Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Όταν ο Ρότσιλντ χόρευε ρεμπέτικο στο Πέραμα

Του Στέφανου Μίλεση
Είναι Αύγουστος του 1957, όταν καταφτάνει στην Ελλάδα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο μεγαλοτραπεζίτης Βαρόνος Αλέν ντε Ρότσιλντ. 

Μένοντας στο παρασκήνιο των ειδήσεων, ο ίδιος και η οικογένειά του, διέμεναν στο ξενοδοχείο της "Μεγάλης Βρετανίας". Το σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε, ανέφερε πως ο Ρότσιλντ με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, θα περιόδευαν στα νησιά του Αιγαίου για έναν περίπου μήνα (τον Αύγουστο) ενώ κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο μεγιστάνας θα επέστρεφε στις τραπεζικές επιχειρήσεις του στη Γαλλία.

Ο Αλέν ντε Ρότσιλντ όμως, φαίνεται πως το Σάββατο 3 Αυγούστου 1957, φεύγει από το ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, προκειμένου να μεταβεί στο Πέραμα!

Ο Ρότσιλντ είχε επιλέξει ένα ελληνικό ναυπηγείο του Περάματος, προκειμένου να ναυπηγήσει το μεγαλοπρεπές σκάφος του που έφερε την ονομασία "Σαΐτα"

Επρόκειτο για ένα λαμπρό σκάφος, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από Έλληνες τεχνίτες 100 τόνων, 23 μέτρων μήκος, αξίας τότε 80 χιλιάδων δολαρίων. 

Ο Αλέν ντε Ρότσιλντ πήγαινε στο Πέραμα προκειμένου να περάσει όλη τη βραδιά του Σαββάτου, σε ένα από τα Κέντρα διασκέδασης που κατά δεκάδες υπήρχαν τότε εκεί. Σε αυτό θα προσέφερε γεύμα στου 40 περίπου τεχνίτες που κατασκεύαζαν τη "Σαΐτα". Τότε ο Ρότσιλντ παρουσία όλων, σύμφωνα με τα άρθρα της εποχής "εθεάθη να χορεύει ελληνικούς λαϊκούς χορούς" περιλαμβανομένου και ρεμπέτικου που ζήτησε ο ίδιος να χορέψει. Η διασκέδαση εξελίχθηκε σε γλέντι πραγματικά "τρικούβερτο" που περιλάμβανε μέχρι και σπάσιμο πιάτων. 

Χαρακτηριστικό της επίσκεψης Ρότσιλντ στην Ελλάδα ήταν, πως ενώ πλήθος δημοσιογράφων παρακολουθούσε τις κινήσεις του, ελάχιστα άρθρα αναφέρονταν σε αυτόν, που συνήθως ήταν μονόστηλα, "χαμένα" μέσα στην γενική ύλη των εφημερίδων.

Ο Αλέν (Alain) ντε Ρότσιλντ, ήταν απευθείας απόγονος του Μάγιερ Άνσελμος, του Εβραίου ιδρυτή του Οίκου Ρότσιλντ στη Φραγκφούρτη που ονομάστηκε Ρότσιλντ, καθώς στα γερμανικά σημαίνει "κόκκινη ασπίδα" που αποτελούσε το οικόσημο της οικογενείας του. Οι πέντε γιοί του ιδρυτή της δυναστείας, είχαν ιδρύσει αντίστοιχα τράπεζες στο Λονδίνο, στη Νάπολη, στη Βιέννη και στο Παρίσι. Ο Αλέν ήταν ο Πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Γαλλίας και ιδρυτής 19 συναγωγών εκεί. 

Ένας εκ των προγόνων του ο Ναθαναήλ (Νάθαν Μάγιερ) Ρότσιλντ που ήταν ο ένας εκ των πέντε που είχε ιδρύσει τη δική του τράπεζα στο Λονδίνο, ήταν που δάνεισε το Αγγλικό δημόσιο, ώστε να αντεπεξέλθει στον πόλεμο εναντίον του Ναπολέοντα, ενώ ήταν και ο πρώτος που ανακοίνωσε την ήττα του στο Βατερλώ. 

Ο οίκος των Ρότσιλντ θεωρείται ο πιο ισχυρός οργανισμός παγκοσμίως ελέγχοντας την "αφρόκρεμα" των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Από μεταγενέστερα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Βήμα" μαθαίνουμε πως το "Ναυπηγείο Ψαρρού" και συγκεκριμένα ο Γιώργος Ψαρρός, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει την κατασκευή της θαλαμηγού "Σαΐτα" για λογαριασμό του Γάλλου Βαρόνου. Το ναυπηγείο αυτό με τη μακρά ιστορία, δημιουργήθηκε όταν ο Εμμανουήλ Ψαρρός άφησε το προγονικό ναυπηγείο στη Σύμη και εγκατέστησε ναυπηγείο στον Πειραιά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Με την μετεγκατάσταση των ναυπηγείων από την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, αυτός όπως και πολλοί άλλοι, μεταφέρθηκαν στο Πέραμα.

Ναυπηγείο στον Άγιο Διονύση πριν τη μεταφορά τους στο Πέραμα

Κάποτε ο Πειραιάς διέθετε πλήθος από ναυπηγεία και καρνάγια, στον Άγιο Διονύσιο αλλά και αλλού όπως στην Ακτή Ξαβερίου.

Στα καρνάγια της Ακτής Ξαβερίου

Για την ιστορία να αναφερθεί πως η θαλαμηγός στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του σχεδιαστή μόδας Givenchi.

Ο Ρότσιλντ με τη "Σαΐτα" που έφερε σημαία Παναμά, περνούσε πολλά καλοκαίρια στα νησιά του Αιγαίου, όπως τον Αύγουστο το 1968 που καταγράφηκε η παρουσία του στη Μύκονο.   

Πηγές:
Εφημερίδες:
"ΤΑ ΝΕΑ",
"ΕΜΠΡΟΣ", 
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 
"ΒΗΜΑ",
www.Psarrosyard.gr
https://family.rothschildarchive.org 
 
Η Φωτό Μου
STEFANOS MILESIS