Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ο Μάρκος Βαμβακάρης «επέστρεψε» στη Σύρο του!


Διακομιδή και τοποθέτηση μέρους των οστών του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου στο Καθολικό Κοιμητήριο Ερμούπολης.

Στην «αγκαλιά» του γενέθλιου τόπου του, που τόσο πολύ αγάπησε και ύμνησε μέσα από τα τραγούδια του, «ταξιδεύοντας» τη φήμη του στα πέρατα του κόσμου, «επέστρεψε» ο αείμνηστος Μάρκος Βαμβακάρης.

Μέρος των οστών του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, τα οποία φυλάσσονται σε ένα μεγαλοπρεπές μνήμα στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο Καθολικό Κοιμητήριο της Ερμούπολης.
Οι πρώτες συζητήσεις για τη διακομιδή τμήματος των οστών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που αποτελούσε διαχρονικά μεγάλη επιθυμία αρκετών Συριανών ξεκίνησαν επί Δημαρχίας Γιώργου Μαραγκού. Ο τέως Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κατέθεσε σχετικά πρόταση παράλληλα με την έναρξη των προσπαθειών για την εγκατάσταση του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη στην πλατεία Παπάγου. Η πρόταση επανήλθε στο προσκήνιο και εκφράστηκε επίσημα από τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου στα εγκαίνια του Βαμβακαρείου Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου.

Web TVΗ λιτή τελετή για την υποδοχή και την τοποθέτηση των οστών και συγκεκριμένα του κρανίου σε μνημείο του Καθολικού Κοιμητηρίου της Ερμούπολης που για χρόνια παρέμενε ανενεργό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, παρουσία -μεταξύ λίγων- του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα. Σημειώνεται ότι η επιμνημόσυνη δέηση δεν δημοσιοποιήθηκε και τελέστηκε σε στενό κύκλο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός εντός και εκτός του ναού, λόγω της υφιστάμενης υγειονομικής κατάστασης.

«Εναγκαλισμός» του Μάρκου με τον βράχο του


«Σήμερα υποδεχόμαστε μια μεγάλη προσωπικότητα όχι μόνο της μουσικής αλλά και της κοινωνίας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Όπως τόνισε, «ο Μάρκος εξέφραζε την κοινωνία σε όλες της τις εκφάνσεις, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και το τέλος της ζωής του. Είναι ο άνθρωπος που τραγουδήθηκε από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τα λαϊκά στρώματα, από τα στενά δρομάκια, τις αλάνες, τα κουτούκια μέχρι τα σαλόνια της αστικής τάξης. Διαμόρφωσε συνειδήσεις και έχει προσφέρει κάτι που πιστεύω ότι και ο ίδιος ποτέ δε μπόρεσε να το αντιληφθεί, μια παγκόσμια αναγνώριση στη γενέτειρά του. Είναι ο άνθρωπος που μετέφερε τη Σύρο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αυτή η πατρίδα του χρωστάει πολλά».

Καταλήγοντας, ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σύρος ήθελε τον Μάρκο Βαμβακάρη κοντά του. «Γι’ αυτό λοιπόν παρευρεθήκαμε σήμερα για να ζήσουμε αυτή την ιστορική στιγμή, αυτόν τον εναγκαλισμό του Μάρκου με το βράχο του».

Τη συγκίνησή του δεν έκρυψε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, καθιστώντας γνωστό πως μετά το τέλος των ειδικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας θα ακολουθήσει μία μεγαλύτερη τελετή, όπου όλοι οι Συριανοί θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν για να τιμήσουν μαζί τη μνήμη του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, του δικού τους Μάρκου.


https://www.aegeanball.gr/wp-content/uploads/2017/06/koinignomi.png

Πηγή ανάρτησης: www.koinignomi.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page