές ερμηνείες σε τραγούδια ορόσημα για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Με αφορμή την επέτειο 26 ετών από το θάνατο της Μπέλλου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ - ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ Δείτε το βίντεο

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς «Ρεμπέτισσες» αποτυπώνει τη ζωή και την πορεία της Σωτηρίας Μπέλλου μέσα από τη δική της προσωπική μαρτυρία περιέχοντας σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Ο φακός καταγράφει την αφήγηση της Σωτηρίας Μπέλλου, στον γενέθλιο τόπο της, στη Δροσιά της Χαλκίδας (παλ. ονομ. Χάλια), η οποία επικεντρώνεται στα παιδικά και νεανικά της χρόνια και στα ερεθίσματα που τη διαμόρφωσαν, φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του ’40 όταν δηλαδή αποφάσισε να μετακινηθεί στην Αθήνα. Περιγράφει το οικογενειακό της περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε, μιλάει για τη σχέση της με τους δικούς της ανθρώπους, την αυστηρή αρβανίτισσα μητέρα της, τον πατέρα της, στου οποίου το εμπορικό κατάστημα δούλευε παιδί, και για τον αγαπημένο της παππού, ιερέα της ενορίας του χωριού κοντά στον οποίο έψελνε. Αναφέρεται επίσης στην μεγάλη αγάπη της για το τραγούδι, στα πρώτα της ακούσματα και το θαυμασμό της για την τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο, ενώ θυμάται χαρακτηριστικά όταν την πήγε στον κινηματογράφο ο πατέρας της και είδε τη Σοφία Βέμπο στην «Προσφυγοπούλα».

Έπειτα περιγράφει την χαρά που είχε όταν πήρε την πρώτη της κιθάρα και το πρώτο τραγούδι που έπαιξε και τραγούδησε, σε ηλικία 13 χρόνων, το «Δύο Μαύρα Μάτια», των Εl di Lazzaro-Λ.Κατσουροπούλου. Μιλάει επίσης για το γάμο της, την πίεση που δέχθηκε για να παντρευτεί και την γρήγορη διάλυσή του προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή που ήθελε εκείνη για τον εαυτό της.

Εξιστορώντας στοιχεία για την προσωπική της ζωή αφηγείται, μεταξύ άλλων, τη στιγμή που αποφασίζει να φύγει για την Αθήνα και να ακολουθήσει το δικό της δύσκολο δρόμο μέσα στη συγκυρία της κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου. Μεταφέρει τις μνήμες της από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, τα επαγγέλματα που αναγκάστηκε να εξασκήσει για να επιβιώσει, καθώς και εικόνες από την Αθήνα της γερμανικής Κατοχής. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρακολουθούμε πλάνα από συνομιλίες της με συγγενείς, οι οποίοι μιλούν για τη Σωτηρία Μπέλλου, όπως η θεία της και ο αδερφός της Χαρ. Μπέλλος, καθώς και στιγμιότυπα όπου τραγουδά η ίδια με την ανιψιά της, Αρετή Μπέλλου, το «Περιπλανώμενη Ζωή» του Β. Τσιτσάνη. Ακούγονται επίσης τα τραγούδια «Η μάνα μου με δέρνει», του Ν. Ρούτσου και το «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», του Γ. Παπαϊωάννου, «Καρδιά μου πάψε να πονάς» του Μ. Χιώτη με τη μοναδική ερμηνεία της Σωτήριας Μπέλλου.

Αρχείο-Έρευνα: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΛΗΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παραγωγή: ΜΑΙΡΗ ΡΑΝΙΕΤΣ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ertnews.gr
Source: www.ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page