Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο Έλληνας που «μαθαίνει» ρεμπέτικα στους Μοσχοβίτες: Χορεύουν μέσα στο χιόνι τη «Φραγκοσυριανή»

Ο Έλληνας που παίζει ρεμπέτικα στη χιονισμένη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.12.2021
© Φωτογραφία : Youtube.com/Dimitris Katsiouras Bouzouki (Official Channel)

Ο 34χρονος Δημήτρης Κατσιούρας, φέρνει το ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι στην καρδιά της χιονισμένης Μόσχας, κάνοντας τους Ρώσους να το ρίχνουν στο χορό.

 
Ένας Έλληνας ρεμπέτης, ο Δημήτρης Κατσιούρας, φροντίζει με τα τραγούδια του να ζεσταίνει τους κατοίκους της χιονισμένης Μόσχας καθώς δεν διστάζει να παίζει με το μπουζούκι του στη ρωσική πρωτεύουσα, με διερχόμενους συχνά να «το ρίχνουν» στο χορό.
 
Ο 34χρονος, δηλώνει στο ΑΜΠΕ πως «στους Ρώσους αρέσει πάρα πολύ το μπουζούκι αλλά και τα τραγούδια μας».
 
Μάλιστα, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο με τον ίδιο να παίζει και να τραγουδά την «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη και το χορευτικό συγκρότημα (Dancing Collective) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Oksana Rakcheeva και του Ευστάθιου Νικητόπουλου, να χορεύουν χασάπικο, με φόντο την χιονισμένη Μόσχα.
 
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ίσως για πρώτη φορά, οι τοίχοι του Παλάτι Τσαρίτσιν στη Μόσχα, όπου έγιναν τα γυρίσματα του βίντεο, να "αφουγκράστηκαν" τους ήχους του μπουζουκιού» και συμπληρώνει:
 
«Δεν είναι μόνο η διασκέδαση. Απώτερος στόχος μου είναι, οι Ρώσοι να νιώσουν την ελληνική ψυχή, που συνδέεται με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι».
 
 
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο 34χρονος μουσικός εργάζεται στη Μόσχα από το 2019 σε ελληνικό εστιατόριο.
Ο Δημήτρης Κατσιούρας παραδέχεται πως τον συναρπάζει να παίζει στο εξωτερικό και να δείχνει τι θα πει ελληνική μουσική. Άρχισε να ταξιδεύει με σκοπό να διαδώσει το ελληνικό ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι στους άλλους λαούς, με πρώτο σταθμό την Τουρκία, μετά την Ρουμανία και πλέον την Ρωσία.

 

«Οι Ρώσοι είναι φιλέλληνες»

 

«Οι Ρώσοι είναι φιλέλληνες. Δεν υπάρχει στη Ρωσία ούτε ένας Ρώσος που να μην αγαπάει την Ελλάδα. Μας θαυμάζουν για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αγαπούν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά δεν ξέρουν τον Μάρκο Βαμβακάρη!», δηλώνει ο 34χρονος ρεμπέτης.
 
Προσθέτει ότι έμαθε να παίζει μουσικά όργανα από παιδί ενώ λέει πως «οι Ρώσοι αγαπούν τα γλέντια "με περιεχόμενο", γι' αυτό γοητεύονται με τη λαϊκή μας μουσική και τον ελληνικό "μυσταγωγικό" χορό ζεϊμπέκικο».
 
Μαζί με τον 34χρονο, είναι ο Ανδριανός Μπακιρτζής, που βρίσκεται και αυτός στη Μόσχα από το 2019, κάνοντας διδακτορικό. «Το ρεμπέτικο και το παλιό λαϊκό τραγούδι είναι νόστος για τους Έλληνες της διασποράς που έφυγαν στα ξένα, ενώ για τους Έλληνες και φιλέλληνες της Ρωσίας, είναι μια καινούρια εμπειρία- "μάθημα ζωής", μια γέφυρα προς την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας: Προσφυγιά των Ελλήνων της Ανατολής, μετανάστευση, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, εμφύλιος, ξανά μετανάστευση, χούντα των συνταγματαρχών», δηλώνει στο ΑΜΠΕ.
 
Και οι δύο μουσικοί, έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, που φέτος γιόρτασε τα 17 χρόνια λειτουργίας του, υπό τη διεύθυνση της Θεοδώρας Γιαννίτση.
 
Source: sputniknews.gr

 
 
 
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page