Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

«Η Μπέλλου δεν φόρεσε ποτέ της πέπλα»

 
Ήθελε μια ζωή να είναι ελεύθερη, αλλά φοβόταν να μην την πουν πόρνη! Αγαπούσε τα πάθη της και τα λάθη της και τα υποστήριζε μέχρι τέλους.

Πολυτάραχη η ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου και την ξεδιπλώνει από χθές το βράδυ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών η Eφη Σταμούλη. 
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την αυτοβιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου, όπως την αφηγήθηκε η ίδια στη δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου, στην παράσταση με τίτλο «Σωτηρία με λένε» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.
Η αφήγηση διατρέχει τα πρώτα χρόνια της στη Χαλκίδα, την αναχώρησή της για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, τη συνεργασία της με τον Τσιτσάνη, τη σκληρότητα που πέρασε παλεύοντας με τα πάθη και τα λάθη της και αναδεικνύει μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει ούτε μία στιγμή το χιούμορ και την αγάπη της για τη ζωή.
Η παράσταση εκτυλίσσεται στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, την παραμονή της επέμβασης τραχειοτομίας, μετά από την οποία η Μπέλλου έχασε τη φωνή της. Και εκεί αποφασίζει να μιλήσει για όλα...
Η Εφη Σταμούλη έχει ταυτιστεί με το θέατρο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και ιδρυτικό στέλεχος της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», καθηγήτρια σήμερα στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, δηλώνει ότι δεν έχει δυσκολευτεί περισσότερο στη θεατρική της πορεία από όσο σε αυτό το ταξίδι με την Μπέλλου, γιατί «είναι διαφορετικό να ερμηνεύεις υπαρκτά πρόσωπα». Και η Σωτηρία Μπέλλου είναι οικεία ακόμη και σήμερα, κοντά 20 χρόνια από τον θάνατό της, λέει.
 
 «Το μόνο υπαρκτό πρόσωπο που ερμήνευσα ήταν η Γκρέτα Γκάρμπο. Αλλά κι αυτή ήταν τυλιγμένη στο πέπλο του μύθου της. Η Μπέλλου δεν φόρεσε ποτέ της πέπλα. Και όσα της ''φόρεσαν'' τα ξεσκέπασε μόνη της», δήλωσε η γνωστή ηθοποιός.
Η ίδια είναι υπερήφανη για τον επιπλέον λόγο ότι συνεργάζεται με τρεις μαθήτριές της, τη σκηνοθέτιδα Χριστίνα Χατζηβασιλείου, τη βοηθό σκηνοθέτη και υπεύθυνη για τους φωτισμούς Μαρία Λαζαρίδου και την υπεύθυνη για τα σκηνικά και τα κοστούμια Ολγα Χατζηιακώβου, ενώ τον ρόλο της νοσοκόμας ερμηνεύει η Ειρήνη Μουρελάτου.
«Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή να ακούω τη φωνή της Μπέλλου με ένα περίεργο σφίξιμο στο στομάχι, να με ελκύει και να με τρομάζει ταυτόχρονα σαν να ψυχανεμιζόμουν τα πάθη και τα νταλκάδια της. Αγωνίστηκε σε όλη την -αδιαμφισβήτητα μυθιστορηματική- ζωή της έχοντας μοναδικό σκοπό της να είναι και να νιώθει ελεύθερη», δήλωσε η νεαρή σκηνοθέτις.
www.ethnos.gr
 
 

Next page