Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Κ. Βήτα: «Εφτιαξα τον κόσμο του “Σάλα Σάλα”»


«Το ρεμπέτικο είναι ένας θησαυρός όπου χάνεσαι, άπειροι συνθέτες και φωνές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Βήτα.
«Το ρεμπέτικο είναι ένας θησαυρός όπου χάνεσαι, άπειροι συνθέτες και φωνές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Μας έχει συνηθίσει σε αναπάντεχες «συνομιλίες» ο Κωνσταντίνος Βήτα. Με έναν τρόπο, είναι σαν να παίρνει καύσιμο από απρόσμενα παντρέματα που πάντα έρχονται να προσθέσουν κάτι καινούργιο, να ανοίξουν νέους δρόμους στη μουσική σκέψη. 
Αυτή τη φορά επιλέγει για «συνομιλητή» του το ρεμπέτικο. Η παράστασή του, που θα κάνει πρεμιέρα στη Στέγη στις 3 και 4 Ιουνίου και έπειτα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, έχει τίτλο «Σάλα Σάλα».
Ο Κωνσταντίνος Βήτα ρίχνει τους προβολείς του στη μουσική ιστορία που έγραψαν τον περασμένο αιώνα δύο σημαντικές μορφές του είδους, η Σωτηρία Μπέλλου (1921-1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890-1943). Υστερα από ένα έτος έρευνας για το ρεμπέτικο και διαδρομές σε μονοπάτια που είχαν τραγουδήσει, ο δημιουργός μάς προτείνει, μαζί με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και τον Αγγελο Πλέσσα, μια νέα ανάγνωση του ρεμπέτικου.

– Θυμάστε πότε ακούσατε για πρώτη φορά ρεμπέτικο;

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Παραδοσιακά,ρεμπέτικα και όχι μόνο..., με τον Αποστόλη Βαγγελάκη στο Ρυθμός Stage


Ένας από τους σπουδαιότερους, σύγχρονους μουσικούς πνευστών στην Ελλάδα, ο Αποστόλης Βαγγελάκης,θα παρουσιάσει την Πέμπτη 2 Ιουνίου στον Ρυθμό Live Stageστην Ηλιούπολη τη μουσική παράσταση Παραδοσιακά και όχι μόνο... 
Με διάθεση swing, rock, jazz αλλά κυρίως παραδοσιακή, o Αποστόλης Βαγγελάκης ακροβατεί ανάμεσα στο δημοτικό , το έντεχνο , το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, με πολλούς σολιστικούς αυτοσχεδιασμούς στο κλαρίνο, το σαξόφωνο, το φλάουτο και το καβάλ. 
Σ’ ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα , που μπορεί να κρατήσει και μέχρι το πρωί, ο Αποστόλης Βαγγελάκης μας παρασέρνει σ’ ένα οδοιπορικό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τραγούδια Θρακιώτικα, Μακεδονίτικα, μέχρι βαριά τσάμικα και Ηπειρώτικα, αλλά και έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα που όλοι έχουμε τραγουδήσει.
Και όπως λέει ο ίδιος: «Τραγουδάμε τραγούδια που αγαπάμε, ξεφεύγοντας από τα κλισέ του "μουσικού είδους", δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε μια Αισθητική που παραπέμπει πότε στην ψυχαγωγία και πότε στη διασκέδαση...»
Μαζί του παίζουν οι: Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (ακορντεόν), Κώστας Γεδίκης (Λάφτα, λαούτο),Βασίλης Καραχούτης (Κόντραμπάσο), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά).
Φιλική συμμετοχή: Σοφία Κουρτίδου, Βασίλης Προδρόμου, Ντάσο Κούρτι, Δημήτρης Σίντος
Λίγα λόγια για τον Αποστόλη Βαγγελάκη εδώ στο culturenow.gr

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

M is for Markos ...

 
Οι «SupeRembets» είναι μια ομάδα που αποτελείται από σπουδαίες φιγούρες του ρεμπέτικου τραγουδιού. 
 
Ο γραφίστας και graffiti artist Πάρις Ξινταριανός, πιστός στην φιλοσοφία των σούπερ ηρώων, έδωσε ταυτότητα και σούπερ δυνάμεις στους Μανώλη Χιώτη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Ο «Χ» (Μανώλης Χιώτης)

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γιορτή αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας


Το σχολείο μας, σύμφωνα πάντα με τον παιδαγωγικό προγραμματισμό, ετοιμάζει, οργανώνει και θα παρουσιάσει και φέτος – ως καλή πρακτική και συνέχεια της ομολογουμένως πολύ όμορφης περσινής γιορτής λήξης – τη φετινή γιορτή λήξης, γιορτή μικρό αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, με ρεμπέτικες αναφορές, ρεμπέτικη μουσική, χορούς και τραγούδια, θεατρικά, κυκλωτικούς παραδοσιακούς χορούς της Πατρίδας μας, παιχνίδια και παιδαγωγικά δρώμενα στην αυλή...

Η συντονιστική ομάδα προετοιμασίας της γιορτής, οι μαθητές όλων των τάξεων, η Διεύθυνση του σχολείου, όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, o Πρόεδρος και το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων, με άψογες συνεργασίες και συνεργατικές δράσεις, από την αρχή της χρονιάς και με γνώμονα τη σωστή κατανομή του χρόνου ως προς το καλύτερο παιδαγωγικό αποτέλεσμα για τους μικρούς μας μαθητές, σας προσκαλούν όλους, για μια πολύ όμορφη αποχαιρετιστήρια σχολική, μαθητική βραδιά!

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Στους δρόμους του Μάρκου

Φεστιβάλ Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο

Στους λαϊκούς δρόμους του Μάρκου Βαμβακάρη θα κινηθεί για 5 ημέρες η Σύρος, με το νησί να τιμά, μέσω ενός μεγάλου αφιερώματος, τον ρεμπέτη που το ύμνησε.
Μέσω μιας κοινής προσπάθειας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, επιχειρείται η υλοποίηση του πολυσυζητημένου φεστιβάλ με τίτλο «η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».
Ένα φεστιβάλ για το λαϊκό τραγούδι θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, με μουσικά αφιερώματα, σεμινάρια, προβολές, συναυλίες, διαλέξεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνώ, δεξιοτεχνών του μπουζουκιού και τοπικών μουσικών και χορευτικών σχημάτων.
Η πρόταση για το φεστιβάλ, με πλήρη ανάλυση των εκδηλώσεων, των συμμετεχόντων, των χώρων που πρόκειται να διατεθούν, του κόστους που αναλογεί στη συμμετοχή του Δήμου, όπως και της δαπάνης για το προωθητικό υλικό, πρόκειται να τεθούν στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαΐου 2016.

Το ρεμπέτικο τραγούδι στην Κύπρο



Μια βραδιά αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, που επηρέασε αλλά και προσδιόρισε έναν ολόκληρο λαό με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα η κατεξοχήν έκφραση της ελληνικής ψυχής.
 

Τρία σχήματα, δώδεκα νέοι καλλιτέχνες και η παρεΐστικη ατμόσφαιρα των παλιών ρεμπετάδικων, όπου η μουσική ηχούσε ατόφια, χωρίς μικρόφωνα, ηχητική ενίσχυση και «μοντέρνες» προσθήκες. 

Η εκδήλωση θα γίνει στο Αρχοντικό Αξιοθέας στη Λευκωσία, στις 30 του Μάη στις 20:30. 
Συμμετέχουν τα σχήματα: «Αρχή διά του Ρεμπέτικου», «Λαϊκή Τετρακτύς» και «Λουλλαδάκια του μπαχτσέ».

Πληροφορίες και κρατήσεις: 22894531, 22894532

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Sala Sala: Παπαγκίκα και Μπέλλου αλλιώς... στη Στέγη

 
Ένα από τα πλέον δημιουργικά κεφάλαια στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική, ο Κωνσταντίνος Βήτα, «συνομιλεί» για πρώτη φορά με το ρεμπέτικο στις 3 και 4 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στις 13 Ιουνίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 
Το Sala Sala εστιάζει στη μουσική ιστορία που έγραψαν τον περασμένο αιώνα, η Σωτηρία Μπέλλου (1921-1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890-1943), δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής μουσικής και δύο ξεχωριστές μουσικές φωνές που σημάδεψαν τη ζωή του. 

Μετά από ένα χρόνο έρευνας για το ρεμπέτικο και διαδρομές σε μονοπάτια που είχαν τραγουδήσει αυτές οι δύο σπουδαίες εκπρόσωποί του, ο Κωνσταντίνος Βήτα μαζί με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και τον Άγγελο Πλέσσα, δημιούργησαν μια νέα ανάγνωση του ρεμπέτικου. Πρόκειται για μια απρόσμενη μουσική συνάντηση, γεμάτη χρώματα και μνήμες των πρώτων ακουσμάτων του Κ. Βήτα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

«Να μου κοπούν τα χέρια αν δεν μάθω μπουζούκι». Ο όρκος που έδωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης όταν είδε να παίζουν μπουζούκι για πρώτη φορά. Σε έξι μήνες έπαιζε και σε λίγα χρόνια άλλαξε την ιστορία του ρεμπέτικου...


Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στη Σύρο στις 10 Μαΐου του 1905, αλλά ένα ατύχημα τον ανάγκασε να αφήσει τη γενέτειρά του σε ηλικία 15 ετών και να αναζητήσει την τύχη του στον Πειραιά.
Τα πρώτα χρόνια στο Πειραιά ήταν δύσκολα. Δούλευε στα καρβουνάκια για να μπορέσει να επιβιώσει και άρχισε να γνωρίζεται με το περιθώριο του λιμανιού. Σύχναζε στους τεκέδες και εκεί γνώρισε το μπουζούκι και τις απαγορευμένες ουσίες.
Οι περιπέτειες του με το χασίς ήταν πάρα πολλές. Για τη χρήση της κάνναβης μάλιστα βρέθηκε αρκετές φορές στη φυλακή ακόμα και για λίγες ώρες, αφού ήταν η τιμωρία της εποχής. Η πιο σημαντική στιγμή της ζωής του ήταν όταν είδε τον φημισμένο Νίκο Αϊβαλιώτη να παίζει μπουζούκι. Τον κοίταξε, άκουσε τον ήχο και μετά από λίγο είπε: «Να μου κοπούν τα χέρια εάν δεν μάθω να παίζω μπουζούκι». Έμφυτο ταλέντο στη μουσική, που ήδη έπαιζε διάφορα όργανα, ήξερε ότι θα τηρούσε την υπόσχεσή που έδωσε στον εαυτό του. Σε έξι μήνες ήξερε μυστικά του μπουζουκιού, που άλλοι οργανοπαίκτες δεν κατάφεραν να μάθουν ποτέ. Αυτό ήταν το δικό του χάρισμα που μοιράστηκε με τον κόσμο και έτσι ξεκίνησε η μουσική περιπέτεια για αυτόν, που επηρέασε καθοριστικά την πορεία της ελληνικής μουσικής και έβαλε το ρεμπέτικο σε όλα τα σπίτια....

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

H «Λιτανεία» του Τσιτσάνη με την Καίτη Γκρέυ (Βίντεο)

Από: www.ogdoo.gr 
Στις 14 Μαΐου γεννήθηκε στη Σάμο η Αγγελική Καλαϊτζή… Κι αν δεν σας λέει κάτι αυτό, το όνομα Καίτης Γκρέυ σίγουρα θα σας θυμίζει πολλά…

Η Καίτη Γκρέυ μπήκε στη δισκογραφία το 1953 με το τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη «Να’ χεις χάρη που σε αγαπώ» ή «Το δικό σου το μαράζι» όπως είναι πιο γνωστό, που ηχογραφήθηκε στις 3 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς με τα μπουζούκια του Γιώργου Μητσάκη και του Γιάννη Τατασόπουλου, οι οποίοι έκαναν και τα σεγόντα. Είναι χαρακτηριστικό πως παρατηρώντας τις πρώτες ηχογραφήσεις των τραγουδιστών, διαπιστώνουμε πως το τραγούδι με την Καίτη Γκρέυ είναι από τα ελάχιστα πρώτα τραγούδια, που γνώρισαν επιτυχία…


Η Γκρέυ τραγουδάει Τσιτσάνη

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η διασκέδαση στην Παλιά Αθήνα και τον Πειραιά

Η εποχή είναι ζόρικη, στενεμένη και το κλίμα ζοφερό. Όμως, έτσι κι αλλιώς τα γλέντια τα κάνουν οι φτωχοί!
Μη νομίζετε, και στην Παλιά Αθήνα και τον Πειραιά, τα πράγματα δεν ήταν πάντα καλύτερα.

Ένας παλιός γλεντζές μας μιλάει για τα γλέντια στα κέντρα και τις γειτονιές της Παλιάς Αθήνας και του Πειραιά. Οι μαρτυρίες του έχουν προσωπικό χαρακτήρα, και συχνά μπλέκουν αδόκιμα χρονιές, περιόδους και πρόσωπα. Κρύβουν όμως αλήθεια και μια απαράμιλλη γοητεία. Απολαύστε τον:

«Ο Πρόδρομος Τσαουσάκης τραγουδούσε στην περιοχή Σχιστό, στον Κορυδαλλό, σ’ ένα μεγάλο κέντρο, με την επωνυμία «Εγγλέζος». Ήταν το επώνυμο του ιδιοκτήτη του κέντρου. Μεγάλο όνομα για κείνα τα μέρη. Μετά ανοίξανε τα μαγαζιά στις Τζιτζιφιές. Όλοι οι τραγουδιστές περνούσαν από τον «Εγγλέζο», όπου ήταν οι «καθηγητές» και μετά από τον «Κεφάλα» και τον «Περιβόλα» στην Κοκκινιά. Νυφοπάζαρο λέγανε τον δρόμο αυτό. Ο ένας ήταν αριστερός, ο Περιβόλας, κι o Κεφάλας, δεξιός. Και ο Καζαντζίδης από τέτοια μέρη πέρασε πρώτα. Όλα τα τραγούδια ήταν ρεμπέτικα».

Ένας παλιός γλεντζές θυμάται.............

Διαβάστε την συνέχεια στο ogdoo.gr

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Όταν ο Ρότσιλντ χόρευε ρεμπέτικο στο Πέραμα

Του Στέφανου Μίλεση
Είναι Αύγουστος του 1957, όταν καταφτάνει στην Ελλάδα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο μεγαλοτραπεζίτης Βαρόνος Αλέν ντε Ρότσιλντ. 

Μένοντας στο παρασκήνιο των ειδήσεων, ο ίδιος και η οικογένειά του, διέμεναν στο ξενοδοχείο της "Μεγάλης Βρετανίας". Το σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε, ανέφερε πως ο Ρότσιλντ με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, θα περιόδευαν στα νησιά του Αιγαίου για έναν περίπου μήνα (τον Αύγουστο) ενώ κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο μεγιστάνας θα επέστρεφε στις τραπεζικές επιχειρήσεις του στη Γαλλία.

Ο Αλέν ντε Ρότσιλντ όμως, φαίνεται πως το Σάββατο 3 Αυγούστου 1957, φεύγει από το ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, προκειμένου να μεταβεί στο Πέραμα!

15 ιστορίες του Γιώργου Ζαμπέτα για αληθινούς μάγκες!! (videos-pics)

Ζαμπετας

του Χρήστου Δεμέτη 

Τον είπαν μάγκα, τον είπαν αισθηματία, τον είπαν τεράστιο δημιουργό. Μα πάνω απ' όλα, τον είπαν άνθρωπο. Ο Γιώργος Ζαμπέτας πέθανε 24 χρόνια πριν, στις 10 Μαρτίου του 1992, αλλά η μουσική και το έργο του, δεν θα πεθάνουν ποτέ. Βάφτισε "Σίτι" το Αιγάλεω και στιγμάτισε με το μπουζούκι του το νεότερο ελληνικό, λαϊκό τραγούδι.

Αν υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες για τους οποίους μπορείς να πει κανείς "τέτοιοι συνθέτες και ερμηνευτές δεν βγαίνουν πια", ναι, ο Γιώργος Ζαμπέτας είναι ανάμεσα τους.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Βαγγέλης Περπινιάδης 1/9/1927 – 12 /5/2003

Βαγγέλης Περπινιάδης
Πέθανε σαν σήμερα στις 12 Μαΐου του 2003, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο

Λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης. Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1927 στην Κοκκινιά και ήταν γιος του παλιού και διάσημου ρεμπέτη Στελλάκη Περπινιάδη. Έκανε τα πρώτα του βήματα ως ψάλτης στην Οσία Ξένη της Κοκκινιάς και το 1947 πέρασε στο τραγούδι από τα «ταλέντα» του Μίμη Τραϊφόρου.

Γρήγορα καθιερώθηκε στο λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι, με μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Τα νέα της Αλεξάνδρας», «Αχ γιατί δεν μ' αγαπάς», «Γύρισε κοντά μου», «Μαχαραγιάς», «Δεν θέλω παλάτια και λεφτά», «Το μεροκάματο του πόνου». Ερμήνευσε, όμως, και τραγούδια έντεχνων συνθετών, όπως των Χρήστου Λεοντή, Δημήτρη Μπουκουβάλα και Γιώργου Κατσαρού.

Από την «Ανάσταση Ονείρων» του Χρήστου Λεοντή (1966) βγήκαν μεγάλες επιτυχίες με τη φωνή του Βαγγέλη Περπινιάδη και της Ρίας Νόρμα, όπως: «Πού να χωρέσει τ' όνειρο» και «Θα 'ρθεί το βράδυ βροχερό». Ο Βαγγέλης Περπινιάδης υπήρξε και υμνογράφος ποδοσφαιρικών ομάδων. Συνέθεσε και τραγούδησε δύο τραγούδια για τον Ολυμπιακό (1963 και 1965), ένα για τον Παναθηναϊκό και ένα για την ΑΕΚ, την οποία συμπαθούσε ιδιαίτερα.

Μ.Βαμβακάρης - Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (video)

vamvakaris.jpg
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση τού Μάρκου Βαμβακάρη και τής Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Επίσης στιγμιότυπα από την μέρα πού έφυγαν για το αιώνιο τους ταξίδι.

Tα βίντεο είναι του :kotsos32

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Βιογραφία | Ο μοναδικός Στράτος Διονυσίου (8 Νοεμβρίου 1934 – 11 Μαΐου 1990)

Συντάκτης: Ελένη Κεφαλληνού
Ο Στράτος Διονυσίου (8 Νοεμβρίου 1934 – 11 Μαΐου 1990) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1934 στη Νιγρίτα των Σερρών. 
Ο Στράτος, γιος του Άγγελου και της Στάσας Διονυσίου, προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από πολύ μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής καθώς η φτώχια και η κατοχή ήδη ταλαιπωρούσαν πολύ κόσμο. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η ορφάνια, καθώς το 1948 έχασε τον πατέρα του.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1947, ο Στράτος Διονυσίου άφησε το χωριό του και πήγε να ζήσει στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή. Έπειτα από διάφορες δουλειές, σαν μικροπωλητής ή σαν ράφτης, ο Στράτος έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο Διονυσίου είχε ήδη γίνει γνωστός στα μαγαζιά της πόλης, στα οποία γυρνούσε και τραγουδούσε χωρίς όμως να δουλεύει.
Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις ο Στράτος Διονυσίου τράβηξε το ενδιαφέρον φτασμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεπαν να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να βρεθεί μέσα σε καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές.


Διαβάστε την συνέχεια στο  www.tralala.gr

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η 'Αντζελα Γκρέκα, γνήσια λαϊκή τραγουδίστρια του "Να πεθάνεις", απεβίωσε χθες στα 75 χρόνια της

Αντζελα Γκρεκα
Η κηδεία της θα γίνει αύριο στη μία το μεσημέρι από το Τρίτο Νεκροταφείο της Νίκαιας.
Το 1960 η Άντζελα Γκρέκα δεν ήταν ούτε 20 ετών. Ένα όμορφο κορίτσι που είχε βγει στο πάλκο λίγα χρόνια πριν, σε εφηβική ηλικία.
Από τον Ιορδάνη Τσομίδη και τον Γιώργο Λαύκα, έγινε το ''κονέ'' για να συνοδέψει τον Γιάννη Παπαϊωάννου σε μια περιοδεία του στην Αμερική. Ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης είχε φύγει νωρίτερα, η νέα τραγουδίστρια επρόκειτο να τον ακολουθήσει λίγες μέρες μετά.
Σήμερα η Χρύσα Παπαϊωάννου, η κόρη του συνθέτη, που τότε ήταν 5 ετών, θυμάται να παρακαλάει την Άντζελα Γκρέκα να τη βάλει μέσα στη βαλίτσα για να την πάει στο μπαμπά της, που ήταν μακριά. Εκεί, στις ΗΠΑ, ή για την ακρίβεια με την επιστροφή της ύστερα από λίγους μήνες, η γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα Ανθούλα Αξελιθιώτου γίνεται η Άντζελα Γκρέκα και ξεκινάει την περιπλάνηση της στο λαϊκό τραγούδι, μεσούσης της χρυσής περιόδου του.

Πάτρα: Παρουσιάζεται την Τετάρτη η βιογραφία της Πόλυς Πάνου

Την παραμονή της συναυλίας-αφιέρωμα στην αείμνηστη Πατρινή τραγουδίστρια
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της βιογραφίας της Πόλυς Πάνου, που φέρει την υπογραφή του γνωστού συγγραφέα Κώστα Παπασπήλιου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου (ώρα 12.30) στην αίθουσα «Αίγλη» της VESO MARE, παραμονή της συναυλίας-αφιέρωμα στην αείμνηστη Πατρινή τραγουδίστρια.
Η βιογραφία, με τίτλο «Η αρχόντισσα» αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία και αποτελεί έκδοση της Λαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας «Εν Χορδώ», που θα διανεμηθεί δωρεάν στους ακροατές της συναυλίας.
Η εκδήλωση της παρουσίασης της βιογραφίας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών «Παρασκευή».

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

RADIO PALKO: Mε τα ωραιότερα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.📻

Το RADIO PALKO, ένα από τα 10 web radios του akous.gr, είναι εδώ...

Βασισμένο στα μεγαλύτερα τραγούδια από το χώρο του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, το ρεπερτόριό του παρουσιάζει όλες τις επιτυχίες του είδους (και μόνο...), ερμηνευμένες από τις αξέχαστες φωνές των σπουδαιότερων Ελλήνων ερμηνευτών.
Από τα ''χρυσά'' ρεμπέτικα του Τσιτσάνη και τις μοναδικές λαϊκές μελωδίες του Μίκη, μέχρι τις αξέχαστες ερμηνείες της Σωτηρίας Μπέλλου και του Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι για τους λάτρεις της γνήσιας ελληνικής μουσικής...

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Συναυλία – αφιέρωμα στο στιχουργό Κώστα Βίρβο

 

Δυόμιση χιλιάδες τραγούδια άφησε πίσω του ο στιχουργός Κώστας Βίρβος που μελοποίησαν οι σημαντικότεροι  Έλληνες συνθέτες  όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Θεόδωρος Δερβενιώτης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας,ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο λαϊκό τραγούδι. 

Δύο βραδιές  πραγματοποιούνται στις 25 και 26 Μαΐου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά και είναι αφιερωμένες στο μεγάλο αυτό στιχουργό που πέθανε τον Αύγουστο του 2015. Πρόκειται για δύο συναυλίες τιμής  στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι Έλληνες τραγουδιστές που είτε ερμήνευσαν απ ευθείας οι ίδιοι τραγούδια του, ή είναι νεότεροι και δίνουν νέα πνοή στις αγαπημένες, μεγάλες επιτυχίες του.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

"Από την Καντάδα στο Ρεμπέτικο και το Λαϊκό"


Ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι από την Καντάδα στο Ρεμπέτικο και το Λαϊκό θα ζήσει το κοινό της Σύρου το Σάββατο 7 Μαΐου στις 20:00, στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη. 

Με οδηγό το Μουσικό Εργαστήριο του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα θυμηθεί αγαπημένες μελωδίες και χιλιοειπωμένα τραγούδια από το 1930 έως το 1970.

Το Μουσικό Εργαστήριο αποτελείται τόσο από μαθητές όσο και από απόφοιτους του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου οι οποίοι πλέον είναι φοιτητές και από μέλη της Φιλαρμονικής και Συμφωνικής Ορχήστρας Ασπροπύργου. Είναι ένας «θεσμός», υπό την επίβλεψη της κας Σκληρού Θεοφανής, με αφιερώματα στην επτανησιακή και αθηναϊκή καντάδα, στην οπερέτα, στο αρχοντορεμπέτικο, στους ποιητές Γιάννη Ρίτσο και Νίκο Καββαδία, στη μουσική της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, στο σμυρναίικο τραγούδι και στους Έλληνες δημιουργούς που έχουν επηρεαστεί από την βαλκανική, μικρασιάτικη, πολίτικη και ουγγαρέζικη μουσική.
www.koinignomi.gr 

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ο ρεμπέτης της Αμερικής Γιώργος Κατσαρός και η σχέση του με τη χριστιανική πίστη .


«Οι γονείς μου όταν έφυγα από την Ελλάδα μου είπαν να κρατήσω τη γλώσσα και την θρησκεία μας. Κι αυτό έκανα.

Μαζεύαμε στις κοινότητες λεφτά για σχολεία κι εκκλησίες». Μόνο για την περιοχή του Σικάγου, μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία του Κατσαρού, έχουν κτιστεί 25 ναοί.

Ο Γιώργος Θεολογίτης (Κατσαρός) γεννήθηκε ο 1888(?) στην Αμοργό και πέθανε στην Φλόριντα των ΗΠΑ το 1997(?), σε ηλικία 109(?) ετών.

Το «Κατσαρός» είναι παρατσούκλι, από τα πυκνά κατσαρά μαλλιά που είχε και που τα διατήρησε ως τα βαθιά του γεράματα. Μερικές μόνο από τις προσωπικότητες που πήγαιναν να τον ακούσουν είναι ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Αλ Καπόνε, ο Αντρέ Σεγκόβια, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρούσβελτ τον είχε καλέσει στο λευκό οίκο το 1942.