Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το ρεμπέτικο των Χριστουγέννων.

http://www.trainose.gr/wp-content/uploads/2014/12/Kswtika_1.jpg
Στην άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας, πολύ κοντά στα βράχια των Μετεώρων, η πόλη των Τρικάλων απλώνει τις γειτονιές της γύρω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία.

Εκτός από τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει τα Τρίκαλα, τις ευρύχωρες πλατείες, το Φρούριο, την παραδοσιακή γειτονιά Βαρόσι, τις μέρες των γιορτών αξίζει να έρθετε ως εδώ και για τον «Μύλο των Ξωτικών», ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό που έχει στηθεί στον εντυπωσιακό χώρο του πάρκου του Μύλου Ματσόπουλου. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, αγοράζουν ζαχαρωτά, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν εκδηλώσεις και δρώμενα.

Παρ’ όλα αυτά, η καρδιά της πόλης συνεχίζει να κτυπά στην Κεντρική Γέφυρα, η οποία δρασκελίζει τον Ληθαίο και συνδέει τη μεγαλύτερη πλατεία των Τρικάλων με τον πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού. Από εδώ θα ανηφορίσετε τους δρόμους που οδηγούν στο Φρούριο και στο Ρολόι, απ’ όπου θα ατενίσετε όλη την πόλη από ψηλά.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας το περιπατητικό μονοπάτι, θα κατηφορίσετε προς τις παραδοσιακές συνοικίες Βαρόσι και Μανάβικα, όπου διασώζονται μερικά από τα παλαιότερα αρχοντικά των Τρικάλων, αλλά και σημαντικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Η κατάληξη αυτής της ξεχωριστής βόλτας θα γίνει σε κάποιον από τους πεζόδρομους της συνοικίας Μανάβικα όπου λειτουργούν τσιπουράδικα, ταβέρνες και στέκια με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική (μην ξεχνάμε πως τα Τρίκαλα είναι η γενέτειρα του Τσιτσάνη και του Βίρβου).

Κείμενο - φωτογραφίες: 
Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr

www.ethnos.gr

Next page