Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

10 χρόνια χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού

240315112631_1103
By
Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που έφυγε απ’ την ζωή η μεγάλη ερμηνεύτρια των λαϊκών τραγουδιών, η μούσα μεγάλων συνθετών και στιχουργών, και όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο γίνεται αισθητή η απουσία της. Η φωνή και ο τρόπος που ερμήνευε τα λαϊκά είναι αξεπέραστος.

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν τραγουδίστρια και ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού, γεννημένη στην γειτονιά της Αθήνας που λέγεται Μεταξουργείο. Ξεκίνησε την καριέρα της το Πάσχα του 1962 στην «Τριάνα» του Χειλά δίπλα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Δούκισσα. Καθιερώθηκε το 1964 όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος γοητευμένος από την χροιά της φωνής της, της εμπιστεύτηκε το «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα». Τον επόμενο χρόνο το τραγούδι της «Ένα αστέρι πέφτει – πέφτει» έγινε μεγάλη επιτυχία και όλη η Ελλάδα έμαθε την ύπαρξη της.
Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν από τις πρώτες λαϊκές τραγουδίστριες που απομακρύνθηκε από τις μεγάλες πίστες, και τραγούδησε σε μπουάτ κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στο «Ζυγό» και το «Zoom» της Πλάκας στο πλευρό του Δήμου Μούτση στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1967 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, αλλά αργότερα πήραν διαζύγιο. Στα τραγούδια της που έγιναν επιτυχίες συγκαταλέγονται τα: «Πάει, πάει», «Αλήτη», «Πού πας χωρίς αγάπη», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Τα δειλινά», «Οι μετανάστες», «Άνθρωποι μονάχοι». Δύο επιτυχίες της ονοματοδότησαν νυκτερινά κέντρα της Αθήνας, τα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα».
Nikos ON LINE
Η ιδιαίτερη Φωνή
Η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, αποτελούσε και αποτελεί, μία από τις χαρακτηριστικότερες γυναικείες ελληνικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Χαρακτηρίστηκε ως μια φωνή «δωρική», δηλαδή μια φωνή βαθιά ελληνική, «ντόμπρα», με μεγάλες φυσικές ικανότητες. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο πολλοί την χαρακτήρισαν ως «ο θηλυκός Μπιθικώτσης». Όμως, όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης, η Μοσχολιού επιβλήθηκε καλλιτεχνικά λόγω της ατέρμονης μοναδικότητας των ερμηνειών της, μια μοναδικότητα που έκανε συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης να παρομοιάσουν την φωνή της σαν μια φωνή «ογκόλιθο». Υπηρέτησε πιστά τον λαϊκό και έντεχνο χώρο, τραγουδώντας ταυτόχρονα κομμάτια διαφορετικής αισθητικής αποδεικνύοντας πως ήταν καλλιτέχνιδα ολικού περιεχομένου.
Πιο συγκεκριμένα, η Βίκυ Μοσχολιού σαν τύπος τραγουδίστριας ήταν alto-mezzo, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή, σαφέστατα στην λαϊκή εκδοχή τους. Είχε μεγάλη έκταση φωνής, βαθειά εσωτερικότητα, και φυσικά μια μελαγχολική βραχνή χροιά η οποία αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της καθώς είναι αδύνατο για τους ακροατές να μην καταλάβουν ποια τραγουδάει από την πρώτη κιόλας λέξη. Στις ικανότητες της φωνής της συγκαταλέγονται επίσης το ισχυρό «συρτό» vibrato της που δραματοποιούσε τις ερμηνείες της και έκανε μια μοναδική επιβολή φωνητικής δύναμης, τα εκπληκτικά της γυρίσματα, τα οποία της έδιναν την ικανότητα να ερμηνεύει με ευκολία δημοτικά τραγούδια ή τραγούδια με jazz-blues επιρροές. Βασικότερο στοιχείο αναμφισβήτητα όλων στο φυσικό μουσικό της όργανο ήταν η ασυνήθιστη δύναμη και ο ενστικτώδης συναισθηματισμός.

I-VIKI-MOSHOLIOU-TRAGOUDA-SPANO-cover
Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων, με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Άκη Πάνου, τον Δήμο Μούτση, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μίμη Πλέσσα, τον Λουκιανό Κηλαϊδόνη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιάννη Σπανό, τον Σταμάτη Κραουνάκη κ.α.
Η πληρότητα της σπουδαιότητας της φωνής της σημαδεύονταν από την πρωτοφανή ερμηνεία της. Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως την «Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού», διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα και υποκριτική ευελιξία την οποία κατείχε η τραγουδίστρια. Ήταν μια πραγματική ερμηνεύτρια, γεμάτη κύρος επί σκηνής, πολύ παραπάνω από τραγουδίστρια, μια φωνή που επανέφερε την αίσθηση του αρχαιοελληνικού δράματος μέσω της έκφρασης του καημού και της χαράς των Ελλήνων του σήμερα.

kivwtos_2010_11_10_ksarxakos_mosxoliou_01
Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει και η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει.

afierwmeno_eksairetika_moutsis_mosxoliou-540_M
Με τον Δήμο Μούτση

Vicky-Mosholiou_M
Με τον Γιώργο Νταλάρα

Ο Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως την «Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού»
Vicky-Mosholiou5_M
Οι δύο μεγάλες μούσες του Γιάννη Σπανού: Βίκυ Μοσχολιού, Αρλέτα

Vicky-Mosholiou4_M
Η Βίκυ Μοσχολιού με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Βασίλη Τσιτσάνη

Έφυγε από τη ζωή πριν δέκα χρόνια, το 2005, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 62 ετών.

MOSXOLIOU_KEN
Ο γάμος με τον Μίμη Δομάζο το 1967, παρ’ όλη την χούντα, ήταν το γεγονός της χρονιάς

Vicky-Mosholiou3_M
Με τον Μίμη Δομάζο και την πρώτη τους κόρη

MARKOPOULOS_PAIXNIDI2
Λάκης Χαλκιάς, Λιζέτα Νικολάου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Βίκυ Μοσχολιού και Παύλος Σιδηρόπουλος.

Vicky-Mosholiou1_M
Εγώ την γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην εταιρία Polygram, που είχαμε κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με μουσική του Σπύρου Παπαβασιλείου. Την πήγα στην Αλίντα Μαυρογένη και κάναμε τις φωτογραφίες (αυτές που βλέπετε πάνω) για το εξώφυλλο του δίσκου. 

Βασικότερο στοιχείο αναμφισβήτητα όλων στο φυσικό μουσικό της όργανο, ήταν η ασυνήθιστη δύναμη και ο ενστικτώδης συναισθηματισμός.

Vicky-Mosholiou2_M
Με τον Σταμάτη Κραουνάκη

Vicky-Mosholiou6_M


Nikos ON LINE

Source: www.nikosonline.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page