Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ενας Ιταλός τραγουδά τη Μισιρλού


Τα ρεμπέτικα τραγούδια ή αλλιώς τα μπλουζ της Ελλάδας και η σχέση τους με τη σημερινή ελληνική οικονομική κρίση αναδεικνύονται, όχι από έναν Ελληνα καλλιτέχνη, όπως πιθανόνατα θα περιμέναμε, αλλά από τον αξιόλογο Ιταλό τραγουδοποιό και περφόρμερ Vinicio Capossela, τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά στη συναυλία που θα δώσει μεθαύριο (Πέμπτη), στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, έχοντας στο πλευρό του τους δικούς μας Δήμητρα Γαλάνη, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Δημήτρη Αποστολάκη. 

O Τομ Γουέιτς της Ιταλίας, όπως συχνά τον αποκαλούν, γοητευμένος από το ρεμπέτικο και την ιστορία του, αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο άλμπουμ στο μουσικό αυτό είδος αλλά και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία διερευνά τις ρίζες του ρεμπέτικου σε συνδυασμό με τον τρόπο που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες την οικονομική κρίση.

Το άλμπουμ Rebetico Gymnastas, που κυκλοφόρησε το 2012, αποτελεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση του τραγουδοποιού στον κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Caposella ως άλλος νεο-ρεμπέτης ερμηνεύει τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος βασισμένος στις μουσικές γραμμές του ρεμπέτικου, ενώ παραθέτει και αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια, όπως η θρυλική Μισιρλού, την οποία έχει ερμηνεύσει συγκλονιστικά η Καίτη Ντάλλη.

Για την ηχογράφηση του Cd o Ιταλός καλλιτέχνης εξασφάλισε την πολύτιμη συνδρομή δεξιοτεχνών Ελλήνων μουσικών όπως ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Βασίλης Μασσαλάς στον μπαγλαμά και ο Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν, αναφέρει το δημοσίευμα από το ethnos.gr.


Η έρευνα σχετικά με το ρεμπέτικο ως τρόπο έκφρασης οδήγησε τον Vinicio Capossela στην αναζήτηση μιας πιθανής σχέσης του μουσικού αυτού ιδιώματος με την Ελλάδα του σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι η ταινία - ντοκιμαντέρ με τίτλο Indebito τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του νέου ιταλικού σινεμά, ο Andrea Segre. Οι δυο τους, μαζί με μια ομάδα αξιόλογων συνεργατών, επισκέφθηκαν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ερεύνησαν και κατέγραψαν πληροφορίες, μαρτυρίες και εικόνες καταλήγοντας σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορίας του ρεμπέτικου όχι αφιερωματική αλλά ζωντανή και άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση που βιώνουν οι σύγχρονοι Έλληνες, μια κατάσταση την οποία το ρεμπέτικο είναι ικανό να εκφράσει.

Καθώς προετοιμαζόμασταν για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αντιληφθήκαμε πως είχαμε την ευκαιρία, παράλληλα, να πούμε την ιστορία πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε μια κατάσταση με μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας. Μαζί με τον Capossela περπατήσαμε τους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σαν ταξιδιώτες αλλά και σαν αλήτες, ακολουθώντας τα λόγια και τη μελωδία του ρεμπέτικου, του ελληνικού μπλουζ. Μιας μουσικής ενίοτε απαγορευμένης, που γεννήθηκε από την απόγνωση των ανθρώπων κόντρα στην εξουσία και αποτελούσε την εξέγερση και μια σιωπηρή ελπίδα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Andrea Segre.

Και πράγματι, στην ταινία παρουσιάζονται εικόνες μιας χώρας που βρίσκεται στο έλεος της κρίσης: άδεια μαγαζιά με κατεβασμένα ρολά, απογοητευμένοι και θυμωμένοι πολίτες, συνθήματα στους τοίχους ... Και μας κάνει να αναρωτιόμαστε κατά πόσο το ρεμπέτικο, που σε παλαιότερες εποχές εξέφρασε μια άλλη επαναστατική κοινωνία ανθρώπων, έχει τη δύναμη να αποτελέσει ελπίδα αλλά και μέσο αντίδρασης των σύγχρονων Ελλήνων.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε με επιτυχία στο φετινό 66ο Φεστιβάλ Ταινιών του Λοκάρνο, ενώ η ελληνική πρεμιέρα του θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τετάρτη), στις 10 το βράδυ, στο κινηματοθέατρο Τριανόν, παρουσία του σκηνοθέτη Andrea Segre, του πρωταγωνιστή Vinicio Capossela και άλλων ξένων αλλά και Ελλήνων συντελεστών της.

Μεσογειακό ταμπεραμέντο, ροκ διάθεση

O Vinicio Capossela είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς ταξιδιώτες της Ιταλίας που καταφέρνει να γοητεύει το κοινό με τον αυθορμητισμό του, το μεσογειακό ταμπεραμέντο του, αλλά και τις πέρα από σύνορα μουσικές αναζητήσεις του. Γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά πολύ σύντομα επέστρεψε στην πατρίδα του, την Ιταλία, όπου και μεγάλωσε. Έχει μεγάλη αδυναμία στην ιταλική μουσική παράδοση, την οποία συνδυάζει συχνά με το ροκ, ενώ έχει δεχτεί και αμερικανικές μουσικές επιρροές, κυρίως από τον Τομ Γουέιτς, τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα.

Πηγή ανάρτησης - www.prismanews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page